Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney
2 godz 50 min
Łatwy
500
g
Pierś z kurczaka
trochę
Olej rzepakowy do marynaty
4
łodyg
Rabarbar
1
łyżka
Masło
1
Mała Cebula
1
szczypta
Cynamon
1
szczypta
Papryka ostra
200
g
Truskawki
1
łyżka
Miód
.
Wartości odżywcze
Białko
18.62 g
Węglowodany
8.65 g
Tłuszcze
6.4 g
Wartość energetyczna
166.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
170 min
Krok 1
34 min
<b>Sos rabarbarowy (chutney z rabarbaru)</b>: W małym garnuszki rozgrzej masło, dodaj cebulę I podsmaż. Dodaj przyprawy oraz rabarbar pokrojony w kostkę i truskawki. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, a gdy składniki będą miękkie – rozgnieć je widelcem. Dopraw do smaku miodem.
Krok 2
5 min
<b>Szaszłyki</b>: Piersi z kurczaka umyj i pokrój wzdłuż na długie kawałki (paski), ok. 2 cm szerokości.
Krok 3
90 min
Marynuj przez parę godzin w Ziarenkach Smaku i oleju rzepakowym.
Krok 4
30 min
Patyczki do szaszłyków wymocz w wodzie przez ok. 30 minut, zapobiegnie to ich zbyt szybkiemu spaleniu.
Krok 5
10 min
Paski kurczaka nabij na bambusowy patyczek, przebijając mięso w trzech miejscach. Grilluj na rozgrzanym grillu albo tacce grillowej przez ok. 10 minut, obracając co jakiś czas szaszłyki.
Krok 6
1 min
Podawaj z sosem rabarbarowym i pieczywem.
Chutney to gęsty sos pochodzący z kuchni indyjskiej, przygotowywany z owoców i warzyw, o smaku łagodnym, słodkim bądź pikantnym. Nasza propozycja sosu chutney do szaszłyków z kurczaka jest słodka – z delikatnym posmakiem ostrej papryki. Rabarbarowy chutney z miodem i truskawkami świetnie komponuje się z kurczakiem marynowanym w oleju rzepakowym i Ziarenkach Smaku WINIARY. Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney to nie jedyna mięsna przekąska, do której pasuje rabarbar!
Komentarze 0