Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

0
43 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Bagietka francuska
4 plastrów
Szynka w plasterkach
200 g
Pieczarki
2 
Cebula
200 g
Ser edamski
1 Płaska łyżka
Masło
50 ml
Śmietana 30%
1 pęczek
Pietruszka
1 pęczek
Koperek
1 pęczek
Szczypiorek
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
30.73 g
Węglowodany
25.31 g
Wartość energetyczna
482.37 kcal
Białko
23.79 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

43 min
Krok 1
5 min
Bagietkę pokrój na dwie równe połówki, które następnie pokrój wzdłuż na połówki tak, aby otrzymać cztery długie kromki.
Krok 2
0 min
Każdą kromkę przekrojoną stroną ułóż na rozgrzanym grillu i smaż do chwili zrumienienia.
Krok 3
5 min
Obierz cebulę, pokrój w półplasterki, a następnie zeszklij na maśle.
Krok 4
5 min
Pieczarki umyj, pokrój w plasterki i dodaj do cebuli. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
7 min
Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty często mieszając.
Krok 6
2 min
Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.
Krok 7
5 min
Z natki oddziel same listki, z koperku piórka, a szczypiorek pokrój na kawałki o długości 1-2 cm. Tak przygotowane zioła wymieszaj z odrobiną oliwy.
Krok 8
2 min
Każdą zapieczoną kromkę posmaruj połową przygotowanego sosu. Na sos ułóż szynkę i na nią cebulę z pieczarkami.
Krok 9
1 min
Całość polej pozostałym sosem i posyp tartym serem.
Krok 10
10 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190- 200°C i zapiekaj do momentu rozpuszczenia się sera i delikatnego zrumienienia się brzegów zapiekanki.
Krok 11
1 min
Tuż przed podaniem na każdą zapiekankę nałóż sałatkę z ziół.
Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

Krok 1 z 11

Bagietkę pokrój na dwie równe połówki, które następnie pokrój wzdłuż na połówki tak, aby otrzymać cztery długie kromki.

Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

Krok 2 z 11

Każdą kromkę przekrojoną stroną ułóż na rozgrzanym grillu i smaż do chwili zrumienienia.

Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

Krok 3 z 11

Obierz cebulę, pokrój w półplasterki, a następnie zeszklij na maśle.

Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

Krok 4 z 11

Pieczarki umyj, pokrój w plasterki i dodaj do cebuli. Dopraw solą i pieprzem.

Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

Krok 5 z 11

Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty często mieszając.

Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

Krok 6 z 11

Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.

Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

Krok 7 z 11

Z natki oddziel same listki, z koperku piórka, a szczypiorek pokrój na kawałki o długości 1-2 cm. Tak przygotowane zioła wymieszaj z odrobiną oliwy.

Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

Krok 8 z 11

Każdą zapieczoną kromkę posmaruj połową przygotowanego sosu. Na sos ułóż szynkę i na nią cebulę z pieczarkami.

Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

Krok 9 z 11

Całość polej pozostałym sosem i posyp tartym serem.

Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

Krok 10 z 11

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190- 200°C i zapiekaj do momentu rozpuszczenia się sera i delikatnego zrumienienia się brzegów zapiekanki.

Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

Krok 11 z 11

Tuż przed podaniem na każdą zapiekankę nałóż sałatkę z ziół.

"Tostowa", tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek. Niby zwykłe grzanki, zapiekane z sosem i dodatkami, ale... smakują jak marzenie! Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół to bogaty aromat i mocna, wiosenna nuta natki pietruszki, koperku i szczypiorku. Wszystkie smaki łączy w pyszną całość Sos serowo-pieczarkowy Italia WINIARY, przyrządzony na słodkiej śmietance. Kto woli, może zamiast szynki dodać smażoną rybę, np. łososia.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika