Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
9 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100 g
Masło
300 g
Mąka pszenna
2 
Jajko
1 łyżeczka
Sól
2 płaskich łyżek
Woda
1 trochę
Mąka pszenna
3 ząbków
Czosnek
1 Płaska łyżka
Olej rzepakowy
1 łyżka
Chrzan tarty
3 
Jajko
350 g
Śmietana 18%
100 g
Śmietanka 30%
100 g
Boczek świeży w plastrach
9 
Jajka przepiórcze
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Papryczka suszona chili
1 
Pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
487.13 kcal
Węglowodany
27.92 g
Tłuszcze
36.45 g
Białko
11.51 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
40 min
Ciasto:<br/><br/>Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy.<br/><br/>Wkładamy do lodówki na ok. 40 min lub zamrażalnika, na 10 min do schłodzenia.<br/><br/>Piekarnik nastawiamy na 200°C.<br/><br/>Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.<br/><br/> <br/><br/>Rada: żeby ciasto podczas pieczenia nie podniosło się, przykrywamy je papierem do pieczenia i wysypujeny 100 g ryżu, 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.
Krok 2
1 min
Przygotowujemy wałeczki z foli aluminiowej, przez jej zgniecenie,<br/><br/>Jeśli chcemy uzyskać fajne jajka w masie żurkowej, należy przygotować z foli aluminiowej, tyle wałeczków (średnica ok. 1,5 cm - 2 cm, wysokość min 3 cm) ile dodamy jajek.
Krok 3
4 min
Masa żurkowa:<br/><br/>Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na oleju.<br/><br/>Jajka miksujemy razem z śmietaną słodką 30% i kwaśną 18%.<br/><br/>Dodajemy 2 opakowania żurku w proszku i dokładnie miksujemy.<br/><br/>Następnie dodajemy czosnek, pieprz, chili i chrzan do smaku.<br/><br/>Całość dokładnie mieszamy.<br/><br/> Masę przelewamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas mieszając tylko tyle, żeby delikatnie zgęstniała, ale ma pozostać płynna.
Krok 4
15 min
Masę przelewamy na kruche ciasto, w dowolnych miejscach ustawiamy przygotowane wcześniej wałeczki, a pomiędzy nimi wkładamy luźno zwinięte plasterki boczku.<br/><br/>Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem i chili.<br/><br/> <br/><br/>Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C na ok. 6-7 min,<br/><br/>następnie wyciągamy ją, wyjmujemy wałeczki, a w ich miejsca wbijamy po jednym jajku przepiórczym.<br/><br/>Tarte wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy tylko do momentu, aż zetnie się białko, czas ok. max 5 min.
Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

Krok 1 z 4

Ciasto:<br/><br/>Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy.<br/><br/>Wkładamy do lodówki na ok. 40 min lub zamrażalnika, na 10 min do schłodzenia.<br/><br/>Piekarnik nastawiamy na 200°C.<br/><br/>Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.<br/><br/> <br/><br/>Rada: żeby ciasto podczas pieczenia nie podniosło się, przykrywamy je papierem do pieczenia i wysypujeny 100 g ryżu, 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.

Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

Krok 2 z 4

Przygotowujemy wałeczki z foli aluminiowej, przez jej zgniecenie,<br/><br/>Jeśli chcemy uzyskać fajne jajka w masie żurkowej, należy przygotować z foli aluminiowej, tyle wałeczków (średnica ok. 1,5 cm - 2 cm, wysokość min 3 cm) ile dodamy jajek.

Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

Krok 3 z 4

Masa żurkowa:<br/><br/>Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na oleju.<br/><br/>Jajka miksujemy razem z śmietaną słodką 30% i kwaśną 18%.<br/><br/>Dodajemy 2 opakowania żurku w proszku i dokładnie miksujemy.<br/><br/>Następnie dodajemy czosnek, pieprz, chili i chrzan do smaku.<br/><br/>Całość dokładnie mieszamy.<br/><br/> Masę przelewamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas mieszając tylko tyle, żeby delikatnie zgęstniała, ale ma pozostać płynna.

Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

Krok 4 z 4

Masę przelewamy na kruche ciasto, w dowolnych miejscach ustawiamy przygotowane wcześniej wałeczki, a pomiędzy nimi wkładamy luźno zwinięte plasterki boczku.<br/><br/>Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem i chili.<br/><br/> <br/><br/>Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C na ok. 6-7 min,<br/><br/>następnie wyciągamy ją, wyjmujemy wałeczki, a w ich miejsca wbijamy po jednym jajku przepiórczym.<br/><br/>Tarte wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy tylko do momentu, aż zetnie się białko, czas ok. max 5 min.

Tartę żurkową bardzo szybko się przygotowuje, a do tego świetnie smakuje. Zurek został czosnkiem, chrzanem i doprawiony i pieprzem, chili wyostrzony. Mini jajeczka sprytnie w masie zostały schowane, i zwinieymi plasterkami boczku, poprzeplatane.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika