Świąteczna sałatka z indykiem, serem camembert i żurawiną
50min
Łatwy
2
łyżek
300
g
Pierś z indyka
100
g
Camembert
60
g
Konfitura żurawinowa
2
kubków
Sałata karbowana
1
pęczek
Szpinak świeży
2
łyżek
Jogurt naturalny
2
łyżeczek
Sok z cytryny
trochę
Granat
2
łyżeczek
Tymianek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Oliwa z oliwek
65
g
Bułka pełnoziarnista
2
ząbków
.
Wartości odżywcze
Białko
26.78 g
Węglowodany
20.17 g
Tłuszcze
20.18 g
Wartość energetyczna
363.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
10 min
Pierś z indyka pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Usmażyć na patelni z odrobiną oliwy.
Krok 2
5 min
Bułkę pełnoziarnistą pokroić w kostkę i przyrumienić na patelni z odrobiną oliwy. Gdy grzanki zrobią się już złociste wycisnąć ząbek czosnku na patelnię, wymieszać i odstawić z ognia.
Krok 3
5 min
Sos czosnkowy: majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
5 min
Ser pokroić w cienkie plasterki, przygotować pestki granatu.
Krok 5
5 min
Na talerzu ułożyć umytą roszponkę i szpinak. Na wierzch położyć plasterki sera camembert oraz obłożyć pionowo ułożonymi paskami indyka. Całość posypać grzankami, pestkami dyni oraz polać sosem czosnkowym. Na koniec małą łyżeczką nakładać małe kleksy konfitury z żurawiny. Smacznego!
Dowód na to, że świąteczna sałatka z majonezem nie musi być ciężka. Dekoracją nawiązuje do świątecznej choinki, czym zachęca do spróbowania nawet największego niejadka. Pierś z indyka jest kluczem do sukcesu tej potrawy, ale majonez dekoracyjny WINIARY jeszcze bardziej podkreśli jej smak. Mniam!
Komentarze 0