Warstwowa sałatka z szynką, pieczarkami i brokułem
39min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
12.34 g
Węglowodany
5.99 g
Tłuszcze
16.57 g
Wartość energetyczna
217.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
39 min
Krok 1
10 min
Jajka kurze oraz przepiórcze ugotuj na twardo i odstaw do wystygnięcia.
Krok 2
8 min
1/3 główki brokuła podziel na różyczki i włóż do osolonego wrzątku na 5 minut. Również odstaw do wystygnięcia.
Krok 3
10 min
Pieczarki opłucz, osusz, pokrój w półplasterki. Następnie usmaż na rozgrzanej, suchej patelni (bez tłuszczu), doprawiając do smaku solą i pieprzem. Smaż, aż cała woda z pieczarek odparuje. Odstaw do wystygnięcia.
Krok 4
2 min
Brokuła podziel na nieduże kawałeczki i ułóż na dnie miski.
Krok 5
2 min
Pokrój na drobną kostkę szynkę i ułóż na warstwie brokuła.
Krok 6
2 min
Oddziel żółtka od białek ugotowanych kurzych jaj, rozdrobnij i ułóż na warstwie szynki. Dopraw tę warstwę solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
1 min
Na warstwie żółtek delikatnie wyłóż i rozprowadź Sos czosnkowy WINIARY.
Krok 8
1 min
Kolejną warstwą będą wystudzone smażone pieczarki.
Krok 9
2 min
Zetrzyj na tarce białka jaj kurzych i ułóż jako ostatnią warstwę.
Krok 10
1 min
Sałatkę udekoruj połówkami przepiórczych jaj. Wierzch posyp delikatnie solą i pieprzem.
Warstwowa sałatka z szynką, pieczarkami i brokułem jest niezwykle prostym i szybkim sposobem na efektownie wyglądającą przekąskę. Ułożone warstwowo brokuły, pieczarki, wędzona szynka oraz Sos czosnkowy Winiary sprawią, że każde przyjęcie czy nawet zwykła kolacja staną się nie tylko smaczne, ale i niezwykle kolorowe. Sprawdź nasz przepis na warstwową sałatkę z szynką, pieczarkami i brokułem!
Komentarze 1