Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta drożdżowa z kurkami, jarmużem i mięsem mielonym.

0
120 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 łyżeczka
Cukier
10 g
Wyciąg z ekstraktu drożdżowego
1 
Jajko
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
200 g
Szynka mielona
1 
Cebula
4 ząbków
Czosnek
6 liści
Jarmuż
100 g
Kurki
50 g
Masło
5 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
0 min
Robimy ciasto drożdżowe. Do miski przesiewamy mąkę, sól i cukier, w środku zrobić wgłębienie. W miseczce rozrobić drożdże w 60 ml ciepłej wody. Dodać jajko i olej, wymieszać, wlać do dołka. Składniki połączyć, mieszając drewnianą łyżką. Gdy powstanie jednolita masa, wyłożyć ją na stolnicę/blat i zagniatać ok. 5 minut aż przestanie kleić się do rąk. Natłuścić wnętrze miski, przełożyć ciasto, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45-50 minut lub aż podwoi swoją objętość. Rada dla zapracowanych: można zaoszczędzić sobie pracy wykorzystując gotowy spód do pizzy ;)<br/>Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub masłem i wyłożyć ciastem
Krok 2
0 min
Do rozpuszczonego masła dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek i chwilę podsmażamy. Połowę cebulki ( odsączając od masła) dodajemy do mięsa mielonego. Mięso mielone podsmażamy z cebulką i doprawiamy Ziarenkami Smaku. Wykładamy na ciasto drożdżowe.
Krok 3
0 min
Kurki podsmażamy na maśle.
Krok 4
0 min
Jarmuż dusimy kilka minut z resztą cebulki.
Krok 5
0 min
Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko i Sos pieczarkowy Winiary. Wszystko mieszamy na jednolitą masę dodając kurki i jarmuż. Masę wylewamy na warstwę mięsną.
Krok 6
0 min
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 min<br/>Smacznego!
Tarta drożdżowa  z kurkami, jarmużem i mięsem mielonym.

Krok 1 z 6

Robimy ciasto drożdżowe. Do miski przesiewamy mąkę, sól i cukier, w środku zrobić wgłębienie. W miseczce rozrobić drożdże w 60 ml ciepłej wody. Dodać jajko i olej, wymieszać, wlać do dołka. Składniki połączyć, mieszając drewnianą łyżką. Gdy powstanie jednolita masa, wyłożyć ją na stolnicę/blat i zagniatać ok. 5 minut aż przestanie kleić się do rąk. Natłuścić wnętrze miski, przełożyć ciasto, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45-50 minut lub aż podwoi swoją objętość. Rada dla zapracowanych: można zaoszczędzić sobie pracy wykorzystując gotowy spód do pizzy ;)<br/>Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub masłem i wyłożyć ciastem

Tarta drożdżowa  z kurkami, jarmużem i mięsem mielonym.

Krok 2 z 6

Do rozpuszczonego masła dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek i chwilę podsmażamy. Połowę cebulki ( odsączając od masła) dodajemy do mięsa mielonego. Mięso mielone podsmażamy z cebulką i doprawiamy Ziarenkami Smaku. Wykładamy na ciasto drożdżowe.

Tarta drożdżowa  z kurkami, jarmużem i mięsem mielonym.

Krok 3 z 6

Kurki podsmażamy na maśle.

Tarta drożdżowa  z kurkami, jarmużem i mięsem mielonym.

Krok 4 z 6

Jarmuż dusimy kilka minut z resztą cebulki.

Tarta drożdżowa  z kurkami, jarmużem i mięsem mielonym.

Krok 5 z 6

Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko i Sos pieczarkowy Winiary. Wszystko mieszamy na jednolitą masę dodając kurki i jarmuż. Masę wylewamy na warstwę mięsną.

Tarta drożdżowa  z kurkami, jarmużem i mięsem mielonym.

Krok 6 z 6

Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 min<br/>Smacznego!

Pyszna mięsno - grzybowa tarta na delikatnym cieście drożdżowym. Na miękkim cieście warstwa mięsa mielonego. Całość zwieńczona maślanymi kurkami w masie jajecznej z duszonym jarmużem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika