Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szybki makowiec z gotowej masy makowej
Dodaj do CookBook

Szybki makowiec z gotowej masy makowej

(35)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
6 
Jajko
200  g
Cukier puder
150  g
Masło
1  puszka
Masa makowa
2  łyżek
Bułka tarta
1  łyżka
Mąka pszenna
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
100  g
Rodzynki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
32 g
Wartość energetyczna
295.7 kcal
Tłuszcze
14.6 g
Białko
5.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Makowiec to w Polsce jedno z najpopularniejszych ciast. Przygotowanie masy makowej bywa jednak pracochłonne, dlatego proponujemy dziś przepis na makowiec z masy makowej, którą można bez problemu dostać w większych sklepach spożywczych. Jej wykorzystanie znacznie ułatwi przygotowanie ciasta i pozwoli zaoszczędzić sporo czasu, a rezultat przepisu na makowiec z masy makowej będzie równie pyszny, jak w przypadku tradycyjnej wersji.

Jak zrobić makowiec z masy makowej? Na początku oddziel białka od żółtek z 6 jajek. Białka ubij na sztywną pianę – będzie to łatwiejsze, jeśli wstawisz je na chwilę do lodówki, a przed ubijaniem dodasz szczyptę soli.

Żółtka utrzyj z cukrem i masłem. Do powstałej masy dodaj puszkę masy makowej, 100 gramów rodzynek, łyżkę mąki pszennej, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia oraz budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY. Wymieszaj dokładnie. Porcjami dodawaj do masy ubitą wcześniej pianę z białek, mieszając delikatnie.

Tortownicę (lub inną blachę do pieczenia) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej makowiec z masy makowej, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 50 minut.

Gotowy, ostudzony makowiec z masy makowej możemy ozdobić cytrusowym lukrem lub polewą z deserowej czekolady i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. To świetny pomysł na deser lub podwieczorek.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    10 min
    Białka ubij na sztywną pianę.
  • Krok 2

    10 min
    Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę.
  • Krok 3

    10 min
    Kolejno dodaj pozostałe składniki. Na koniec delikatnie połącz z pianą z białek.
  • Krok 4

    5 min
    Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto.
  • Krok 5

    45 min
    Rozgrzej piekarnik do180°C . Wstaw ciasto i piecz przez 45–50 minut.
  • Krok 6

    10 min
    Odstaw do ostudzenia. Posmaruj lukrem lub polewą czekoladową.
Szybki makowiec z gotowej masy makowej

Krok 1 z 6

Białka ubij na sztywną pianę.

Szybki makowiec z gotowej masy makowej

Krok 2 z 6

Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę.

Szybki makowiec z gotowej masy makowej

Krok 3 z 6

Kolejno dodaj pozostałe składniki. Na koniec delikatnie połącz z pianą z białek.

Szybki makowiec z gotowej masy makowej

Krok 4 z 6

Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto.

Szybki makowiec z gotowej masy makowej

Krok 5 z 6

Rozgrzej piekarnik do180°C . Wstaw ciasto i piecz przez 45–50 minut.

Szybki makowiec z gotowej masy makowej

Krok 6 z 6

Odstaw do ostudzenia. Posmaruj lukrem lub polewą czekoladową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5185185185185
Wszystkich ocen: 27
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
2727
2020
55
00
00
22

Opinie

5

Super przepis

Robiłam już kilka razy. Szybki i łatwy przepis, a do tego bardzo smaczny. Jak nie mam samych rodzynek, to dodaję 100g mieszanki keksowej.
Marla (niezweryfikowany) 01/01/2025-01:56 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/22/2025-05:08 CET
Bardzo nas to cieszy. Super, że dałaś znać - Twoja wskazówka z pewnością przyda się innym!
5

Kasia

Chciałam tylko zapytać ile tej masy makowe, są puszki 450 g , 850 g , to chyba ma znaczenie co do reszty składników ?
Anonim (niezweryfikowany) 04/19/2024-12:55 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
5

Anna

Super przepis
Anonim (niezweryfikowany) 03/31/2024-12:13 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/15/2024-03:57 CEST
Anno, dziękujemy za miłą opinię. Pozdrawiamy! 😊
5

Iwona

Zrobiłam makowiec z przepisu. Jak dla mnie za bardzo wyszedł słodki.
Anonim (niezweryfikowany) 01/13/2024-04:44 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/19/2024-02:16 CET
Iwono, następnym razem możesz dodać mniej cukru i dopasować smak do swoich upodobań. 😊
5

Agata

Mega prosty i efektowny przepis, myślę, że z czterech ciast, które zrobiłam w Święta, to wygrało absolutnie.
Anonim (niezweryfikowany) 01/01/2024-11:51 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/19/2024-02:14 CET
Miło nam czytać takie opinie. Dziękujemy! 😊
5

Tomasz

Przepis idealny .Łatwy i szybki, makowiec przepyszny😀
Anonim (niezweryfikowany) 12/31/2023-11:21 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/19/2024-02:14 CET
Takie właśnie lubimy 😊
5

andrzej

porażka
Anonim (niezweryfikowany) 12/24/2023-08:57 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/19/2024-02:12 CET
Dlaczego? Co poszło nie tak?
5

Dorota

Makowiec po 50 minutach wciąż płynny, przepis do kitu
Anonim (niezweryfikowany) 12/23/2023-04:47 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/19/2024-02:13 CET
Doroto, robiłaś wszystko według przepisu? Może to kwestia, np. słabszego grzania w piekarniku?
4

Krzysztof

Przepis super. Makowiec pyszny. Pozwoliłem sobie na drobną modyfikację. Dodałem łyżeczkę kakao i 100 g grubo siekanych orzechów włoskich 😊
Anonim (niezweryfikowany) 01/16/2023-04:07 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/19/2024-02:13 CET
Krzysztofie, dziękujemy za podpowiedź. Taka wersja też musi być pyszna!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pieczenie
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Z jajkami
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szybki murzynek z mikrofali - bez pieczenia

    Szybki murzynek z mikrofali - bez pieczenia

    26 min Łatwy
  • Szybki krupnik dla zabieganych

    Szybki krupnik dla zabieganych

    45 min Łatwy
  • Pieczona golonka w szybkiej marynacie

    Pieczona golonka w szybkiej marynacie

    52 min Łatwy
  • Szybki kurczak w pięciu smakach

    Szybki kurczak w pięciu smakach

    22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu