Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Świąteczna sałatka z indykiem, serem camembert i żurawiną

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżek
300 g
Indyk cały
100 g
Camembert
60 g
Konfitura żurawinowa
2 kubków
Sałata karbowana
1 pęczek
Szpinak świeży
2 łyżek
Jogurt naturalny
2 łyżeczek
Sok z cytryny
1 trochę
Granat
2 łyżeczek
Tymianek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Oliwa z oliwek
65 g
Bułka pełnoziarnista
2 ząbków
Czosnek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
26.78 g
Tłuszcze
20.18 g
Węglowodany
20.17 g
Wartość energetyczna
363.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
10 min
Pierś z indyka pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Usmażyć na patelni z odrobiną oliwy.
Krok 2
5 min
Bułkę pełnoziarnistą pokroić w kostkę i przyrumienić na patelni z odrobiną oliwy. Gdy grzanki zrobią się już złociste wycisnąć ząbek czosnku na patelnię, wymieszać i odstawić z ognia.
Krok 3
5 min
Sos czosnkowy: majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
5 min
Ser pokroić w cienkie plasterki, przygotować pestki granatu.
Krok 5
5 min
Na talerzu ułożyć umytą roszponkę i szpinak. Na wierzch położyć plasterki sera camembert oraz obłożyć pionowo ułożonymi paskami indyka. Całość posypać grzankami, pestkami dyni oraz polać sosem czosnkowym. Na koniec małą łyżeczką nakładać małe kleksy konfitury z żurawiny. Smacznego!
Świąteczna sałatka z indykiem, serem camembert i żurawiną

Krok 1 z 5

Pierś z indyka pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Usmażyć na patelni z odrobiną oliwy.

Świąteczna sałatka z indykiem, serem camembert i żurawiną

Krok 2 z 5

Bułkę pełnoziarnistą pokroić w kostkę i przyrumienić na patelni z odrobiną oliwy. Gdy grzanki zrobią się już złociste wycisnąć ząbek czosnku na patelnię, wymieszać i odstawić z ognia.

Świąteczna sałatka z indykiem, serem camembert i żurawiną

Krok 3 z 5

Sos czosnkowy: majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.

Świąteczna sałatka z indykiem, serem camembert i żurawiną

Krok 4 z 5

Ser pokroić w cienkie plasterki, przygotować pestki granatu.

Świąteczna sałatka z indykiem, serem camembert i żurawiną

Krok 5 z 5

Na talerzu ułożyć umytą roszponkę i szpinak. Na wierzch położyć plasterki sera camembert oraz obłożyć pionowo ułożonymi paskami indyka. Całość posypać grzankami, pestkami dyni oraz polać sosem czosnkowym. Na koniec małą łyżeczką nakładać małe kleksy konfitury z żurawiny. Smacznego!

Dowód na to, że świąteczna sałatka z majonezem nie musi być ciężka. Dekoracją nawiązuje do świątecznej choinki, czym zachęca do spróbowania nawet największego niejadka. Pierś z indyka jest kluczem do sukcesu tej potrawy, ale majonez dekoracyjny WINIARY jeszcze bardziej podkreśli jej smak. Mniam!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika