Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

0
81 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Ser ricotta
2 pakietów
Makaron cannelloni
100 g
Orzechy włoskie
100 g
Orzechy laskowe
1 łodyga
Seler naciowy
1 paczka
Szpinak
25 g
Natka pietruszki
200 g
Ser parmezan
100 g
Mozzarella
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
115.85 g
Tłuszcze
87.06 g
Wartość energetyczna
1583.48 kcal
Białko
82.47 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

81 min
Krok 1
10 min
Orzechy włoskie i laskowe praż przez ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Krok 2
7 min
Po tym czasie orzechy laskowe obierz ze skórki, a następnie posiekaj. Seler naciowy pokrój w drobną kostkę i wsyp do miski. Dodaj ser ricotta oraz orzechy.
Krok 3
5 min
Szpinak i natkę pietruszki umyj i posiekaj, a następnie dodaj do farszu. Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj startego parmezanu i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
4 min
W rondelku wymieszaj zawartość opakowań z wodą – zgodnie ze wskazówkami z opakowania – i zagotuj.
Krok 5
10 min
W tortownicy lub innym naczyniu do zapiekania ustaw pionowo rurki cannelloni. Przy pomocy rękawa cukierniczego napełnij je farszem. Wierzch tortu pokryj czerwonym sosem oraz posyp mozzarellą i pozostałym parmezanem.
Krok 6
45 min
Całość przykryj dokładnie folią aluminiową i piecz przez ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po tym czasie zdejmij folię i piecz przez kolejne 15 min.
Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

Krok 1 z 6

Orzechy włoskie i laskowe praż przez ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

Krok 2 z 6

Po tym czasie orzechy laskowe obierz ze skórki, a następnie posiekaj. Seler naciowy pokrój w drobną kostkę i wsyp do miski. Dodaj ser ricotta oraz orzechy.

Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

Krok 3 z 6

Szpinak i natkę pietruszki umyj i posiekaj, a następnie dodaj do farszu. Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj startego parmezanu i dokładnie wymieszaj.

Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

Krok 4 z 6

W rondelku wymieszaj zawartość opakowań z wodą – zgodnie ze wskazówkami z opakowania – i zagotuj.

Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

Krok 5 z 6

W tortownicy lub innym naczyniu do zapiekania ustaw pionowo rurki cannelloni. Przy pomocy rękawa cukierniczego napełnij je farszem. Wierzch tortu pokryj czerwonym sosem oraz posyp mozzarellą i pozostałym parmezanem.

Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

Krok 6 z 6

Całość przykryj dokładnie folią aluminiową i piecz przez ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po tym czasie zdejmij folię i piecz przez kolejne 15 min.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika