Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

(0)
1 godz
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  szklanka
Ulubione orzechy
0.5  szklanka
Płatki owsiane
2  łyżek
Roztopione masło
1  łyżka
Miód
500  g
Śliwki (bez pestek)
2  łyżek
Cukier brązowy
2  łyżek
Masło
1  opakowanie
3  szklanek
Mąka pszenna
1  szklanka
Cukier
2 
Jajka
200  g
Masło
2  łyżek
Śmietana kwaśna 12%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.08 g
Węglowodany
78.56 g
Tłuszcze
38.66 g
Wartość energetyczna
675.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
10 min
Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.
Krok 2
10 min
Składniki na ciasto zagniataj razem, aż powstanie jednolita i gładka masa, następnie umieść ciasto w lodówce na co najmniej 30 minut.
Krok 3
10 min
Na patelni rozpuść brązowy cukier, aż zacznie zamieniać się w karmel. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj, uważając, aby karmel się nie przypalił. Na tak przygotowany cukier wrzuć połówki śliwek i podsmażaj, aż całe będą obtoczone w karmelu i tłuszczu. Smaż jeszcze około 3–5 minut, uważając, aby owoce się nie rozpadły.
Krok 4
7 min
Orzechy lekko rozdrobnij. Możesz je również posiekać.
Krok 5
3 min
Roztopione masło wymieszaj z miodem, a następnie z płatkami owsianymi i orzechami.
Krok 6
15 min
Formę do tarty wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4–5 mm i dokładnie wyłóż nim spód tarty. Na samo dno wylej przygotowany wcześ-niej krem budyniowy, na wierzch wysyp kruszonkę z płatków i orzechów, a na wierzchu ułóż owoce. Całość przykryj paskami ciasta, układając je naprzemiennie w dekoracyjny sposób.
Krok 7
5 min
Tartę piecz około 45 minut w temperaturze 170–180°C.
Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Krok 1 z 7

Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Krok 2 z 7

Składniki na ciasto zagniataj razem, aż powstanie jednolita i gładka masa, następnie umieść ciasto w lodówce na co najmniej 30 minut.

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Krok 3 z 7

Na patelni rozpuść brązowy cukier, aż zacznie zamieniać się w karmel. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj, uważając, aby karmel się nie przypalił. Na tak przygotowany cukier wrzuć połówki śliwek i podsmażaj, aż całe będą obtoczone w karmelu i tłuszczu. Smaż jeszcze około 3–5 minut, uważając, aby owoce się nie rozpadły.

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Krok 4 z 7

Orzechy lekko rozdrobnij. Możesz je również posiekać.

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Krok 5 z 7

Roztopione masło wymieszaj z miodem, a następnie z płatkami owsianymi i orzechami.

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Krok 6 z 7

Formę do tarty wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4–5 mm i dokładnie wyłóż nim spód tarty. Na samo dno wylej przygotowany wcześ-niej krem budyniowy, na wierzch wysyp kruszonkę z płatków i orzechów, a na wierzchu ułóż owoce. Całość przykryj paskami ciasta, układając je naprzemiennie w dekoracyjny sposób.

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Krok 7 z 7

Tartę piecz około 45 minut w temperaturze 170–180°C.

Coś dla miłośników kremowych budyniów i jesiennych owoców - tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami zrobiona na bazie Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Aby śliwki smakowały jeszcze lepiej, obtocz je w karmelu i podsmaż. Tarta z kremem waniliowym i śliwkami zaskoczy Cię także kruszonką, którą przygotujesz z roztopionego masła, miodu, orzechów i płatków owsianych. Brzmi pysznie, prawda? Ciasto zaserwuj najbliższym, a jego kawałki znikną ze stołu nim się obejrzysz!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha