Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, groszkiem i kozim serem
1 godz
Łatwy
1
szczypta
1
opakowanie
Ciasto francuskie
trochę
Starta skórka z cytryny
150
g
Ser kozi
1
ząbek
2
łyżek
Śmietana 18%
1
Jajko
2
Cukinia
150
g
Groszek mrożony
10
g
Listki mięty
trochę
Oliwa z oliwek
.
Wartości odżywcze
Białko
22.17 g
Węglowodany
42.09 g
Tłuszcze
44.61 g
Wartość energetyczna
645.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
15 min
Rozgrzej piekarnik do 200°C. W misce wymieszaj skórkę startą z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, ser, Ziarenka Smaku i jajko.
Krok 2
19 min
Rozmrożone ciasto francuskie wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż serową masę, zostawiając 2 cm miejsca przy brzegach.
Krok 3
25 min
Na wierzch wyłóż pokrojoną w plastry cukinię, zawiń brzegi tarty i piecz przez ok. 20 minut. Wyjmij, posyp świeżym albo rozmrożonym groszkiem i piecz jeszcze przez 5 minut.
Krok 4
1 min
Gotową tartę posyp jeszcze serem oraz listkami mięty.
Chrupiące ciasto francuskie przykryte warstwą delikatnego sera koziego wymieszanego ze skórką cytryny, czosnkiem, śmietaną, jajkiem i Ziarenkami Smaku WINIARY… Plasterki cukinii i świeży bądź mrożony groszek na wierzchu, dekoracja listkami mięty i kawałeczkami sera koziego… Tak powstaje przepyszna tarta z ciasta francuskiego z kozim serem, cukinią i groszkiem. Jest delikatna i chrupiąca, ma zbalansowany smak dzięki czosnkowi i świeżo startej skórce cytryny. Nasza tarta z ciasta francuskiego dzięki cukinii, groszkowi i listkom mięty wygląda iście wiosennie!
Komentarze 0