Warzywa zapiekane pod beszamelem
58min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.18 g
Węglowodany
4.06 g
Tłuszcze
1.25 g
Wartość energetyczna
30.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
58 min
Krok 1
3 min
Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy sól i łyżeczkę cukru. Kiedy woda zawrze, wrzucamy umyte różyczki kalafiora, gotujemy około 2 minutki od momentu zagotowania. Odcedzamy na sicie.
Krok 2
2 min
Ponownie doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy brokuły i od momentu zagotowania gotujemy dosłownie minutkę. Odcedzamy.
Krok 3
3 min
Pora kroimy w grube półtalarki.
Krok 4
5 min
Małą tortownicę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warzywa. Oprószamy lekko solą i pieprzem.
Krok 5
10 min
Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszając smażymy, aż zacznie bulgotać. Dolewamy powoli mleko i energicznie mieszamy tak, aby nie było grudek. Zagotowujemy.
Krok 6
5 min
Odstawiamy z ognia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Do sosu dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Przygotowanym sosem zalewamy warzywa.
Krok 7
30 min
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy do uzyskania złotej skorupki (około 30 minut).
Warzywa zapiekane pod beszamelem to ciekawa propozycja na lekki obiad. Do jego stworzenia będziesz potrzebować sera i kilku warzyw, a także podstawy do sosu beszamelowego – masła, mleka, mąki, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Aromatyczną zapiekankę możesz podawać samodzielnie lub z dodatkiem kaszy.
Komentarze 0