Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami

0
4 godz 35 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Zestaw rosołowy z kury zagrodowej (lub korpus i 2 skrzydełka)
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por (najlepiej ciemnozielona część)
1  kawałek
Włoska kapusta
1 
Cebula
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny ziarnisty (ok. 10 ziarenek)
1  pęczek
Opcjonalnie: gałązka świeżego lubczyku i natki pietruszki
1  pęczek
Świeżo posiekana natka pietruszki
2 
Jajko
3  łyżek
Mąka pszenna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
28.39 g
Węglowodany
17.02 g
Tłuszcze
21.1 g
Wartość energetyczna
375.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

275 min
Krok 1
20 min
Mięso płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy 3l zimnej wody, doprowadzamy do delikatnego wrzenia na wolnym ogniu (zupa ma delikatnie pyrkać).
Krok 2
240 min
Do garnka dodajemy obrane i pokrojone w większe kawałki marchewkę, pietruszkę, seler, dokładnie umyty por i liście kapusty włoskiej. Dodajemy obraną i opaloną nad ogniem cebulę (jeśli nie mamy kuchenki gazowej możemy wrzucić cebulę na patelnię grillową lub też nie obierać, a tylko dobrze umyć i dorzucić do garnka w łupinie). Dodajemy sól według uznania i ziarenka pieprzu. Gotujemy 3-4 godziny.
Krok 3
3 min
Pod koniec gotowania można dodać do garnka gałązkę świeżego lubczyku i zielonej pietruszki.
Krok 4
5 min
Kiedy rosół jest gotowy, delikatnie wyciągamy z garnka warzywa i mięso. Marchewkę kroimy w talarki, dodajemy z powrotem do rosołu. Mięso oddzielamy od kostek, dodajemy do rosołu.
Krok 5
3 min
Z jajek i mąki przygotowujemy lane ciasto z dodatkiem szczypty soli.
Krok 6
3 min
Zwiększamy moc płyty lub kuchenki, do gotującego się rosołu wlewamy cienką strużką ciasto, mieszamy, gotujemy 1-2 minuty.
Krok 7
1 min
Rosół podajemy posypany natką pietruszki.
Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami

Krok 1 z 7

Mięso płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy 3l zimnej wody, doprowadzamy do delikatnego wrzenia na wolnym ogniu (zupa ma delikatnie pyrkać).

Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami

Krok 2 z 7

Do garnka dodajemy obrane i pokrojone w większe kawałki marchewkę, pietruszkę, seler, dokładnie umyty por i liście kapusty włoskiej. Dodajemy obraną i opaloną nad ogniem cebulę (jeśli nie mamy kuchenki gazowej możemy wrzucić cebulę na patelnię grillową lub też nie obierać, a tylko dobrze umyć i dorzucić do garnka w łupinie). Dodajemy sól według uznania i ziarenka pieprzu. Gotujemy 3-4 godziny.

Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami

Krok 3 z 7

Pod koniec gotowania można dodać do garnka gałązkę świeżego lubczyku i zielonej pietruszki.

Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami

Krok 4 z 7

Kiedy rosół jest gotowy, delikatnie wyciągamy z garnka warzywa i mięso. Marchewkę kroimy w talarki, dodajemy z powrotem do rosołu. Mięso oddzielamy od kostek, dodajemy do rosołu.

Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami

Krok 5 z 7

Z jajek i mąki przygotowujemy lane ciasto z dodatkiem szczypty soli.

Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami

Krok 6 z 7

Zwiększamy moc płyty lub kuchenki, do gotującego się rosołu wlewamy cienką strużką ciasto, mieszamy, gotujemy 1-2 minuty.

Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami

Krok 7 z 7

Rosół podajemy posypany natką pietruszki.

Tradycyjny rosół z kury zagrodowej smakuje tak, jak ten babciny i maminy, który pamięta się z dzieciństwa. Taki rosół nastawiano z samego rana w niedzielę. Kiedy wszyscy domownicy byli już na nogach, rosół od dawna lekko pyrkał na kuchence, a w kuchni unosił się apetyczny aromat. Bliżej południa zabierano się za przygotowanie makaronu. Dzieci uwielbiały taki makaron, toteż zanim zasiadły do obiadu, zjadały miseczkę samego makaronu.

Jeśli nie macie ochoty bawić się w przygotowaniu domowego makaronu, możecie podać rosół z lanymi kluseczkami. Jest przy nich o wiele mniej pracy.

Tradycyjny rosół powinien być przygotowany z prawdziwej wiejskiej kury, którą dziś można kupić pod nazwą kura zagrodowa. Rosół przygotowany na takiej kurze ma doskonały smak i aromat, który trudno uzyskać sięgając po kurczaka z chowu przemysłowego.

Kiedy gotujemy rosół pojawia się pytanie, po jakie przyprawy sięgnąć? Kiedy mamy dobrej jakości mięso, włoszczyznę i sporo cierpliwości, nie potrzeba nic więcej, poza solą i czarnym pieprzem. Niektórzy dodają do rosołu liście laurowe i ziele angielskie, można dodać też kawałek imbiru i 2-3 ząbki czosnku. Ja jednak zostaję przy soli i pieprzu.

Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji rosołu.


A po rosole czas na deser! Poznaj nasze kolorowe propozycje!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika