Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sycylijskie arancini z mozzarellą

0
1 godz 20 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
Risotto Paprykowo-Pomidorowe WINIARY
2 
Jajka
1  łyżka
Masło
1 
Mała Cebula
1  szklanka
Bułka tarta
200  g
Mozzarella
trochę
Bazylia świeża (garść)
2  szklanek
Olej do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
27.33 g
Węglowodany
40.85 g
Tłuszcze
132.31 g
Wartość energetyczna
1450.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
20 min
Cebulkę drobno posiekaj. Usmaż na oliwie z oliwek, a kiedy będzie miękka, dodaj ryż i smaż ok. 2 minuty, aż stanie się perlisty. Zawartość opakowania wymieszaj z 700 ml zimnej wody i dodaj do ryżu. Gotuj od czasu do czasu mieszając, ok. 15 minut.
Krok 2
20 min
Po tym czasie dodaj masło i odstaw na ok. 5 minut pod przykryciem. Następnie risotto rozłóż na blaszce, aby szybciej wystygło i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Krok 3
3 min
Mozzarellę pokrój w dużą kostkę. Bazylię porwij na kawałki.
Krok 4
20 min
Z ryżu uformuj placek wielkości dłoni. Do środa włóż bazylię i kawałek mozzarelli. Całość dokładnie zawiń w kulkę.
Krok 5
7 min
Jajko rozkłóć widelcem. Każdą kulkę dokładnie obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej.
Krok 6
10 min
Tak przygotowane kulki smaż w głębokim tłuszczu (temp. ok. 180 st. C), aż zrobią się przyjemnie złociste.
Sycylijskie arancini z mozzarellą

Krok 1 z 6

Cebulkę drobno posiekaj. Usmaż na oliwie z oliwek, a kiedy będzie miękka, dodaj ryż i smaż ok. 2 minuty, aż stanie się perlisty. Zawartość opakowania wymieszaj z 700 ml zimnej wody i dodaj do ryżu. Gotuj od czasu do czasu mieszając, ok. 15 minut.

Sycylijskie arancini z mozzarellą

Krok 2 z 6

Po tym czasie dodaj masło i odstaw na ok. 5 minut pod przykryciem. Następnie risotto rozłóż na blaszce, aby szybciej wystygło i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Sycylijskie arancini z mozzarellą

Krok 3 z 6

Mozzarellę pokrój w dużą kostkę. Bazylię porwij na kawałki.

Sycylijskie arancini z mozzarellą

Krok 4 z 6

Z ryżu uformuj placek wielkości dłoni. Do środa włóż bazylię i kawałek mozzarelli. Całość dokładnie zawiń w kulkę.

Sycylijskie arancini z mozzarellą

Krok 5 z 6

Jajko rozkłóć widelcem. Każdą kulkę dokładnie obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej.

Sycylijskie arancini z mozzarellą

Krok 6 z 6

Tak przygotowane kulki smaż w głębokim tłuszczu (temp. ok. 180 st. C), aż zrobią się przyjemnie złociste.

Na Sycylii słońce świeci około 300 dni w roku - to idealne warunki na uprawę warzyw i owoców. Do najlepszych należą m.in. bakłażany, pomidory, karczochy, pomarańcze, a także oliwki, z których produkowana jest jedyna w swoim rodzaju, intensywna w smaku oliwa. Wśród dań wymienić można np. parmigianę, caponatę czy arancini. Sycylijskie arancini z mozzarellą smażone na głębokim tłuszczu wygląda na skomplikowane, ale tak naprawdę przyrządzisz je z łatwością. Przyda Ci się do tego Risotto Paprykowo-Pomidorowe WINIARY, które świetnie posłuży za masę. Sercem będzie ciągnąca się mozzarella - a to wszystko pod chrupiącą skorupką z bułki tartej. Spróbuj sycylijskiego arancini z mozzarellą i przenieś się myślami do słonecznych Włoch.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika