Tarta drożdżowa z kurkami, jarmużem i mięsem mielonym.
120min
Łatwy
200 g
Mąka
0.5 łyżeczka
Sól
1 łyżeczka
Cukier
10 g
Świeże drożdże lub suszone (połowa)
1
Jajko
2 łyżek
Olej
200 g
Mięso mielone
1
Cebula mała
4 ząbków
Czosnek
1 łyżeczka
1 opakowanie
6 liści
Jarmuż
100 g
Kurki
50 g
Masło
5
Jajka
0.5 szklanka
Mleko
.
Wartości odżywcze
Białko
18.36 g
Węglowodany
30.72 g
Tłuszcze
25.04 g
Wartość energetyczna
424.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
120 min
Krok 1
75 min
Robimy ciasto drożdżowe. Do miski przesiewamy mąkę, sól i cukier, w środku zrobić wgłębienie. W miseczce rozrobić drożdże w 60 ml ciepłej wody. Dodać jajko i olej, wymieszać, wlać do dołka. Składniki połączyć, mieszając drewnianą łyżką. Gdy powstanie jednolita masa, wyłożyć ją na stolnicę/blat i zagniatać ok. 5 minut aż przestanie kleić się do rąk. Natłuścić wnętrze miski, przełożyć ciasto, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45-50 minut lub aż podwoi swoją objętość. Rada dla zapracowanych: można zaoszczędzić sobie pracy wykorzystując gotowy spód do pizzy ;) Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub masłem i wyłożyć ciastem
Krok 2
10 min
Do rozpuszczonego masła dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek i chwilę podsmażamy. Połowę cebulki ( odsączając od masła) dodajemy do mięsa mielonego. Mięso mielone podsmażamy z cebulką i doprawiamy Ziarenkami Smaku. Wykładamy na ciasto drożdżowe.
Krok 3
3 min
Kurki podsmażamy na maśle.
Krok 4
4 min
Jarmuż dusimy kilka minut z resztą cebulki.
Krok 5
3 min
Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko i Sos pieczarkowy Winiary. Wszystko mieszamy na jednolitą masę dodając kurki i jarmuż. Masę wylewamy na warstwę mięsną.
Krok 6
25 min
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 min Smacznego!
Pyszna mięsno - grzybowa tarta na delikatnym cieście drożdżowym. Na miękkim cieście warstwa mięsa mielonego. Całość zwieńczona maślanymi kurkami w masie jajecznej z duszonym jarmużem.
Komentarze 0