Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów
51min
Łatwy
30
dag
Świeże grzyby leśne (np. prawdziwki)
1
opakowanie
50
g
Pęczak
1
Cebula
1
ząbek
0.25
szklanka
Słodka śmietanka
1
pęczek
Świeżo posiekana natka pietruszki lub świeże listki tymianku
1
szczypta
Świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
trochę
Opcjonalnie: groszek ptysiowy lub grzanki
.
Wartości odżywcze
Białko
9.29 g
Węglowodany
19.91 g
Tłuszcze
6.65 g
Wartość energetyczna
194.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
51 min
Krok 1
10 min
Grzyby dokładnie oczyszczamy z drobinek piasku i resztek leśnego runa. Odcinamy nóżki (można je wykorzystać do przygotowania przyprawy z suszonych grzybów), kapelusze kroimy w paski.
Krok 2
1 min
Cebulkę kroimy w kostkę.
Krok 3
10 min
Podduszamy na maśle grzyby z cebulką. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Krok 4
20 min
W 0,5 l osolonej wody gotujemy pęczak, odcedzamy.
Krok 5
3 min
Zawartość torebki z zupą grzybową rozprowadzamy w 1l zimnej wody, zagotowujemy ciągle mieszając.
Krok 6
5 min
Do gotującej się zupy dodajemy pęczak i podsmażone grzyby, gotujemy 5 minut.
Krok 7
1 min
Dodajemy śmietankę, mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Krok 8
1 min
Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym, dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki lub listkami tymianku.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu. Przygotujecie ją na milion przepysznych sposobów, za każdym razem inaczej, a jedynym ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia.
W zabieganym tygodniu przygotowanie zupy grzybowej możecie sobie ułatwić, wykorzystując jako bazę Zupę grzybową Nasza Specjalność Winiary. Dzięki dodatkowi suszonych grzybów Wasza zupa będzie miała niezwykle intensywny aromat, a czas przygotowania zupy skrócicie do minimum. Oczywiście w jesiennej zupie grzybowej nie może zabraknąć świeżych grzybów, więc takie też trafią do garnka, ale w mniejszej ilości. Doceni to każdy, komu brakuje cierpliwości przy żmudnym oczyszczaniu grzybów z resztek leśnego runa.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
W zabieganym tygodniu przygotowanie zupy grzybowej możecie sobie ułatwić, wykorzystując jako bazę Zupę grzybową Nasza Specjalność Winiary. Dzięki dodatkowi suszonych grzybów Wasza zupa będzie miała niezwykle intensywny aromat, a czas przygotowania zupy skrócicie do minimum. Oczywiście w jesiennej zupie grzybowej nie może zabraknąć świeżych grzybów, więc takie też trafią do garnka, ale w mniejszej ilości. Doceni to każdy, komu brakuje cierpliwości przy żmudnym oczyszczaniu grzybów z resztek leśnego runa.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Komentarze 0