Tarta cebulowa na cieście francuskim
45min
Łatwy
1
Ciasto Francuskie
2
Cebula
3
łyżeczek
Śmietana 18%
1
Żółtko
100
g
Ser emmentaler
2
łyżek
Tymianek świeży
trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
14.03 g
Węglowodany
32.99 g
Tłuszcze
57.71 g
Wartość energetyczna
705.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
2 min
Cebule pokrój na cienkie talarki.
Krok 2
1 min
Żółtko wymieszaj z jedną łyżeczką śmietany.
Krok 3
5 min
Wyłóż ciasto francuskie na blachę. Nakłuj je widelcem, a następnie posmaruj żółtkiem za pomocą pędzelka.
Krok 4
1 min
Ułóż krążki cebuli.
Krok 5
2 min
Dodaj 3-4 łyżeczki śmietany i umieść na wierzchu starty ser.
Krok 6
30 min
Piecz w 180°C na złoty kolor przez ok. 30 minut.
Krok 7
2 min
5 łyżek majonezu wymieszaj z jedną łyżką tymianku i czarnym pieprzem.
Krok 8
1 min
Wyciągnij z piekarnika, dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i resztą świeżego tymianku.
Krok 9
1 min
Tartę cebulową serwuj z majonezem.
Tarta w wersji wytrwanej to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Połączenie pieczonej cebuli z roztopionym serem i ciastem francuskim sprawi, że nawet niejadek poprosi o dokładkę!
To klasyczne francuskie danie, które na dodatek jest sycące i łatwe w przygotowaniu. Smak tarty cebulowej warto podkręcić dodatkiem majonezu z tymiankiem. Dzięki temu stanie się jeszcze pyszniejsza!
To klasyczne francuskie danie, które na dodatek jest sycące i łatwe w przygotowaniu. Smak tarty cebulowej warto podkręcić dodatkiem majonezu z tymiankiem. Dzięki temu stanie się jeszcze pyszniejsza!
Komentarze 0