Tajska sałatka z karmelizowaną polędwiczką wieprzową
60min
Łatwy
60 ml
Sos sojowy
50 g
Cukier
2
Chili
2 łyżek
Imbir tarty
2 płaskich łyżek
Sok z limonki
2
Ziarna anyżu
3
Wieprzowina, świeża, polędwica, cała, chuda i tłuszcz do oddzielenia, surowa
1 trochę
Sos rybny
200 g
Mix sałat z rukolą
4
Dymka
0.5 pęczek
Mięta
0.5 pęczek
Kolendra
.
Wartości odżywcze
Białko
20.63 g
Węglowodany
19.6 g
Tłuszcze
11.66 g
Wartość energetyczna
266.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
5 min
Na dużą patelnię wylej sos sojowy, dodaj cukier, posiekane papryczki chili, imbir, sok z limonki i anyż. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając przez 4–5 minut, aż sos zacznie gęstnieć.
Krok 2
30 min
Polędwiczki przekrój wzdłuż na pół i dołóż na patelnię. Duś w sosie przez 4 minuty z każdej strony, aż mięso będzie miękkie.
Krok 3
10 min
Zdejmij polędwiczki z patelni, a pozostały sos zredukuj.
Krok 4
5 min
Na każdym talerzu ułóż sałatę, posiekaną dymkę, miętę i kolendrę.
Krok 5
10 min
Przestudzone mięso pokrój na plasterki, ułóż na sałacie i polej zredukowanym sosem.
Tajska sałatka z karmelizowaną polędwiczką wieprzową to wspaniałe bogactwo smaków i aromatów! Jeśli lubisz kuchnię azjatycką, nie zwlekaj z wypróbowaniem tej pysznej sałatki. To, co w niej najlepsze, to bogactwo aromatycznych dodatków: papryczka chilli, tarty imbir, sok z limonki i gwiazdki anyżu – czyż nie brzmi smakowicie? To całe bogactwo smakowe idealnie współgra z soczystą polędwiczką wieprzową.
Komentarze 0