Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów

0
51min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30  dag
Świeże grzyby leśne (np. prawdziwki)
50  g
Pęczak
1 
Cebula
1  ząbek
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
1  pęczek
Świeżo posiekana natka pietruszki lub świeże listki tymianku
1  szczypta
Świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
trochę
Opcjonalnie: groszek ptysiowy lub grzanki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.29 g
Węglowodany
19.91 g
Tłuszcze
6.65 g
Wartość energetyczna
194.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

51 min
Krok 1
10 min
Grzyby dokładnie oczyszczamy z drobinek piasku i resztek leśnego runa. Odcinamy nóżki (można je wykorzystać do przygotowania przyprawy z suszonych grzybów), kapelusze kroimy w paski.
Krok 2
1 min
Cebulkę kroimy w kostkę.
Krok 3
10 min
Podduszamy na maśle grzyby z cebulką. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Krok 4
20 min
W 0,5 l osolonej wody gotujemy pęczak, odcedzamy.
Krok 5
3 min
Zawartość torebki z zupą grzybową rozprowadzamy w 1l zimnej wody, zagotowujemy ciągle mieszając.
Krok 6
5 min
Do gotującej się zupy dodajemy pęczak i podsmażone grzyby, gotujemy 5 minut.
Krok 7
1 min
Dodajemy śmietankę, mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Krok 8
1 min
Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym, dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki lub listkami tymianku.
Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Krok 1 z 8

Grzyby dokładnie oczyszczamy z drobinek piasku i resztek leśnego runa. Odcinamy nóżki (można je wykorzystać do przygotowania przyprawy z suszonych grzybów), kapelusze kroimy w paski.

Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Krok 2 z 8

Cebulkę kroimy w kostkę.

Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Krok 3 z 8

Podduszamy na maśle grzyby z cebulką. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Krok 4 z 8

W 0,5 l osolonej wody gotujemy pęczak, odcedzamy.

Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Krok 5 z 8

Zawartość torebki z zupą grzybową rozprowadzamy w 1l zimnej wody, zagotowujemy ciągle mieszając.

Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Krok 6 z 8

Do gotującej się zupy dodajemy pęczak i podsmażone grzyby, gotujemy 5 minut.

Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Krok 7 z 8

Dodajemy śmietankę, mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Krok 8 z 8

Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym, dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki lub listkami tymianku.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu. Przygotujecie ją na milion przepysznych sposobów, za każdym razem inaczej, a jedynym ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia.

W zabieganym tygodniu przygotowanie zupy grzybowej możecie sobie ułatwić, wykorzystując jako bazę Zupę grzybową Nasza Specjalność Winiary. Dzięki dodatkowi suszonych grzybów Wasza zupa będzie miała niezwykle intensywny aromat, a czas przygotowania zupy skrócicie do minimum. Oczywiście w jesiennej zupie grzybowej nie może zabraknąć świeżych grzybów, więc takie też trafią do garnka, ale w mniejszej ilości. Doceni to każdy, komu brakuje cierpliwości przy żmudnym oczyszczaniu grzybów z resztek leśnego runa.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika