Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tartaletki wytrawne są znakomitą, słoną przekąską, idealną na przystawkę przed głównym daniem albo smaczny podwieczorek. Jak najprościej opisać taką potrawę? Jak sugeruje nazwa, tartaletka to po prostu tarta w wersji mini, czyli babeczka z ciasta francuskiego, która może mieć słodkie lub słone nadzienie. W wersji na słodko często serwuje się babeczki z budyniem i owocami, natomiast nasza tartaletka wytrawna wypełniona jest pyszną ricottą. Ten śmietankowy, delikatny ser pochodzący z Włoch, ma bardzo uniwersalne zastosowanie. Sprawdza się w daniach z makaronem, zapiekankach, a nawet jako dodatek do naleśników. W przepisie na tartaletki na wytrawnie ricotta wymieszana jest ze startą skórką cytryny, solą, pieprzem i przyprawą Maggi. Skład uzupełniają karczochy - warzywa dobrze znane na przykład z przepisu na pizzę capricciosę.
Upieczone tartaletki już po wyjęciu z piekarnika ozdabia się odrobiną kiełków i drobno posiekaną natką pietruszki.
Tartaletki wytrawne: przepis inspirowany kuchnią włoską, przygotowuje się bardzo szybko. Pieczenie zajmuje zaledwie 10 minut, a wszystkie czynności związane z przyrządzaniem dania nie więcej niż 20 minut. Dlatego, jeśli tylko masz w domu odpowiednie składniki, przygotujesz tę przekąskę od razu, bez konieczności planowania i rezerwowania czasu na ten cel.
Wytrawne tartaletki najlepiej podawać już po ostudzeniu na drewnianej desce albo na paterze - jak krojone ciasta. Najlepiej zjeść je w tym samym dniu, w którym zostały przygotowane. Przechowywanie w lodówce może trwać do dwóch dni, lecz trzeba pamiętać o tym, że z czasem miękną i nie są tak kruche, jak w dniu przyrządzania.
Przepis można zmodyfikować na wiele sposobów. Jeśli zależy Ci na mięsnych dodatkach, farsz może wzbogacić kurczak, boczek albo delikatna szynka. Z warzywnych dodatków do tartaletek, naturalnych, oczywistym wyborem jest szpinak, który idealne komponuje się z ricottą w innych przepisach.
Chcesz sprawdzić inne przepisy, w których również pojawia się ricotta? Wypróbuj koniecznie:
Ricottę przełóż do miski, dodaj pół łyżeczki Maggi, startą skórkę z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka i jednolita.
Karczochy wyjmij z oliwy i pokrój w drobniejsze kawałki.
Do każdej wytrawnej tarteletki nałóż porcję ricotty, a następnie ułóż na wierzchu kawałki karczochów.
Ozdób tarteletki kiełkami, posyp rozgniecionymi lekko czerwonymi ziarnami pieprzu i posiekaną natką pietruszki.