Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

0
47min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Marchewka
2 
Biała cebula
1 
Czerwona cebula
4  ząbków
1 
Bakłażan
1 
Cukinia
3 
Papryka
2  puszek
Pomidory
1.5  l
Bulion warzywny
trochę
Sok z ½ pomarańczy
3  łyżek
Oliwa
2  gałązek
Rozmaryn
1  łyżka
Oregano
1  łyżka
Bazylia
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Ostra papryka
trochę
Sól i pieprz
1  pęczek
Świeża bazylia do dekoracji
1 
Pieczywo do podania

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.44 g
Węglowodany
22.58 g
Tłuszcze
8 g
Wartość energetyczna
165.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

47 min
Krok 1
1 min
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać
Krok 2
1 min
Marchewki umyć, obrać, pokroić w plasterki.
Krok 3
2 min
Bakłażana umyć, pokroić kostkę, przełożyć do miski, zasypać solą. Przykryć, dociskając kawałki, aby puściły soki.
Krok 4
1 min
Cukinię umyć, pokroić na plastry lub w półksiężyce.
Krok 5
2 min
Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę.
Krok 6
1 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę.
Krok 7
3 min
Zeszklić na niej cebulę oraz czosnek. Dodać gałązki rozmarynu, paprykę słodką i ostrą oraz marchewkę, krótko przesmażyć.
Krok 8
7 min
Następnie dodać pokrojoną paprykę. Smażyć przez kolejne 5-7 minut.
Krok 9
15 min
Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym. Gotować przez ok. 15 minut.
Krok 10
1 min
Po tym czasie dodać bakłażana oraz cukinię oraz pomidory.
Krok 11
10 min
Wymieszać i gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 12
1 min
Pod koniec gotowania zupę doprawić oregano, bazylią oraz obficie solą i pieprzem.
Krok 13
1 min
Na końcu dolać sok z pomarańczy.
Krok 14
1 min
Zupę podawać z pieczywem.
Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 1 z 14

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 2 z 14

Marchewki umyć, obrać, pokroić w plasterki.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 3 z 14

Bakłażana umyć, pokroić kostkę, przełożyć do miski, zasypać solą. Przykryć, dociskając kawałki, aby puściły soki.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 4 z 14

Cukinię umyć, pokroić na plastry lub w półksiężyce.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 5 z 14

Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 6 z 14

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 7 z 14

Zeszklić na niej cebulę oraz czosnek. Dodać gałązki rozmarynu, paprykę słodką i ostrą oraz marchewkę, krótko przesmażyć.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 8 z 14

Następnie dodać pokrojoną paprykę. Smażyć przez kolejne 5-7 minut.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 9 z 14

Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym. Gotować przez ok. 15 minut.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 10 z 14

Po tym czasie dodać bakłażana oraz cukinię oraz pomidory.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 11 z 14

Wymieszać i gotować do miękkości wszystkich warzyw.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 12 z 14

Pod koniec gotowania zupę doprawić oregano, bazylią oraz obficie solą i pieprzem.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 13 z 14

Na końcu dolać sok z pomarańczy.

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Krok 14 z 14

Zupę podawać z pieczywem.

Podczas przygotowywania tej zupy będzie trzeba się trochę nasiekać i nakroić, zaufajcie jednak, że warto! Już podczas gotowania, kiedy zaczną uwalniać się pierwsze aromaty warzyw, jedną nogą będziecie na słonecznym Półwyspie Apenińskim. Dostawicie drugą, kiedy toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką będzie rozlewana do misek. 

W przepisie wykorzystałam pomidory w puszce. Włosi używają ich równie często (o ile nie częściej) jak świeżych pomidorów. Dzięki takiemu rozwiązaniu przepis staje się uniwersalny. Dodatek soku z pomarańczy sprawia, że zupa ma w sobie jeszcze więcej słońca i zyskuje na słodyczy.

Z podanych składników przygotujesz 6-8 porcji zupy.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika