
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Podczas przygotowywania tej zupy będzie trzeba się trochę nasiekać i nakroić, zaufajcie jednak, że warto! Już podczas gotowania, kiedy zaczną uwalniać się pierwsze aromaty warzyw, jedną nogą będziecie na słonecznym Półwyspie Apenińskim. Dostawicie drugą, kiedy toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką będzie rozlewana do misek.
W przepisie wykorzystałam pomidory w puszce. Włosi używają ich równie często (o ile nie częściej) jak świeżych pomidorów. Dzięki takiemu rozwiązaniu przepis staje się uniwersalny. Dodatek soku z pomarańczy sprawia, że zupa ma w sobie jeszcze więcej słońca i zyskuje na słodyczy.
Z podanych składników przygotujesz 6-8 porcji zupy.
Przygotowanie
Krok 1
1 minKrok 2
1 minKrok 3
2 minKrok 4
1 minKrok 5
2 minKrok 6
1 minKrok 7
3 minKrok 8
7 minKrok 9
15 minKrok 10
1 minKrok 11
10 minKrok 12
1 minKrok 13
1 minKrok 14
1 min
Krok 1 z 14
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać

Krok 2 z 14
Marchewki umyć, obrać, pokroić w plasterki.

Krok 3 z 14
Bakłażana umyć, pokroić kostkę, przełożyć do miski, zasypać solą. Przykryć, dociskając kawałki, aby puściły soki.

Krok 4 z 14
Cukinię umyć, pokroić na plastry lub w półksiężyce.

Krok 5 z 14
Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę.

Krok 6 z 14
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę.

Krok 7 z 14
Zeszklić na niej cebulę oraz czosnek. Dodać gałązki rozmarynu, paprykę słodką i ostrą oraz marchewkę, krótko przesmażyć.

Krok 8 z 14
Następnie dodać pokrojoną paprykę. Smażyć przez kolejne 5-7 minut.

Krok 9 z 14
Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym. Gotować przez ok. 15 minut.

Krok 10 z 14
Po tym czasie dodać bakłażana oraz cukinię oraz pomidory.

Krok 11 z 14
Wymieszać i gotować do miękkości wszystkich warzyw.

Krok 12 z 14
Pod koniec gotowania zupę doprawić oregano, bazylią oraz obficie solą i pieprzem.

Krok 13 z 14
Na końcu dolać sok z pomarańczy.

Krok 14 z 14
Zupę podawać z pieczywem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0