Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szpinak na ciepło -  przepis
Dodaj do CookBook

Szpinak na ciepło - przepis

(3)
23 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest lusi85
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  opakowanie
Szpinak mrożony lub świeży
1  szklanka
Śmietanka słodka 18%
4  ząbków
Czosnek
1 
Cebula (opcjonalnie)
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Masło lub olej do smażenia
1  łyżka
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.4 g
Wartość energetyczna
166.8 kcal
Tłuszcze
12.9 g
Białko
3.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Poszukujesz pomysłu na szybkie, ale pożywne i smaczne danie? A może zastanawiasz się, co dodać do makaronu albo zaserwować na stół zamiast sałatki? Szpinak na ciepło to sposób na ekspresowy posiłek na każdą okazję. Warzywo to dobrze smakuje w zestawieniu z czosnkiem, sokiem z cytryny i bulionem warzywnym WINIARY, dlatego nie zabrakło tych składników w przepisie. Szpinak na ciepło możesz podawać np. z makaronem i żółtym serem. Sprawdzi się także w formie przystawki ozdobionej listkami świeżej bazylii. Jak przygotować to danie, aby wydobyć z niego najlepszy smak?


Na początek obierz cebulę i pokrój ją na drobne kawałki. Następnie podsmaż ją w garnku, na maśle. Gdy zeszkli się i zarumieni, dodaj do niej czosnek, a po chwili - liście szpinaku. Duś do czasu, aż warzywo zmięknie i straci objętość. To czas na przyprawienie całości. Bulion WINIARY wymieszaj ze śmietanką i dodaj do szpinaku. Podduś całość jeszcze przez kilka minut, aż potrawa stanie się gęstsza. Ostatni krok to dodanie jednej łyżki soku z cytryny oraz soli i pieprzu do smaku. Danie jest już gotowe do spożycia!


Proponowana tutaj potrawa sprawdzi się zarówno jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do obiadu bądź kolacji. Jest spora szansa, że posmakuje nawet najmłodszym. Wbrew powszechnej opinii, są przecież dzieci, które lubią zdrowe jedzenie z zielonymi warzywami. Do przyrządzenia takiego dania świetnie nadaje się szpinak mrożony. Sprawnie podgrzejesz go, dodając odpowiednie składniki i zagęszczając całość. To zatem również znakomita propozycja na ekspresowy obiad w akademiku – dla zabieganych studentów. W sezonie letnim mrożonkę możesz zastąpić świeżym warzywem.


Zauważ, że taki szpinak na ciepło sprawdzi się jako baza dla potraw kuchni włoskiej. Dużo osób podaje go z rozmaitymi makaronami, np. penne albo tagliatelle. Oczywiście możesz także użyć tego, który masz w domu – kokardek bądź muszelek. Całość wspaniale wzbogacisz np. pomidorkami koktajlowymi, startym na tarce żółtym serem lub kostkami fety. W taki sposób zaskoczysz zaproszonych gości, serwując coś innego niż zazwyczaj. Koneserzy smaków Italii ucieszą się, mogąc skosztować u Ciebie takiego dania! Oczywiście szpinak nada się też do polskich obiadów. Możesz nim zastąpić chociażby ćwikłę czy tradycyjną kapustę zasmażaną. Smacznego!

Przygotowanie

23 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle. Kiedy będzie miękka, dodajemy posiekany czosnek.
  • Krok 2

    7 min
    Następnie wrzucamy szpinak i dusimy w garnku, aż szpinak straci objętość. (Jeśli korzystamy z mrożonego - wcześniej go rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody).
  • Krok 3

    5 min
    Śmietanę mieszamy z bulionem warzywnym WINIARY i dodajemy do szpinaku. Dusimy jeszcze chwilkę, aż szpinak zgęstnieje.
  • Krok 4

    1 min
    Na koniec wyciskamy sok z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Szpinak na ciepło -  przepis

Krok 1 z 4

Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle. Kiedy będzie miękka, dodajemy posiekany czosnek.

Szpinak na ciepło -  przepis

Krok 2 z 4

Następnie wrzucamy szpinak i dusimy w garnku, aż szpinak straci objętość. (Jeśli korzystamy z mrożonego - wcześniej go rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody).

Szpinak na ciepło -  przepis

Krok 3 z 4

Śmietanę mieszamy z bulionem warzywnym WINIARY i dodajemy do szpinaku. Dusimy jeszcze chwilkę, aż szpinak zgęstnieje.

Szpinak na ciepło -  przepis

Krok 4 z 4

Na koniec wyciskamy sok z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.3 z 5
4.3333333333333
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
11
22
00
00
00

Opinie

5

Iren

Komentarz podam później po przygotowaniu potrawy
Anonim (niezweryfikowany) 11/09/2023-03:48 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/15/2024-02:49 CET
Iren, daj znać, jak smakowało.
4

Marzena

Wygląda obłędnie. Do tego puree z ziemniaczków i jajko sadzone i nic więcej do szczęścia nie trzeba
Anonim (niezweryfikowany) 07/31/2023-07:56 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/01/2023-12:03 CEST
Marzena, oj tak! To idealny pomysł na szybki, letni obiad. Już mamy ochotę na takie danie 😊
4

Tosia

To jest to czego szukałam 😊
Anonim (niezweryfikowany) 08/16/2021-08:41 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 09/14/2021-12:10 CEST
Tosiu, cieszymy się, że szpinak Ci smakował. Polecamy go np. do naleśników lub do makaronu jako sos :)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tortellini ze szpinakiem w sosie pomidorowo-śmietanowym

    Tortellini ze szpinakiem w sosie pomidorowo-śmietanowym

    20 min Łatwy
  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Koperty z ciasta filo ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

    Koperty z ciasta filo ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

    1 godz 10 min Średni
  • Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

    Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu