Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

0
138 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 g
Mąka pszenna
150 g
Masło
1 łyżeczka
Sól
1 
Jajko
200 ml
Śmietana 12%
300 g
Pierś Z Kurczaka
200 g
Mozzarella
1 pęczek
Pietruszka
1 
Cebula
1 ząbek
Czosnek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Oliwa
1 paczka
Sos Winiary Italia Carbonara

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.46 g
Białko
27.55 g
Wartość energetyczna
571.04 kcal
Tłuszcze
36.12 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

138 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej wraz z solą przez sito na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę schłodzone masło i wyciągnięte z lodówki jajko.
Krok 2
40 min
Zagniataj palcami, jeżeli ciasto nie będzie się kleiło dodaj łyżkę wody. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie gładkie, ale nie za długo, bo będzie twarde. Zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.
Krok 3
10 min
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia, łącznie z bokami. Nakłuj ciasto równomiernie widelcem i wstaw ponownie do lodówki do momentu aż nagrzejesz piekarnik do 180 stopni.
Krok 4
20 min
Podpiecz spód ciasta pod obciążeniem około 20 minut, aż się lekko zarumieni. Następnie je ostudź, dobrze wystudzone ciasto nie chłonie wilgoci z farszu.
Krok 5
15 min
Kurczaka pokrojonego w paski podsmaż na oliwie z cebulą i czosnkiem pokrojonymi w kostkę.
Krok 6
10 min
Dopraw delikatnie solą i pieprzem, następnie dodaj POMYSŁ NA spaghetti Carbonara WINIARY rozmieszany ze śmietanką.
Krok 7
1 min
Zamiast POMYSŁU NA... możesz użyć Sosu Italia Carbonara.
Krok 8
10 min
Tak przygotowany farsz wyłóż na podpieczonym spodzie. Na wierzch zetrzyj ser mozzarella.
Krok 9
20 min
Zapiekaj w piekarniku przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 10
2 min
Podawaj z dużą ilością natki pietruszki lub świeżym oregano.
Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

Krok 1 z 10

Mąkę przesiej wraz z solą przez sito na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę schłodzone masło i wyciągnięte z lodówki jajko.

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

Krok 2 z 10

Zagniataj palcami, jeżeli ciasto nie będzie się kleiło dodaj łyżkę wody. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie gładkie, ale nie za długo, bo będzie twarde. Zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

Krok 3 z 10

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia, łącznie z bokami. Nakłuj ciasto równomiernie widelcem i wstaw ponownie do lodówki do momentu aż nagrzejesz piekarnik do 180 stopni.

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

Krok 4 z 10

Podpiecz spód ciasta pod obciążeniem około 20 minut, aż się lekko zarumieni. Następnie je ostudź, dobrze wystudzone ciasto nie chłonie wilgoci z farszu.

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

Krok 5 z 10

Kurczaka pokrojonego w paski podsmaż na oliwie z cebulą i czosnkiem pokrojonymi w kostkę.

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

Krok 6 z 10

Dopraw delikatnie solą i pieprzem, następnie dodaj POMYSŁ NA spaghetti Carbonara WINIARY rozmieszany ze śmietanką.

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

Krok 7 z 10

Zamiast POMYSŁU NA... możesz użyć Sosu Italia Carbonara.

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

Krok 8 z 10

Tak przygotowany farsz wyłóż na podpieczonym spodzie. Na wierzch zetrzyj ser mozzarella.

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

Krok 9 z 10

Zapiekaj w piekarniku przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

Krok 10 z 10

Podawaj z dużą ilością natki pietruszki lub świeżym oregano.

Włoski akcent podczas świątecznej biesiady z pewnością spotka się z dużym entuzjazmem. Delikatna mozzarella, soczysta pierś kurczaka i świeże, aromatyczne zioła, to niemal wszystko czego trzeba, aby świątecznemu obiadowi dodać odrobiny słońca prosto z samego serca Włoch. Przekonaj się o tym!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika