Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szaszłyki z łososiem w tacos
Dodaj do CookBook

Szaszłyki z łososiem w tacos

(1)
30 min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Filet z łososia bez skóry i ości
1  słoik
WINIARY Sos w stylu japońskim Teriyaki
1 
Limonka
trochę
Świeża mięta
trochę
Kolendra
trochę
Pietruszka
trochę
Koperek
1 
Cebula szalotka (mała)
1  ząbek
Czosnek
trochę
Sos Mayo Sriracha WINIARY
trochę
Oliwa z oliwek
8 
Muszle taco
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.5 g
Wartość energetyczna
366.8 kcal
Tłuszcze
11.3 g
Białko
24.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szaszłyki z łososia w tacos to nietypowe danie, które łączy różne tradycje kulinarne. Ma w sobie coś z prostoty amerykańskich dań z grilla, pierwiastek kuchni meksykańskiej, a do tego delikatne mięso z łososia, które kojarzy się ze Skandynawią. Ten osobliwy miks tworzy zaskakująco smaczną potrawę. Pełna porcja może być obiadem lub bardzo konkretną, sycącą kolacją, a mniejsza nadaje się na przystawkę lub przekąskę na ciepło. Gdy przygotowujesz szaszłyki z łososiem według wskazanego przepisu, na talerzu miesza się wiele wyrazistych smaków. Sam łosoś, który jest dość delikatny, nabiera ciekawego aromatu za sprawą sosu w stylu japońskim. Po wyjęciu z marynaty otrzymuje się naprawdę ciekawy efekt, a to dopiero początek! Do ryby bardzo dobrze pasują zioła z szalotką, czosnkiem i sokiem z limonki. Wszystko zostaje zamknięte w chrupiącym taco z porcją pikantnego sosu Sriracha - palce lizać!

 

Szaszłyki z łososia przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. W przeciwieństwie do innych dań rybnych akurat ta potrawa nie ma nieprzyjemnego, intensywnego zapachu, dlatego sąsiedzi albo bardziej wrażliwy na charakterystczną rybną woń domownicy mogą odetchnąć z ulga. Nie trzeba będzie intensywnie wietrzyć po takiej uczcie lub w trakcie jej przygotowywania.

 

Szaszłyki z łososiem to dowód na to, że czasem warto wyjść poza schemat i zaryzykować. Choć taco zwykle jada się z kurczakiem lub wołowiną, a w wersji wegetariańskiej z boczniakami, okazuje się, że perfekcyjnie pasuje także do ryby.

 

Sprawdź również inne przepisy: 

  • Łosoś na parze z warzywami

  • Łosoś marynowany z sałatką z ogórka i szparagów

  • Zawijane szaszłyki z karkówki

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    7 min
    400 g filetu z łososia pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Dodaj sos Teriyaki WINIARY i odstaw do zamarynowania.
  • Krok 2

    10 min
    Po tym czasie kawałki ryby nabij na patyczki do szaszłyków. Grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej z każdej strony po ok. 2 min.
  • Krok 3

    5 min
    Aby przygotować sałatkę porwij lub posiekaj trochę świeżej mięty, trochę kolendry, trochę pietruszki i trochę koperku. Szalotkę i ząbek czosnku drobno posiekaj, dodaj do ziół. Skrop oliwą i sokiem z limonki, następnie delikatnie wymieszaj.
  • Krok 4

    8 min
    8 placków do tacos krótko grilluj, aby zmiękły. Na każdy placek nałóż porcję sosu Sriracha WINIARY oraz kawałki ryby. Dodaj sałatkę oraz skrop sokiem z limonki. Szaszłyki z łososia są gotowe. Smacznego!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Grill
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szaszłyki z kurczaka i cukinii z pikantnym dipem z bakłażana

    Szaszłyki z kurczaka i cukinii z pikantnym dipem z bakłażana

    1 godz 16 min Łatwy
  • Przepis na szaszłyki z krewetkami z sosem słodko kwaśnym

    Przepis na szaszłyki z krewetkami z sosem słodko kwaśnym

    13 min Łatwy
  • Podpłomyki z grillowanymi warzywami i szaszłykiem z klopsików Garden Gourmet

    Podpłomyki z grillowanymi warzywami i szaszłykiem z klopsików Garden Gourmet

    32 min Średni
  • Szaszłyki z mielonego mięsa

    Szaszłyki z mielonego mięsa

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu