Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

0
166 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

150 g
Mąka pszenna
100 g
Masło
50 g
Cukier
1 
Żółtko
2 łyżek
Śmietana 30%
1 paczka
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
150 ml
Konfitura winogronowa
1 trochę
Jagody

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
10.36 g
Węglowodany
22.07 g
Wartość energetyczna
186.19 kcal
Białko
2.81 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

166 min
Krok 1
10 min
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto.
Krok 2
60 min
Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.
Krok 3
5 min
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, uformować spód.
Krok 4
20 min
Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Ciasto obciążamy grochem lub podczas pieczenia obserwujemy i dociskamy łopatką wybrzuszenia (łatwiejsza i bardzo praktyczna metoda).
Krok 5
2 min
Ciasto wyjmujemy do wystudzeniu, ostrożnie aby spód nie popękał. Praktyczne są foremki z wyjmowanym spodem.
Krok 6
5 min
Przygotowujemy budyń wg opisu z opakowania.
Krok 7
3 min
Na wystudzony kruchy spód wykładamy konfiturę (ważne, aby była gęsta, nie miała soku) oraz budyń.
Krok 8
60 min
Schładzamy, aby budyń zgęstniał, minimum godzinę.
Krok 9
1 min
Przed podaniem dekorujemy jagodami lub innymi owocami.
Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 1 z 9

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto.

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 2 z 9

Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 3 z 9

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, uformować spód.

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 4 z 9

Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Ciasto obciążamy grochem lub podczas pieczenia obserwujemy i dociskamy łopatką wybrzuszenia (łatwiejsza i bardzo praktyczna metoda).

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 5 z 9

Ciasto wyjmujemy do wystudzeniu, ostrożnie aby spód nie popękał. Praktyczne są foremki z wyjmowanym spodem.

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 6 z 9

Przygotowujemy budyń wg opisu z opakowania.

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 7 z 9

Na wystudzony kruchy spód wykładamy konfiturę (ważne, aby była gęsta, nie miała soku) oraz budyń.

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 8 z 9

Schładzamy, aby budyń zgęstniał, minimum godzinę.

Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

Krok 9 z 9

Przed podaniem dekorujemy jagodami lub innymi owocami.

Wiosenna tarta na kruchym, słodkim spodzie. Możemy dać oczywiście inną konfiturę i inne owoce – wszystko zależy od zasobów spiżarni, fantazji i ochoty.
Tarta bardzo prosta, trzeba tylko odpowiednio długo schłodzić ciasto przed pieczeniem oraz po zrobieniu poczekać aż budyń na tarcie zgęstnieje. Po za tym.. Urocza i bardzo lekka – cienki spód, domowa konfitura, budyń i owoce (jagody – wyjątkowo zdrowe, nie tylko przez zawarte przeciwutleniacze i mnóstwo witamin) dzięki czemu idealna dla dzieci.. ?? Ale oczywiście dla Wszystkich Miłośników tart, słodkości, budyniu i owoców ??
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika