Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

0
70 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Ziemniaki
1 łyżka
Mąka ziemniaczana
1 
Jajko
1 szczypta
Sól
500 g
Wołowina, polędwica górna, stek, tylko chude mięso do oddzielenia, przystrojone do 1/8 tłuszczu, wszystkie gatunki, surowe
1 łyżka
Masło klarowane
1 
Cebula
2 liści
Liść laurowy
3 gałązek
Tymianek
100 ml
Czerwone wino
1 Płaska łyżka
Mąka pszenna
100 g
Grzyby leśne
40 g
Masło
1 Płaska łyżka
Pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
447.84 kcal
Tłuszcze
19.83 g
Białko
35.41 g
Węglowodany
28.43 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
10 min
Kluski śląskie: Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Następnie przeciśnij je przez praskę i przełóż do miski.
Krok 2
2 min
1 ziemniaków wyjmij i odłóż na bok. Później dodaj mąkę lub skrobię, sól, jajko i wcześniej odłożone ziemniaki.
Krok 3
10 min
Delikatnie wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Użyj więcej mąki, jeśli jest taka potrzeba.
Krok 4
5 min
Odrywaj kawałki ciasta, formując kulki wielkości orzecha włoskiego. Palcem zrób małe wgłębienie w środku każdej kulki.
Krok 5
10 min
Gotowe kluseczki gotuj w osolonej wodzie na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
Krok 6
1 min
Wyciągnij kluski z wody i odstaw.
Krok 7
3 min
Gulasz wołowy: Polędwicę pokrój w paseczki o grubości palca.
Krok 8
2 min
Cebulę pokrój w piórka.
Krok 9
2 min
Borowiki przekrój wzdłuż na pół. Ponacinaj połówki borowików w kratkę.
Krok 10
1 min
W garnku zeszklij cebulę na łyżce masła klarowanego. Dodaj mięso. Podsmażaj na dużym ogniu przez ok. 30 sekund. Podsyp mąką, wymieszaj.
Krok 11
1 min
Następnie wlej wino i gotuj aż alkohol odparuje.
Krok 12
20 min
Łyżkę bulionu wymieszaj z 250 ml gorącej wody, wlej do garnka z mięsem i dodaj liście laurowe. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez 20 minut.
Krok 13
2 min
W międzyczasie na suchej patelni podsmażaj po kolei grzyby, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Pod koniec połącz wszystkie grzyby, dopraw je solą i pieprzem. Dodaj 40 g masła, gałązkę tymianku, wymieszaj i odstaw.
Krok 14
1 min
Serwuj kluski śląskie z gulaszem wołowym i grzybami. Posyp natką pietruszki.
Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 1 z 14

Kluski śląskie: Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Następnie przeciśnij je przez praskę i przełóż do miski.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 2 z 14

1 ziemniaków wyjmij i odłóż na bok. Później dodaj mąkę lub skrobię, sól, jajko i wcześniej odłożone ziemniaki.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 3 z 14

Delikatnie wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Użyj więcej mąki, jeśli jest taka potrzeba.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 4 z 14

Odrywaj kawałki ciasta, formując kulki wielkości orzecha włoskiego. Palcem zrób małe wgłębienie w środku każdej kulki.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 5 z 14

Gotowe kluseczki gotuj w osolonej wodzie na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 6 z 14

Wyciągnij kluski z wody i odstaw.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 7 z 14

Gulasz wołowy: Polędwicę pokrój w paseczki o grubości palca.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 8 z 14

Cebulę pokrój w piórka.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 9 z 14

Borowiki przekrój wzdłuż na pół. Ponacinaj połówki borowików w kratkę.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 10 z 14

W garnku zeszklij cebulę na łyżce masła klarowanego. Dodaj mięso. Podsmażaj na dużym ogniu przez ok. 30 sekund. Podsyp mąką, wymieszaj.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 11 z 14

Następnie wlej wino i gotuj aż alkohol odparuje.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 12 z 14

Łyżkę bulionu wymieszaj z 250 ml gorącej wody, wlej do garnka z mięsem i dodaj liście laurowe. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez 20 minut.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 13 z 14

W międzyczasie na suchej patelni podsmażaj po kolei grzyby, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Pod koniec połącz wszystkie grzyby, dopraw je solą i pieprzem. Dodaj 40 g masła, gałązkę tymianku, wymieszaj i odstaw.

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Krok 14 z 14

Serwuj kluski śląskie z gulaszem wołowym i grzybami. Posyp natką pietruszki.

Obiad może być jednocześnie pyszny, sycący i szybki w przygotowaniu. Taki właśnie jest stronggulasz wołowy z grzybami/strong, podawany z kluskami śląskimi. To tradycyjne danie, które nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu m.in. dzięki wykorzystaniu czerwonego wina i smażonych borowików. Jeśli zastanawiasz się, co przyrządzić na niedzielny obiad, wypróbuj nasz przepis na stronggulasz wołowy/strong – zobaczysz, że zasmakuje tobie i całej rodzinie!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika