Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie

0
250 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Udo kurczaka
1 łyżka
Musztarda
2 łyżek
Musztarda francuska
2 płaskich łyżek
Sok z cytryny
1 Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
1 Płaska łyżka
Miód
1 łyżka
Sos sojowy
2 ząbków
Czosnek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
336.77 kcal
Tłuszcze
22.39 g
Białko
19.85 g
Węglowodany
14.47 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

250 min
Krok 1
5 min
Do miseczki włożyć obie musztardy, zmiażdżony czosnek, wlać olej, sok z cytryny, miód, sos sojowy.
Krok 2
2 min
Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać.
Krok 3
5 min
Umyte mięso osuszyć, podzielić na porcje, naciąć nożem, oprószyć solą i pieprzem.
Krok 4
183 min
Natrzeć marynatą, ułożyć w naczyniu, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
Krok 5
2 min
Następnie włożyć razem z marynatą do woreczka do pieczenia, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Krok 6
53 min
Piec w temp 200 stopni około 50 minut. Po upływie pół godziny rozciąć worek i pozostawić do zrumienienia, polewając od czasu do czasu powstałym sosem.
Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie

Krok 1 z 6

Do miseczki włożyć obie musztardy, zmiażdżony czosnek, wlać olej, sok z cytryny, miód, sos sojowy.

Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie

Krok 2 z 6

Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać.

Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie

Krok 3 z 6

Umyte mięso osuszyć, podzielić na porcje, naciąć nożem, oprószyć solą i pieprzem.

Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie

Krok 4 z 6

Natrzeć marynatą, ułożyć w naczyniu, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie

Krok 5 z 6

Następnie włożyć razem z marynatą do woreczka do pieczenia, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie

Krok 6 z 6

Piec w temp 200 stopni około 50 minut. Po upływie pół godziny rozciąć worek i pozostawić do zrumienienia, polewając od czasu do czasu powstałym sosem.

Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie mają złocistą, chrupiącą skórkę, a do tego cudowny, czosnkowy aromat. Ich smak również Cię zaskoczy, bo do marynaty dodajemy dwa rodzaje musztardy, sos sojowy, miód i sok z cytryny. Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie idealnie skomponują się z ziemniakami i ulubioną surówką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika