Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wątróbka drobiowa z cydrem, karmelizowaną cebulą i jabłkami

0
40 min
Średni

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Wątróbka drobiowa
1 szklanka
Cydr
2 
Cebula
2 
Jabłka
1 łyżeczka
Majeranek
2 łyżeczek
Przyprawa w płynie MAGGI
1 pęczek
Natka pietruszki
1 łyżeczka
Cukier brązowy
1 trochę
Sól
1 trochę
Oliwa
2 łyżek
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
1303.76 kcal
Tłuszcze
52.91 g
Białko
89.57 g
Węglowodany
121.01 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
7 min
Wątróbkę umyj osusz i oczyść. Następnie zalej cydrem i odstaw na min. godzinę.
Krok 2
3 min
Jabłka pokrój w ćwiartki i pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie przekrój je jeszcze raz na pół.
Krok 3
5 min
Na patelni rozpuść łyżkę masła i obsmaż jabłka. Pod koniec smażenia dodaj majeranek.
Krok 4
7 min
Na tej samej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Wątróbkę odsącz i osusz, a następnie obsmaż, aby była rumiana.
Krok 5
5 min
Przełóż do osobnego naczynia, a na patelnię wsyp pokrojoną w piórka cebulę. Cebulę smaż dużym ogniu aż będzie rumiana.
Krok 6
5 min
Pod koniec smażenia dodaj cukier i smaż aż zacznie się karmelizować. Całość zalej pozostałym po marynowaniu cydrem i smaż aż płyn odparuje o połowę.
Krok 7
7 min
Do sosu przełóż wcześniej obsmażone wątróbki i jabłka. Całość duś jeszcze przez 5-10 min.
Krok 8
1 min
Na koniec dodaj odrobinę masła i posiekaną natkę pietruszki.
Wątróbka drobiowa z cydrem, karmelizowaną cebulą i jabłkami

Krok 1 z 8

Wątróbkę umyj osusz i oczyść. Następnie zalej cydrem i odstaw na min. godzinę.

Wątróbka drobiowa z cydrem, karmelizowaną cebulą i jabłkami

Krok 2 z 8

Jabłka pokrój w ćwiartki i pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie przekrój je jeszcze raz na pół.

Wątróbka drobiowa z cydrem, karmelizowaną cebulą i jabłkami

Krok 3 z 8

Na patelni rozpuść łyżkę masła i obsmaż jabłka. Pod koniec smażenia dodaj majeranek.

Wątróbka drobiowa z cydrem, karmelizowaną cebulą i jabłkami

Krok 4 z 8

Na tej samej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Wątróbkę odsącz i osusz, a następnie obsmaż, aby była rumiana.

Wątróbka drobiowa z cydrem, karmelizowaną cebulą i jabłkami

Krok 5 z 8

Przełóż do osobnego naczynia, a na patelnię wsyp pokrojoną w piórka cebulę. Cebulę smaż dużym ogniu aż będzie rumiana.

Wątróbka drobiowa z cydrem, karmelizowaną cebulą i jabłkami

Krok 6 z 8

Pod koniec smażenia dodaj cukier i smaż aż zacznie się karmelizować. Całość zalej pozostałym po marynowaniu cydrem i smaż aż płyn odparuje o połowę.

Wątróbka drobiowa z cydrem, karmelizowaną cebulą i jabłkami

Krok 7 z 8

Do sosu przełóż wcześniej obsmażone wątróbki i jabłka. Całość duś jeszcze przez 5-10 min.

Wątróbka drobiowa z cydrem, karmelizowaną cebulą i jabłkami

Krok 8 z 8

Na koniec dodaj odrobinę masła i posiekaną natkę pietruszki.

Wątróbka – albo się ją lubi, albo nie. A tę z naszego przepisu zdecydowanie się lubi! Dodatek jabłek i karmelizowanej cebuli przełamie jej mdły smak i doda odrobinę słodkości.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika