Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Terrina – kacza pierś, karkówka wieprzowa z pistacjami oraz brandy

1
1602min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
15 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Kaczka, dzika, pierś, tylko mięso, surowa
200 g
Boczek wędzony
1 kg
Karkówka wieprzowa
100 g
Bułka tarta
100 ml
Mleko
4 
Cebula szalotka
1 ząbek
Czosnek
4 
Pietruszka
200 g
Wątróbka drobiowa
1 łyżeczka
Pieprz
2 łyżeczek
Kolendra
1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1 łyżeczka
Cynamon
2 łyżek
Alkohol 40%
2 
Jajko
50 g
Pistacje prażone
50 g
Żurawina suszona

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.31 g
Węglowodany
10.51 g
Tłuszcze
14.04 g
Wartość energetyczna
260.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

1602 min
Krok 1
10 min
Kaczkę i karkówkę zmiel z szalotką i czosnkiem w maszynce do mięsa ma drobnych oczkach.
Krok 2
5 min
Wątróbkę oczyść, osusz i pokrój w kostkę.
Krok 3
5 min
W dużej misce połącz mięso z bułką tartą, bulionem drobiowym WINIARY rozpuszczonym w mleku, przyprawami, brandy i jajkami.
Krok 4
5 min
Dodaj pistacje, żurawinę oraz pokrojoną w grubą kostkę wątróbkę
Krok 5
5 min
Dobrze wszystko wymieszaj, dopraw do smaku solą.
Krok 6
2 min
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 7
5 min
Małą foremkę (jak keksówka) lub głębokie naczynie żaroodporne wypełnij mięsem.
Krok 8
5 min
Na samej górze ułóż plastry ciętej wzdłuż pietruszki.
Krok 9
110 min
Tak przygotowaną Terrinę piecz przykrytą folią aluminiową w kąpieli wodnej sięgającej do 1/2 wysokości foremki przez 2 godziny.
Krok 10
10 min
Na ostatnie 10 minut zdejmij folię.
Krok 11
1440 min
Podawaj schłodzoną w lodówce przez minimum 24h.
Terrina – kacza pierś, karkówka wieprzowa z pistacjami oraz brandy

Krok 1 z 11

Kaczkę i karkówkę zmiel z szalotką i czosnkiem w maszynce do mięsa ma drobnych oczkach.

Terrina – kacza pierś, karkówka wieprzowa z pistacjami oraz brandy

Krok 2 z 11

Wątróbkę oczyść, osusz i pokrój w kostkę.

Terrina – kacza pierś, karkówka wieprzowa z pistacjami oraz brandy

Krok 3 z 11

W dużej misce połącz mięso z bułką tartą, bulionem drobiowym WINIARY rozpuszczonym w mleku, przyprawami, brandy i jajkami.

Terrina – kacza pierś, karkówka wieprzowa z pistacjami oraz brandy

Krok 4 z 11

Dodaj pistacje, żurawinę oraz pokrojoną w grubą kostkę wątróbkę

Terrina – kacza pierś, karkówka wieprzowa z pistacjami oraz brandy

Krok 5 z 11

Dobrze wszystko wymieszaj, dopraw do smaku solą.

Terrina – kacza pierś, karkówka wieprzowa z pistacjami oraz brandy

Krok 6 z 11

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Terrina – kacza pierś, karkówka wieprzowa z pistacjami oraz brandy

Krok 7 z 11

Małą foremkę (jak keksówka) lub głębokie naczynie żaroodporne wypełnij mięsem.

Terrina – kacza pierś, karkówka wieprzowa z pistacjami oraz brandy

Krok 8 z 11

Na samej górze ułóż plastry ciętej wzdłuż pietruszki.

Terrina – kacza pierś, karkówka wieprzowa z pistacjami oraz brandy

Krok 9 z 11

Tak przygotowaną Terrinę piecz przykrytą folią aluminiową w kąpieli wodnej sięgającej do 1/2 wysokości foremki przez 2 godziny.

Terrina – kacza pierś, karkówka wieprzowa z pistacjami oraz brandy

Krok 10 z 11

Na ostatnie 10 minut zdejmij folię.

Terrina – kacza pierś, karkówka wieprzowa z pistacjami oraz brandy

Krok 11 z 11

Podawaj schłodzoną w lodówce przez minimum 24h.

Cały dom wypełni się niesamowitym zapachem pieczonej terriny, którą przygotujesz z rosołem drobiowym WINIARY. Ta mięsna przekąska, wywodząca się z Francji, to rodzaj rozpływającego się w ustach, aromatycznego pasztetu. Do przyrządzenia tego królewskiego dania wykorzystaj żurawinę, świeże mięso wieprzowe oraz delikatną pierś kaczki, a także inne wyborne dodatki, które zagwarantują niezapomniany smak!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
21.3g / 33%
Węglowodany
10.5g / 16%
Tłuszcze
14g / 50%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
W Włodzimierz
.

A co z boczkiem bo nie ma o nim słowa w wykonaniu. Pokroić w kostkę, zmielić czy zjeść osobno ?

Pokaż więcej komentarzy