Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Coś dla miłośników kremowych budyniów i jesiennych owoców - tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami zrobiona na bazie Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Aby śliwki smakowały jeszcze lepiej, obtocz je w karmelu i podsmaż. Tarta z kremem waniliowym i śliwkami zaskoczy Cię także kruszonką, którą przygotujesz z roztopionego masła, miodu, orzechów i płatków owsianych. Brzmi pysznie, prawda? Ciasto zaserwuj najbliższym, a jego kawałki znikną ze stołu nim się obejrzysz!
Przygotowanie
60 min
Krok 1
10 min
Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.
Krok 2
10 min
Składniki na ciasto zagniataj razem, aż powstanie jednolita i gładka masa, następnie umieść ciasto w lodówce na co najmniej 30 minut.
Krok 3
10 min
Na patelni rozpuść brązowy cukier, aż zacznie zamieniać się w karmel. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj, uważając, aby karmel się nie przypalił. Na tak przygotowany cukier wrzuć połówki śliwek i podsmażaj, aż całe będą obtoczone w karmelu i tłuszczu. Smaż jeszcze około 3–5 minut, uważając, aby owoce się nie rozpadły.
Krok 4
7 min
Orzechy lekko rozdrobnij. Możesz je również posiekać.
Krok 5
3 min
Roztopione masło wymieszaj z miodem, a następnie z płatkami owsianymi i orzechami.
Krok 6
15 min
Formę do tarty wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4–5 mm i dokładnie wyłóż nim spód tarty. Na samo dno wylej przygotowany wcześ-niej krem budyniowy, na wierzch wysyp kruszonkę z płatków i orzechów, a na wierzchu ułóż owoce. Całość przykryj paskami ciasta, układając je naprzemiennie w dekoracyjny sposób.
Krok 7
5 min
Tartę piecz około 45 minut w temperaturze 170–180°C.
Krok 1
z
7
Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.
Krok 2
z
7
Składniki na ciasto zagniataj razem, aż powstanie jednolita i gładka masa, następnie umieść ciasto w lodówce na co najmniej 30 minut.
Krok 3
z
7
Na patelni rozpuść brązowy cukier, aż zacznie zamieniać się w karmel. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj, uważając, aby karmel się nie przypalił. Na tak przygotowany cukier wrzuć połówki śliwek i podsmażaj, aż całe będą obtoczone w karmelu i tłuszczu. Smaż jeszcze około 3–5 minut, uważając, aby owoce się nie rozpadły.
Krok 4
z
7
Orzechy lekko rozdrobnij. Możesz je również posiekać.
Krok 5
z
7
Roztopione masło wymieszaj z miodem, a następnie z płatkami owsianymi i orzechami.
Krok 6
z
7
Formę do tarty wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4–5 mm i dokładnie wyłóż nim spód tarty. Na samo dno wylej przygotowany wcześ-niej krem budyniowy, na wierzch wysyp kruszonkę z płatków i orzechów, a na wierzchu ułóż owoce. Całość przykryj paskami ciasta, układając je naprzemiennie w dekoracyjny sposób.
Krok 7
z
7
Tartę piecz około 45 minut w temperaturze 170–180°C.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0