Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tosty z karmelizowaną cebulą, żółtym serem i jajkiem sadzonym
Dodaj do CookBook

Tosty z karmelizowaną cebulą, żółtym serem i jajkiem sadzonym

(0)
30 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 tosty

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  plastrów
Kromka chleba na zakwasie lub tostowy
1 
Duża cebula
1 
Cukinia mała
2 
Jajko
2  łyżeczek
Musztarda Dijon
trochę
Ketchup WINIARY (do podania)
1  pęczek
Świeżo posiekany szczypiorek
trochę
Masło klarowane (do smażenia)
trochę
Świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
trochę
Opcjonalnie: szczypta wędzonej papryki lub kilka listków świeżego tymianku do cebuli
4  plastrów
Ser gouda lub inny ulubiony żółty ser
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30.6 g
Wartość energetyczna
362 kcal
Tłuszcze
17.9 g
Białko
20.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tosty nie muszą być nudne! Wykończ je pysznym i kusząco wyglądającym jajkiem sadzonym w cukiniowym gniazdku. Te kolory, ten smak! A wisienką na torcie… wróć, toście, będzie ketchup WINIARY. Wybierz swój ulubiony wariant! Na początek przygotuj karmelizowaną cebulę: pokrój ją w cienkie piórka i smaż na maśle klarowanym z odrobiną soli przez 12–15 minut, aż się zezłoci i zmięknie. W międzyczasie pokrój cukinię na cienkie plasterki i uformuj z nich gniazda na patelni. Wbij do środka jajko, lekko posól i smaż pod przykryciem, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne. Następnie tosty: na kromce chleba rozsmaruj musztardę, nałóż na nią karmelizowaną cebulę i plasterki sera. Przykryj to drugą kromką i podsmaż na patelni, aż pieczywo stanie się złociste i chrupiące. Tosty serwuj z jajkiem sadzonym na wierzchu, skropione ketchupem WINIARY i posypane szczypiorkiem oraz pieprzem. Smacznego!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    15 min
    Na patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego. Następnie pokrój cebulę w cienkie piórka, wrzuć na patelnie, oprósz szczyptą soli i smaż na małym ogniu przez 12–15 minut, aż będzie miękka, złocista oraz skarmelizowana.
  • Krok 2

    2 min
    Cukinie pokrój w bardzo cienkie, długie plasterki wzdłuż – najlepiej mandoliną lub obieraczką. Między czasie na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego lub oliwy.
  • Krok 3

    5 min
    Na rozgrzanej patelnii uformuj dwa gniazda z plasterków cukinii– spiralne okręgi o średnicy mniej więcej kromki chleba, z lekkim zagłębieniem na środku. Do środka każdego gniazda wbij po jednym jajku i lekko posól. Smaż na małym ogniu pod przykryciem, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne.
  • Krok 4

    2 min
    W międzyczasie przygotuj tosty: Na dwóch kromkach chleba rozsmaruj cienką warstwę musztardy Dijon. Rozłóż na nich karmelizowaną cebulę oraz po 2–3 plasterki żółtego sera. Przykryj pozostałymi kromkami chleba, tworząc kanapki.
  • Krok 5

    3 min
    Na drugiej patelni roztop trochę masła klarowanego i smaż tosty na średnim ogniu z obu stron, aż będą złociste i chrupiące, a ser w środku się roztopi. Gotowe tosty połóż na talerzach.
  • Krok 6

    3 min
    Na każdy tost delikatnie ułóż jajko sadzone w gnieździe z cukinii oraz skrop keczupem WINIARY. Na koniec posyp świeżym szczypiorkiem i oprósz świeżo mielonym pieprzem.
Tosty z karmelizowaną cebulą, żółtym serem i jajkiem sadzonym

Krok 1 z 6

Na patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego. Następnie pokrój cebulę w cienkie piórka, wrzuć na patelnie, oprósz szczyptą soli i smaż na małym ogniu przez 12–15 minut, aż będzie miękka, złocista oraz skarmelizowana.

Tosty z karmelizowaną cebulą, żółtym serem i jajkiem sadzonym

Krok 2 z 6

Cukinie pokrój w bardzo cienkie, długie plasterki wzdłuż – najlepiej mandoliną lub obieraczką. Między czasie na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego lub oliwy.

Tosty z karmelizowaną cebulą, żółtym serem i jajkiem sadzonym

Krok 3 z 6

Na rozgrzanej patelnii uformuj dwa gniazda z plasterków cukinii– spiralne okręgi o średnicy mniej więcej kromki chleba, z lekkim zagłębieniem na środku. Do środka każdego gniazda wbij po jednym jajku i lekko posól. Smaż na małym ogniu pod przykryciem, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne.

Tosty z karmelizowaną cebulą, żółtym serem i jajkiem sadzonym

Krok 4 z 6

W międzyczasie przygotuj tosty: Na dwóch kromkach chleba rozsmaruj cienką warstwę musztardy Dijon. Rozłóż na nich karmelizowaną cebulę oraz po 2–3 plasterki żółtego sera. Przykryj pozostałymi kromkami chleba, tworząc kanapki.

Tosty z karmelizowaną cebulą, żółtym serem i jajkiem sadzonym

Krok 5 z 6

Na drugiej patelni roztop trochę masła klarowanego i smaż tosty na średnim ogniu z obu stron, aż będą złociste i chrupiące, a ser w środku się roztopi. Gotowe tosty połóż na talerzach.

Tosty z karmelizowaną cebulą, żółtym serem i jajkiem sadzonym

Krok 6 z 6

Na każdy tost delikatnie ułóż jajko sadzone w gnieździe z cukinii oraz skrop keczupem WINIARY. Na koniec posyp świeżym szczypiorkiem i oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tosty z patelni

    Tosty z patelni

    19 min Łatwy
  • Tosty z patelni z omletem i warzywami

    Tosty z patelni z omletem i warzywami

    15 min Łatwy
  • Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    18 min Łatwy
  • Tosty francuskie z ziołami

    Tosty francuskie z ziołami

    27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu