Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Warzywa zapiekane pod beszamelem to ciekawa propozycja na lekki obiad. Do jego stworzenia będziesz potrzebować sera i kilku warzyw, a także podstawy do sosu beszamelowego – masła, mleka, mąki, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Aromatyczną zapiekankę możesz podawać samodzielnie lub z dodatkiem kaszy.
Przygotowanie
58 min
Krok 1
3 min
Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy sól i łyżeczkę cukru. Kiedy woda zawrze, wrzucamy umyte różyczki kalafiora, gotujemy około 2 minutki od momentu zagotowania. Odcedzamy na sicie.
Krok 2
2 min
Ponownie doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy brokuły i od momentu zagotowania gotujemy dosłownie minutkę. Odcedzamy.
Krok 3
3 min
Pora kroimy w grube półtalarki.
Krok 4
5 min
Małą tortownicę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warzywa. Oprószamy lekko solą i pieprzem.
Krok 5
10 min
Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszając smażymy, aż zacznie bulgotać. Dolewamy powoli mleko i energicznie mieszamy tak, aby nie było grudek. Zagotowujemy.
Krok 6
5 min
Odstawiamy z ognia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Do sosu dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Przygotowanym sosem zalewamy warzywa.
Krok 7
30 min
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy do uzyskania złotej skorupki (około 30 minut).
Krok 1
z
7
Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy sól i łyżeczkę cukru. Kiedy woda zawrze, wrzucamy umyte różyczki kalafiora, gotujemy około 2 minutki od momentu zagotowania. Odcedzamy na sicie.
Krok 2
z
7
Ponownie doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy brokuły i od momentu zagotowania gotujemy dosłownie minutkę. Odcedzamy.
Krok 3
z
7
Pora kroimy w grube półtalarki.
Krok 4
z
7
Małą tortownicę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warzywa. Oprószamy lekko solą i pieprzem.
Krok 5
z
7
Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszając smażymy, aż zacznie bulgotać. Dolewamy powoli mleko i energicznie mieszamy tak, aby nie było grudek. Zagotowujemy.
Krok 6
z
7
Odstawiamy z ognia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Do sosu dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Przygotowanym sosem zalewamy warzywa.
Krok 7
z
7
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy do uzyskania złotej skorupki (około 30 minut).
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0