Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

0
43min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Bagietka francuska
4  plastrów
Szynka w plasterkach
200  g
Pieczarki
2 
Cebula
200  g
Ser edamski
1  Płaska łyżka
Masło
50  ml
Śmietana 30%
1  pęczek
Pietruszka
1  pęczek
Koperek
1  pęczek
Szczypiorek
2  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.79 g
Węglowodany
25.31 g
Tłuszcze
30.73 g
Wartość energetyczna
482.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

43 min
Krok 1
5 min
Bagietkę pokrój na dwie równe połówki, które następnie pokrój wzdłuż na połówki tak, aby otrzymać cztery długie kromki.
Krok 2
0 min
Każdą kromkę przekrojoną stroną ułóż na rozgrzanym grillu i smaż do chwili zrumienienia.
Krok 3
5 min
Obierz cebulę, pokrój w półplasterki, a następnie zeszklij na maśle.
Krok 4
5 min
Pieczarki umyj, pokrój w plasterki i dodaj do cebuli. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
7 min
Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty często mieszając.
Krok 6
2 min
Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.
Krok 7
5 min
Z natki oddziel same listki, z koperku piórka, a szczypiorek pokrój na kawałki o długości 1-2 cm. Tak przygotowane zioła wymieszaj z odrobiną oliwy.
Krok 8
2 min
Każdą zapieczoną kromkę posmaruj połową przygotowanego sosu. Na sos ułóż szynkę i na nią cebulę z pieczarkami.
Krok 9
1 min
Całość polej pozostałym sosem i posyp tartym serem.
Krok 10
10 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190- 200°C i zapiekaj do momentu rozpuszczenia się sera i delikatnego zrumienienia się brzegów zapiekanki.
Krok 11
1 min
Tuż przed podaniem na każdą zapiekankę nałóż sałatkę z ziół.
Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

Krok 1 z 11

Bagietkę pokrój na dwie równe połówki, które następnie pokrój wzdłuż na połówki tak, aby otrzymać cztery długie kromki.

Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

Krok 2 z 11

Każdą kromkę przekrojoną stroną ułóż na rozgrzanym grillu i smaż do chwili zrumienienia.

Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

Krok 3 z 11

Obierz cebulę, pokrój w półplasterki, a następnie zeszklij na maśle.

Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

Krok 4 z 11

Pieczarki umyj, pokrój w plasterki i dodaj do cebuli. Dopraw solą i pieprzem.

Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

Krok 5 z 11

Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty często mieszając.

Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

Krok 6 z 11

Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.

Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

Krok 7 z 11

Z natki oddziel same listki, z koperku piórka, a szczypiorek pokrój na kawałki o długości 1-2 cm. Tak przygotowane zioła wymieszaj z odrobiną oliwy.

Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

Krok 8 z 11

Każdą zapieczoną kromkę posmaruj połową przygotowanego sosu. Na sos ułóż szynkę i na nią cebulę z pieczarkami.

Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

Krok 9 z 11

Całość polej pozostałym sosem i posyp tartym serem.

Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

Krok 10 z 11

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190- 200°C i zapiekaj do momentu rozpuszczenia się sera i delikatnego zrumienienia się brzegów zapiekanki.

Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

Krok 11 z 11

Tuż przed podaniem na każdą zapiekankę nałóż sałatkę z ziół.

"Tostowa", tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek. Niby zwykłe grzanki, zapiekane z sosem i dodatkami, ale... smakują jak marzenie! Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół to bogaty aromat i mocna, wiosenna nuta natki pietruszki, koperku i szczypiorku. Wszystkie smaki łączy w pyszną całość Sos serowo-pieczarkowy Italia WINIARY, przyrządzony na słodkiej śmietance. Kto woli, może zamiast szynki dodać smażoną rybę, np. łososia.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
23.8g / 20%
Węglowodany
25.3g / 21%
Tłuszcze
30.7g / 59%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha