Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Warzywa zapiekane pod beszamelem
Dodaj do CookBook

Warzywa zapiekane pod beszamelem

(0)
58 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JellyBelly29
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.33 
Kalafior
0.33 
Brokuł
0.5 
Por (biała część)
1  l
Woda
1  dag
Ser żółty
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Mleko
trochę
Gałka muszkatołowa
trochę
Sól
trochę
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
4.1 g
Wartość energetyczna
30.9 kcal
Tłuszcze
1.2 g
Białko
1.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Warzywa zapiekane pod beszamelem to ciekawa propozycja na lekki obiad. Do jego stworzenia będziesz potrzebować sera i kilku warzyw, a także podstawy do sosu beszamelowego – masła, mleka, mąki, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Aromatyczną zapiekankę możesz podawać samodzielnie lub z dodatkiem kaszy.

Przygotowanie

58 min
  • Krok 1

    3 min
    Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy sól i łyżeczkę cukru. Kiedy woda zawrze, wrzucamy umyte różyczki kalafiora, gotujemy około 2 minutki od momentu zagotowania. Odcedzamy na sicie.
  • Krok 2

    2 min
    Ponownie doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy brokuły i od momentu zagotowania gotujemy dosłownie minutkę. Odcedzamy.
  • Krok 3

    3 min
    Pora kroimy w grube półtalarki.
  • Krok 4

    5 min
    Małą tortownicę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warzywa. Oprószamy lekko solą i pieprzem.
  • Krok 5

    10 min
    Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszając smażymy, aż zacznie bulgotać. Dolewamy powoli mleko i energicznie mieszamy tak, aby nie było grudek. Zagotowujemy.
  • Krok 6

    5 min
    Odstawiamy z ognia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Do sosu dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Przygotowanym sosem zalewamy warzywa.
  • Krok 7

    30 min
    Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy do uzyskania złotej skorupki (około 30 minut).
Warzywa zapiekane pod beszamelem

Krok 1 z 7

Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy sól i łyżeczkę cukru. Kiedy woda zawrze, wrzucamy umyte różyczki kalafiora, gotujemy około 2 minutki od momentu zagotowania. Odcedzamy na sicie.

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Krok 2 z 7

Ponownie doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy brokuły i od momentu zagotowania gotujemy dosłownie minutkę. Odcedzamy.

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Krok 3 z 7

Pora kroimy w grube półtalarki.

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Krok 4 z 7

Małą tortownicę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warzywa. Oprószamy lekko solą i pieprzem.

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Krok 5 z 7

Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszając smażymy, aż zacznie bulgotać. Dolewamy powoli mleko i energicznie mieszamy tak, aby nie było grudek. Zagotowujemy.

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Krok 6 z 7

Odstawiamy z ognia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Do sosu dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Przygotowanym sosem zalewamy warzywa.

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Krok 7 z 7

Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy do uzyskania złotej skorupki (około 30 minut).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Dodatek
  • Kanapki
  • Niski poziom cukru
  • Pełny posiłek
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

    Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

    44 min Łatwy
  • Grillowane warzywa z dipem bazyliowym

    Grillowane warzywa z dipem bazyliowym

    35 min Łatwy
  • Pieczone warzywa korzeniowe

    Pieczone warzywa korzeniowe

    45 min Średni
  • Sałatka z chrupiącym boczkiem i świeżymi warzywami

    Sałatka z chrupiącym boczkiem i świeżymi warzywami

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu