Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego. Następnie pokrój cebulę w cienkie piórka, wrzuć na patelnie, oprósz szczyptą soli i smaż na małym ogniu przez 12–15 minut, aż będzie miękka, złocista oraz skarmelizowana.
Cukinie pokrój w bardzo cienkie, długie plasterki wzdłuż – najlepiej mandoliną lub obieraczką. Między czasie na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego lub oliwy.
Na rozgrzanej patelnii uformuj dwa gniazda z plasterków cukinii– spiralne okręgi o średnicy mniej więcej kromki chleba, z lekkim zagłębieniem na środku. Do środka każdego gniazda wbij po jednym jajku i lekko posól. Smaż na małym ogniu pod przykryciem, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne.
W międzyczasie przygotuj tosty: Na dwóch kromkach chleba rozsmaruj cienką warstwę musztardy Dijon. Rozłóż na nich karmelizowaną cebulę oraz po 2–3 plasterki żółtego sera. Przykryj pozostałymi kromkami chleba, tworząc kanapki.
Na drugiej patelni roztop trochę masła klarowanego i smaż tosty na średnim ogniu z obu stron, aż będą złociste i chrupiące, a ser w środku się roztopi. Gotowe tosty połóż na talerzach.
Na każdy tost delikatnie ułóż jajko sadzone w gnieździe z cukinii oraz skrop keczupem WINIARY. Na koniec posyp świeżym szczypiorkiem i oprósz świeżo mielonym pieprzem.