Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką
47min
Średni
2
Marchewka
2
Biała cebula
1
Czerwona cebula
4
ząbków
1
Bakłażan
1
Cukinia
3
Papryka
2
puszek
Pomidory
1.5
l
Bulion warzywny
trochę
Sok z ½ pomarańczy
3
łyżek
Oliwa
2
gałązek
Rozmaryn
1
łyżka
Oregano
1
łyżka
Bazylia
1
łyżeczka
Słodka papryka
1
szczypta
Ostra papryka
trochę
Sól i pieprz
1
pęczek
Świeża bazylia do dekoracji
1
Pieczywo do podania
.
Wartości odżywcze
Białko
4.44 g
Węglowodany
22.58 g
Tłuszcze
8 g
Wartość energetyczna
165.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
47 min
Krok 1
1 min
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać
Krok 2
1 min
Marchewki umyć, obrać, pokroić w plasterki.
Krok 3
2 min
Bakłażana umyć, pokroić kostkę, przełożyć do miski, zasypać solą. Przykryć, dociskając kawałki, aby puściły soki.
Krok 4
1 min
Cukinię umyć, pokroić na plastry lub w półksiężyce.
Krok 5
2 min
Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę.
Krok 6
1 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę.
Krok 7
3 min
Zeszklić na niej cebulę oraz czosnek. Dodać gałązki rozmarynu, paprykę słodką i ostrą oraz marchewkę, krótko przesmażyć.
Krok 8
7 min
Następnie dodać pokrojoną paprykę. Smażyć przez kolejne 5-7 minut.
Krok 9
15 min
Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym. Gotować przez ok. 15 minut.
Krok 10
1 min
Po tym czasie dodać bakłażana oraz cukinię oraz pomidory.
Krok 11
10 min
Wymieszać i gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 12
1 min
Pod koniec gotowania zupę doprawić oregano, bazylią oraz obficie solą i pieprzem.
Krok 13
1 min
Na końcu dolać sok z pomarańczy.
Krok 14
1 min
Zupę podawać z pieczywem.
Podczas przygotowywania tej zupy będzie trzeba się trochę nasiekać i nakroić, zaufajcie jednak, że warto! Już podczas gotowania, kiedy zaczną uwalniać się pierwsze aromaty warzyw, jedną nogą będziecie na słonecznym Półwyspie Apenińskim. Dostawicie drugą, kiedy toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką będzie rozlewana do misek.
W przepisie wykorzystałam pomidory w puszce. Włosi używają ich równie często (o ile nie częściej) jak świeżych pomidorów. Dzięki takiemu rozwiązaniu przepis staje się uniwersalny. Dodatek soku z pomarańczy sprawia, że zupa ma w sobie jeszcze więcej słońca i zyskuje na słodyczy.
Z podanych składników przygotujesz 6-8 porcji zupy.
Komentarze 0