Warzywa zapiekane pod beszamelem

(0)
58min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest JellyBelly29

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.33 
Kalafior
0.33 
Brokuł
0.5 
Por (biała część)
1  l
Woda
1  dag
Ser żółty
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Mleko
trochę
Gałka muszkatołowa
trochę
Sól
trochę
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.18 g
Węglowodany
4.06 g
Tłuszcze
1.25 g
Wartość energetyczna
30.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Warzywa zapiekane pod beszamelem to ciekawa propozycja na lekki obiad. Do jego stworzenia będziesz potrzebować sera i kilku warzyw, a także podstawy do sosu beszamelowego – masła, mleka, mąki, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Aromatyczną zapiekankę możesz podawać samodzielnie lub z dodatkiem kaszy.
Gotujmy

Przygotowanie

58 min
Krok 1
3 min
Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy sól i łyżeczkę cukru. Kiedy woda zawrze, wrzucamy umyte różyczki kalafiora, gotujemy około 2 minutki od momentu zagotowania. Odcedzamy na sicie.
Krok 2
2 min
Ponownie doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy brokuły i od momentu zagotowania gotujemy dosłownie minutkę. Odcedzamy.
Krok 3
3 min
Pora kroimy w grube półtalarki.
Krok 4
5 min
Małą tortownicę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warzywa. Oprószamy lekko solą i pieprzem.
Krok 5
10 min
Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszając smażymy, aż zacznie bulgotać. Dolewamy powoli mleko i energicznie mieszamy tak, aby nie było grudek. Zagotowujemy.
Krok 6
5 min
Odstawiamy z ognia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Do sosu dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Przygotowanym sosem zalewamy warzywa.
Krok 7
30 min
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy do uzyskania złotej skorupki (około 30 minut).
Warzywa zapiekane pod beszamelem

Krok 1 z 7

Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy sól i łyżeczkę cukru. Kiedy woda zawrze, wrzucamy umyte różyczki kalafiora, gotujemy około 2 minutki od momentu zagotowania. Odcedzamy na sicie.

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Krok 2 z 7

Ponownie doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy brokuły i od momentu zagotowania gotujemy dosłownie minutkę. Odcedzamy.

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Krok 3 z 7

Pora kroimy w grube półtalarki.

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Krok 4 z 7

Małą tortownicę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warzywa. Oprószamy lekko solą i pieprzem.

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Krok 5 z 7

Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszając smażymy, aż zacznie bulgotać. Dolewamy powoli mleko i energicznie mieszamy tak, aby nie było grudek. Zagotowujemy.

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Krok 6 z 7

Odstawiamy z ognia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Do sosu dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Przygotowanym sosem zalewamy warzywa.

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Krok 7 z 7

Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy do uzyskania złotej skorupki (około 30 minut).

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika