Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta cebulowa na cieście francuskim

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Ciasto Francuskie
2 
Cebula
3 łyżeczek
Śmietana 18%
1 
Żółtko
100 g
Ser emmentaler
5 łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY w butelce
2 łyżek
Tymianek świeży
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.03 g
Węglowodany
32.99 g
Tłuszcze
57.71 g
Wartość energetyczna
705.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
2 min
Cebule pokrój na cienkie talarki.
Krok 2
1 min
Żółtko wymieszaj z jedną łyżeczką śmietany.
Krok 3
5 min
Wyłóż ciasto francuskie na blachę. Nakłuj je widelcem, a następnie posmaruj żółtkiem za pomocą pędzelka.
Krok 4
1 min
Ułóż krążki cebuli.
Krok 5
2 min
Dodaj 3-4 łyżeczki śmietany i umieść na wierzchu starty ser.
Krok 6
30 min
Piecz w 180°C na złoty kolor przez ok. 30 minut.
Krok 7
2 min
5 łyżek majonezu wymieszaj z jedną łyżką tymianku i czarnym pieprzem.
Krok 8
1 min
Wyciągnij z piekarnika, dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i resztą świeżego tymianku.
Krok 9
1 min
Tartę cebulową serwuj z majonezem.
Tarta cebulowa na cieście francuskim

Krok 1 z 9

Cebule pokrój na cienkie talarki.

Tarta cebulowa na cieście francuskim

Krok 2 z 9

Żółtko wymieszaj z jedną łyżeczką śmietany.

Tarta cebulowa na cieście francuskim

Krok 3 z 9

Wyłóż ciasto francuskie na blachę. Nakłuj je widelcem, a następnie posmaruj żółtkiem za pomocą pędzelka.

Tarta cebulowa na cieście francuskim

Krok 4 z 9

Ułóż krążki cebuli.

Tarta cebulowa na cieście francuskim

Krok 5 z 9

Dodaj 3-4 łyżeczki śmietany i umieść na wierzchu starty ser.

Tarta cebulowa na cieście francuskim

Krok 6 z 9

Piecz w 180°C na złoty kolor przez ok. 30 minut.

Tarta cebulowa na cieście francuskim

Krok 7 z 9

5 łyżek majonezu wymieszaj z jedną łyżką tymianku i czarnym pieprzem.

Tarta cebulowa na cieście francuskim

Krok 8 z 9

Wyciągnij z piekarnika, dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i resztą świeżego tymianku.

Tarta cebulowa na cieście francuskim

Krok 9 z 9

Tartę cebulową serwuj z majonezem.

Tarta w wersji wytrwanej to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Połączenie pieczonej cebuli z roztopionym serem i ciastem francuskim sprawi, że nawet niejadek poprosi o dokładkę!
To klasyczne francuskie danie, które na dodatek jest sycące i łatwe w przygotowaniu. Smak tarty cebulowej warto podkręcić dodatkiem majonezu z tymiankiem. Dzięki temu stanie się jeszcze pyszniejsza!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika