Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

(0)
1 godz 39 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 4 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Pierś z kurczaka
200  g
Ziemniaki
120  g
Boczek
120  g
Pieczarki
100  g
Kurki
120  g
Cebula dymka
120  g
Marchewka
5  łyżek
Olej
4  łyżek
Masło
1 
Cebula
trochę
Tymianek
trochę
Pieprz biały
1  szklanka
Czerwone wino
3  łyżek
Miód
5  łyżek
Białe wino
100  ml
Demi glase z cielęciny
200  g
Jarmuż
trochę
Natka pietruszki
2 
Liść laurowy
trochę
Sól
trochę
Pieprz biały
8 
Natka pietruszki
1 
Liść laurowy
1  pęczek
Tymianek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
50.09 g
Węglowodany
53.05 g
Tłuszcze
66.99 g
Wartość energetyczna
1062.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

99 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki i marchewkę pokrój w grubą kostkę.
Krok 2
5 min
Boczek pokrój w kostkę o bokach około 1 cm.
Krok 3
2 min
Pieczarki pokrój w „czosnek”.
Krok 4
1 min
Wszystkie wymienione składniki obgotuj nie dłużej jak 1 minutę.
Krok 5
5 min
Przed podaniem wszystko przesmaż na oleju.
Krok 6
3 min
Obraną cebulkę, pieczarki i całe kurki sparz we wrzątku przez ok. 1-2 minuty, odcedź i odstaw w ciepłe miejsce.
Krok 7
5 min
Drobno pokrojoną cebulę, listki świeżego tymianku, ziarenka białego pieprzu, listki laurowe zeszklij na oleju z dodatkiem masła.
Krok 8
5 min
W rondelku odparuj czerwone wino do gęstości syropu.
Krok 9
5 min
Do odparowanego wina wrzuć zeszklone szalotki z ziołami i przyprawami, bouquet garni, miód i Rosół drobiowy.
Krok 10
5 min
Całość chwilę gotuj, dodaj sos pieczeniowy ciemny rozprowadzony w 150 ml wody i ponownie zagotuj.
Krok 11
2 min
Tak przygotowany sos przecedź przez stalowe sito.
Krok 12
5 min
Dopraw i podnieś na maśle (wrzuć trochę masła do gotującego się sosu kręcąc cały czas rondelkiem do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła – ciemnych sosów nie roztrzepuje się trzepaczką rózgową).
Krok 13
3 min
Tak przygotowany sos połącz z wcześniej przygotowanym garni z drobnych cebulek, pieczarek, kurek, marchewki i boczku.
Krok 14
10 min
Na patelni z dodatkiem oleju i masła usmaż piersi kurczaka na ładny złoty kolor ze wszystkich stron.
Krok 15
2 min
Skrop białym winem i zalej Rosołem drobiowym.
Krok 16
12 min
Patelnię przykryj pokrywką lub folią aluminiową i gotuj na „wolnym ogniu” nie dłużej jak 10-12 minut.
Krok 17
3 min
Po zdjęciu z patelni pokrój każdą pierś w ładne, ukośne plastry.
Krok 18
5 min
Zielone liście kapusty włoskiej sparz i ostudź w zimnej wodzie z kostkami lodu.
Krok 19
5 min
Tak przygotowaną kapustę rozdrobnij na mniejsze kawałki o średnicy 5–6 cm, usuwając wszystkie twarde łyka. Zostaw tylko zielone części każdego liścia.
Krok 20
5 min
Przed podaniem smaż na maśle, nie rumieniąc, dopraw solą i pieprzem.
Krok 21
2 min
Na środku każdego talerza ułóż przesmażoną kapustę, na niej - pokrojonego kurczaka, którego delikatnie polej sosem.
Krok 22
3 min
Niewielką ilość sosu pozostaw i połącz z garniturem babuni, który ułóż wokół kurczaka.
Krok 23
1 min
Całość dekoruj świeżym tymiankiem i posyp posiekaną natką pietruszki.
Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 1 z 23

Ziemniaki i marchewkę pokrój w grubą kostkę.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 2 z 23

Boczek pokrój w kostkę o bokach około 1 cm.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 3 z 23

Pieczarki pokrój w „czosnek”.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 4 z 23

Wszystkie wymienione składniki obgotuj nie dłużej jak 1 minutę.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 5 z 23

Przed podaniem wszystko przesmaż na oleju.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 6 z 23

Obraną cebulkę, pieczarki i całe kurki sparz we wrzątku przez ok. 1-2 minuty, odcedź i odstaw w ciepłe miejsce.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 7 z 23

Drobno pokrojoną cebulę, listki świeżego tymianku, ziarenka białego pieprzu, listki laurowe zeszklij na oleju z dodatkiem masła.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 8 z 23

W rondelku odparuj czerwone wino do gęstości syropu.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 9 z 23

Do odparowanego wina wrzuć zeszklone szalotki z ziołami i przyprawami, bouquet garni, miód i Rosół drobiowy.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 10 z 23

Całość chwilę gotuj, dodaj sos pieczeniowy ciemny rozprowadzony w 150 ml wody i ponownie zagotuj.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 11 z 23

Tak przygotowany sos przecedź przez stalowe sito.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 12 z 23

Dopraw i podnieś na maśle (wrzuć trochę masła do gotującego się sosu kręcąc cały czas rondelkiem do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła – ciemnych sosów nie roztrzepuje się trzepaczką rózgową).

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 13 z 23

Tak przygotowany sos połącz z wcześniej przygotowanym garni z drobnych cebulek, pieczarek, kurek, marchewki i boczku.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 14 z 23

Na patelni z dodatkiem oleju i masła usmaż piersi kurczaka na ładny złoty kolor ze wszystkich stron.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 15 z 23

Skrop białym winem i zalej Rosołem drobiowym.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 16 z 23

Patelnię przykryj pokrywką lub folią aluminiową i gotuj na „wolnym ogniu” nie dłużej jak 10-12 minut.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 17 z 23

Po zdjęciu z patelni pokrój każdą pierś w ładne, ukośne plastry.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 18 z 23

Zielone liście kapusty włoskiej sparz i ostudź w zimnej wodzie z kostkami lodu.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 19 z 23

Tak przygotowaną kapustę rozdrobnij na mniejsze kawałki o średnicy 5–6 cm, usuwając wszystkie twarde łyka. Zostaw tylko zielone części każdego liścia.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 20 z 23

Przed podaniem smaż na maśle, nie rumieniąc, dopraw solą i pieprzem.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 21 z 23

Na środku każdego talerza ułóż przesmażoną kapustę, na niej - pokrojonego kurczaka, którego delikatnie polej sosem.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 22 z 23

Niewielką ilość sosu pozostaw i połącz z garniturem babuni, który ułóż wokół kurczaka.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 23 z 23

Całość dekoruj świeżym tymiankiem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Coś wyjątkowego: supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem. Aromatyczne danie, pachnące przyprawami, świeżymi ziołami i kurkami. Dodatkowego niezwykłego smaku doda daniu Sos pieczeniowy ciemny Na Każdy Dzień WINIARY. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
50.1g / 19%
Węglowodany
53.1g / 20%
Tłuszcze
67g / 60%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha