Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

0
99 min
Łatwy

Składniki

-
4 4 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Pierś z kurczaka
200 g
Ziemniaki
120 g
Boczek
120 g
Pieczarki
100 g
Kurki
120 g
Cebula dymka
120 g
Marchewka
5 łyżek
Olej
4 łyżek
Masło
1 
Cebula
1 trochę
Tymianek
1 trochę
Pieprz biały
1 szklanka
Czerwone wino
3 łyżek
Miód
5 łyżek
Białe wino
100 ml
Demi glase z cielęciny
200 g
Jarmuż
1 trochę
Natka pietruszki
2 
Liść laurowy
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz biały
8 
Natka pietruszki
1 
Liść laurowy
1 pęczek
Tymianek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
72.93 g
Węglowodany
57.5 g
Białko
52.31 g
Wartość energetyczna
1137.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

99 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki i marchewkę pokrój w grubą kostkę.
Krok 2
5 min
Boczek pokrój w kostkę o bokach około 1 cm.
Krok 3
2 min
Pieczarki pokrój w „czosnek”.
Krok 4
1 min
Wszystkie wymienione składniki obgotuj nie dłużej jak 1 minutę.
Krok 5
5 min
Przed podaniem wszystko przesmaż na oleju.
Krok 6
3 min
Obraną cebulkę, pieczarki i całe kurki sparz we wrzątku przez ok. 1-2 minuty, odcedź i odstaw w ciepłe miejsce.
Krok 7
5 min
Drobno pokrojoną cebulę, listki świeżego tymianku, ziarenka białego pieprzu, listki laurowe zeszklij na oleju z dodatkiem masła.
Krok 8
5 min
W rondelku odparuj czerwone wino do gęstości syropu.
Krok 9
5 min
Do odparowanego wina wrzuć zeszklone szalotki z ziołami i przyprawami, bouquet garni, miód i Rosół drobiowy.
Krok 10
5 min
Całość chwilę gotuj, dodaj sos pieczeniowy ciemny rozprowadzony w 150 ml wody i ponownie zagotuj.
Krok 11
2 min
Tak przygotowany sos przecedź przez stalowe sito.
Krok 12
5 min
Dopraw i podnieś na maśle (wrzuć trochę masła do gotującego się sosu kręcąc cały czas rondelkiem do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła – ciemnych sosów nie roztrzepuje się trzepaczką rózgową).
Krok 13
3 min
Tak przygotowany sos połącz z wcześniej przygotowanym garni z drobnych cebulek, pieczarek, kurek, marchewki i boczku.
Krok 14
10 min
Na patelni z dodatkiem oleju i masła usmaż piersi kurczaka na ładny złoty kolor ze wszystkich stron.
Krok 15
2 min
Skrop białym winem i zalej Rosołem drobiowym.
Krok 16
12 min
Patelnię przykryj pokrywką lub folią aluminiową i gotuj na „wolnym ogniu” nie dłużej jak 10-12 minut.
Krok 17
3 min
Po zdjęciu z patelni pokrój każdą pierś w ładne, ukośne plastry.
Krok 18
5 min
Zielone liście kapusty włoskiej sparz i ostudź w zimnej wodzie z kostkami lodu.
Krok 19
5 min
Tak przygotowaną kapustę rozdrobnij na mniejsze kawałki o średnicy 5–6 cm, usuwając wszystkie twarde łyka. Zostaw tylko zielone części każdego liścia.
Krok 20
5 min
Przed podaniem smaż na maśle, nie rumieniąc, dopraw solą i pieprzem.
Krok 21
2 min
Na środku każdego talerza ułóż przesmażoną kapustę, na niej - pokrojonego kurczaka, którego delikatnie polej sosem.
Krok 22
3 min
Niewielką ilość sosu pozostaw i połącz z garniturem babuni, który ułóż wokół kurczaka.
Krok 23
1 min
Całość dekoruj świeżym tymiankiem i posyp posiekaną natką pietruszki.
Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 1 z 23

Ziemniaki i marchewkę pokrój w grubą kostkę.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 2 z 23

Boczek pokrój w kostkę o bokach około 1 cm.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 3 z 23

Pieczarki pokrój w „czosnek”.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 4 z 23

Wszystkie wymienione składniki obgotuj nie dłużej jak 1 minutę.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 5 z 23

Przed podaniem wszystko przesmaż na oleju.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 6 z 23

Obraną cebulkę, pieczarki i całe kurki sparz we wrzątku przez ok. 1-2 minuty, odcedź i odstaw w ciepłe miejsce.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 7 z 23

Drobno pokrojoną cebulę, listki świeżego tymianku, ziarenka białego pieprzu, listki laurowe zeszklij na oleju z dodatkiem masła.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 8 z 23

W rondelku odparuj czerwone wino do gęstości syropu.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 9 z 23

Do odparowanego wina wrzuć zeszklone szalotki z ziołami i przyprawami, bouquet garni, miód i Rosół drobiowy.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 10 z 23

Całość chwilę gotuj, dodaj sos pieczeniowy ciemny rozprowadzony w 150 ml wody i ponownie zagotuj.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 11 z 23

Tak przygotowany sos przecedź przez stalowe sito.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 12 z 23

Dopraw i podnieś na maśle (wrzuć trochę masła do gotującego się sosu kręcąc cały czas rondelkiem do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła – ciemnych sosów nie roztrzepuje się trzepaczką rózgową).

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 13 z 23

Tak przygotowany sos połącz z wcześniej przygotowanym garni z drobnych cebulek, pieczarek, kurek, marchewki i boczku.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 14 z 23

Na patelni z dodatkiem oleju i masła usmaż piersi kurczaka na ładny złoty kolor ze wszystkich stron.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 15 z 23

Skrop białym winem i zalej Rosołem drobiowym.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 16 z 23

Patelnię przykryj pokrywką lub folią aluminiową i gotuj na „wolnym ogniu” nie dłużej jak 10-12 minut.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 17 z 23

Po zdjęciu z patelni pokrój każdą pierś w ładne, ukośne plastry.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 18 z 23

Zielone liście kapusty włoskiej sparz i ostudź w zimnej wodzie z kostkami lodu.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 19 z 23

Tak przygotowaną kapustę rozdrobnij na mniejsze kawałki o średnicy 5–6 cm, usuwając wszystkie twarde łyka. Zostaw tylko zielone części każdego liścia.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 20 z 23

Przed podaniem smaż na maśle, nie rumieniąc, dopraw solą i pieprzem.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 21 z 23

Na środku każdego talerza ułóż przesmażoną kapustę, na niej - pokrojonego kurczaka, którego delikatnie polej sosem.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 22 z 23

Niewielką ilość sosu pozostaw i połącz z garniturem babuni, który ułóż wokół kurczaka.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 23 z 23

Całość dekoruj świeżym tymiankiem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Coś wyjątkowego: supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem. Aromatyczne danie, pachnące przyprawami, świeżymi ziołami i kurkami. Dodatkowego niezwykłego smaku doda daniu Sos pieczeniowy ciemny Na Każdy Dzień WINIARY. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika