Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą
40min
Łatwy
800 g
Pierś Z Kurczaka
1 łyżka
Olej
3 łyżek
Czerwona pasta curry
2 kostek
2 puszek
Mleczko Kokosowe
3 łyżeczek
Sos rybny
150 g
Groszek cukrowy
250 g
Makaron ryżowy
150 g
Kiełki fasoli mung
1 pęczek
Kolendra
1
Papryczka chili
.
Wartości odżywcze
Białko
206.12 g
Węglowodany
291.76 g
Tłuszcze
77.48 g
Wartość energetyczna
2664.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
10 min
Kurczaka pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj kurczaka, czerwoną pastę curry i mieszając, przesmaż.
Krok 2
15 min
W 1,2 litra wrzątku rozpuść kostki Rosołu drobiowego WINIARY i dobrze wymieszaj. Powstałym bulionem zalej kurczaka z pastą curry i gotuj przez 10 minut.
Krok 3
10 min
Zmniejsz gaz, wlej mleczko kokosowe, sos rybny, dodaj obrany groszek i podgrzewaj na małym ogniu, aż groszek zmięknie, ale będzie nadal chrupki.
Krok 4
3 min
Makaron przełóż do miski i zalej wrzątkiem, po 2 minutach odlej i przepłucz zimną wodą.
Krok 5
2 min
Do miseczek nałóż porcje makaronu i ewentualnie kiełki, a następnie wlej zupę. Jeśli lubisz, posyp posiekaną kolendrą i papryczką chili.
Dania kuchni orientalnej wcale nie muszą stanowić wyzwania. Tajska zupa z mlekiem kokosowym jest znakomitym tego przykładem. Przenikające się smaki mleczka z dodatkiem groszku cukrowego i kolendry wspaniale łączą się z delikatną piersią kurczaka. Choć to zupa po tajsku, jej bazą jest Rosół Drobiowy WINIARY. Doskonałym uzupełnieniem będzie świeża kolendra połączona z nutą pikantnego chili.
Tajska zupa z mlekiem kokosowym jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na odrobinie oleju. Dodaj czerwoną pastę curry i mieszaj, żeby równomiernie przesmażyć całość. W 1,2 litra wrzątku rozpuść Rosół Drobiowy WINIARY i dokładnie wymieszaj. Bulionem zalej kurczaka i gotuj razem przez 10 minut.
Ponieważ jest to zupa na mleczku kokosowym, nie może go zabraknąć. Zmniejsz gaz i wlej do zupy zawartość 2 puszek mleczka kokosowego oraz sos rybny i obrany groszek. Podgrzewaj wywar, aż groszek stanie się miękki, ale nie rozgotowany.
Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, a po 2 minutach odcedź go i przepłucz zimną wodą. Nałóż porcje makaronu do miseczek i wlej zupę. Udekoruj ją posiekaną kolendrą i papryczką chili. Jej smak zaskoczy Cię zbalansowanym połączeniem składników pikantnych i łagodnych, słodkich oraz słonych. Poza tym docenisz ją za łatwość przygotowania.
Tajska zupa z mlekiem kokosowym jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na odrobinie oleju. Dodaj czerwoną pastę curry i mieszaj, żeby równomiernie przesmażyć całość. W 1,2 litra wrzątku rozpuść Rosół Drobiowy WINIARY i dokładnie wymieszaj. Bulionem zalej kurczaka i gotuj razem przez 10 minut.
Ponieważ jest to zupa na mleczku kokosowym, nie może go zabraknąć. Zmniejsz gaz i wlej do zupy zawartość 2 puszek mleczka kokosowego oraz sos rybny i obrany groszek. Podgrzewaj wywar, aż groszek stanie się miękki, ale nie rozgotowany.
Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, a po 2 minutach odcedź go i przepłucz zimną wodą. Nałóż porcje makaronu do miseczek i wlej zupę. Udekoruj ją posiekaną kolendrą i papryczką chili. Jej smak zaskoczy Cię zbalansowanym połączeniem składników pikantnych i łagodnych, słodkich oraz słonych. Poza tym docenisz ją za łatwość przygotowania.
Komentarze 0