Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tarta z figami i kremem budyniowym
Dodaj do CookBook

Tarta z figami i kremem budyniowym

(0)
3 godz 22 min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Gotowe ciasto kruche
10 
Figi
800  ml
Mleko
2  opakowań
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
trochę
Cukier puder
0.5  opakowanie
Galaretka pomarańczowy smak WINIARY
trochę
Masło do wysmarowania formy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
43.5 g
Wartość energetyczna
314.7 kcal
Tłuszcze
13.8 g
Białko
5.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

202 min
  • Krok 1

    15 min
    Przygotuj formę do tarty, dokładnie wysmaruj ją masłem a następnie wyłóż rozwałkowanym kruchym ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10-15 minut, aż ciasto będzie złociste.
  • Krok 2

    3 min
    W międzyczasie przygotuj krem budyniowy: W garnku zagotuj 700 ml mleka. Dodaj galaretkę i pozostaw do rozpuszczenia. Pozostałe mleko wymieszaj z dwoma budyniami WINIARY. Dolej ciągle mieszając do gorącego mleka. Mieszaj do momentu, aż masa zgęstnieje.
  • Krok 3

    1 min
    Budyń przelej na wcześniej upieczony spód do tarty.
  • Krok 4

    3 min
    Figi przekrój na ćwiartki lub plastry i ułóż na wierchu ciasta. Posyp cukrem pudrem, a następnie skarmelizuj opalając palnikiem cukierniczym wierzch ciasta lub wstaw na chwile pod rozgrzany grill w piekarniku.
  • Krok 5

    180 min
    Wstaw do lodówki na minimum 3h.
Tarta z figami i kremem budyniowym

Krok 1 z 5

Przygotuj formę do tarty, dokładnie wysmaruj ją masłem a następnie wyłóż rozwałkowanym kruchym ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10-15 minut, aż ciasto będzie złociste.

Tarta z figami i kremem budyniowym

Krok 2 z 5

W międzyczasie przygotuj krem budyniowy: W garnku zagotuj 700 ml mleka. Dodaj galaretkę i pozostaw do rozpuszczenia. Pozostałe mleko wymieszaj z dwoma budyniami WINIARY. Dolej ciągle mieszając do gorącego mleka. Mieszaj do momentu, aż masa zgęstnieje.

Tarta z figami i kremem budyniowym

Krok 3 z 5

Budyń przelej na wcześniej upieczony spód do tarty.

Tarta z figami i kremem budyniowym

Krok 4 z 5

Figi przekrój na ćwiartki lub plastry i ułóż na wierchu ciasta. Posyp cukrem pudrem, a następnie skarmelizuj opalając palnikiem cukierniczym wierzch ciasta lub wstaw na chwile pod rozgrzany grill w piekarniku.

Tarta z figami i kremem budyniowym

Krok 5 z 5

Wstaw do lodówki na minimum 3h.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Impreza dla dzieci
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tartaletki czekoladowe

    Tartaletki czekoladowe

    50 min Łatwy
  • Tarta z porem, ricottą i gruyère’em

    Tarta z porem, ricottą i gruyère’em

    1 godz 6 min Średni
  • Tarta pistacjowa z owocami

    Tarta pistacjowa z owocami

    55 min Średni
  • Malinowe tartaletki

    Malinowe tartaletki

    2 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu