95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
54.6g / 36%
Węglowodany
54.5g / 35%
Tłuszcze
19.7g / 28%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

(0)
1 godz 39 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
4 4 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Pierś z kurczaka
200  g
Ziemniaki
120  g
Boczek wędzony
120  g
Pieczarki
100  g
Kurki
120  g
Cebula dymka
120  g
Marchewka
trochę
Olej
4  łyżek
Masło
1 
Cebula
trochę
Tymianek
trochę
Pieprz biały w ziarnach
1  szklanka
Czerwone wino
3  łyżek
Miód
5  łyżek
Białe wino
100  ml
Demi glase z cielęciny
200  g
Jarmuż
trochę
Natka pietruszki
2 
Liść laurowy
trochę
Sól
trochę
Biały pieprz
8 
Natka pietruszki
1 
Liść laurowy
1  pęczek
Tymianek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
54.6 g
Węglowodany
54.55 g
Tłuszcze
19.71 g
Wartość energetyczna
665.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Coś wyjątkowego: supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem. Aromatyczne danie, pachnące przyprawami, świeżymi ziołami i kurkami. Dodatkowego niezwykłego smaku doda daniu Sos pieczeniowy ciemny Na Każdy Dzień WINIARY. Smacznego!
Gotujmy

Przygotowanie

99 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki i marchewkę pokrój w grubą kostkę.
Krok 2
5 min
Boczek pokrój w kostkę o bokach około 1 cm.
Krok 3
2 min
Pieczarki pokrój w „czosnek”.
Krok 4
1 min
Wszystkie wymienione składniki obgotuj nie dłużej jak 1 minutę.
Krok 5
5 min
Przed podaniem wszystko przesmaż na oleju.
Krok 6
3 min
Obraną cebulkę, pieczarki i całe kurki sparz we wrzątku przez ok. 1-2 minuty, odcedź i odstaw w ciepłe miejsce.
Krok 7
5 min
Drobno pokrojoną cebulę, listki świeżego tymianku, ziarenka białego pieprzu, listki laurowe zeszklij na oleju z dodatkiem masła.
Krok 8
5 min
W rondelku odparuj czerwone wino do gęstości syropu.
Krok 9
5 min
Do odparowanego wina wrzuć zeszklone szalotki z ziołami i przyprawami, bouquet garni, miód i Rosół drobiowy.
Krok 10
5 min
Całość chwilę gotuj, dodaj sos pieczeniowy ciemny rozprowadzony w 150 ml wody i ponownie zagotuj.
Krok 11
2 min
Tak przygotowany sos przecedź przez stalowe sito.
Krok 12
5 min
Dopraw i podnieś na maśle (wrzuć trochę masła do gotującego się sosu kręcąc cały czas rondelkiem do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła – ciemnych sosów nie roztrzepuje się trzepaczką rózgową).
Krok 13
3 min
Tak przygotowany sos połącz z wcześniej przygotowanym garni z drobnych cebulek, pieczarek, kurek, marchewki i boczku.
Krok 14
10 min
Na patelni z dodatkiem oleju i masła usmaż piersi kurczaka na ładny złoty kolor ze wszystkich stron.
Krok 15
2 min
Skrop białym winem i zalej Rosołem drobiowym.
Krok 16
12 min
Patelnię przykryj pokrywką lub folią aluminiową i gotuj na „wolnym ogniu” nie dłużej jak 10-12 minut.
Krok 17
3 min
Po zdjęciu z patelni pokrój każdą pierś w ładne, ukośne plastry.
Krok 18
5 min
Zielone liście kapusty włoskiej sparz i ostudź w zimnej wodzie z kostkami lodu.
Krok 19
5 min
Tak przygotowaną kapustę rozdrobnij na mniejsze kawałki o średnicy 5–6 cm, usuwając wszystkie twarde łyka. Zostaw tylko zielone części każdego liścia.
Krok 20
5 min
Przed podaniem smaż na maśle, nie rumieniąc, dopraw solą i pieprzem.
Krok 21
2 min
Na środku każdego talerza ułóż przesmażoną kapustę, na niej - pokrojonego kurczaka, którego delikatnie polej sosem.
Krok 22
3 min
Niewielką ilość sosu pozostaw i połącz z garniturem babuni, który ułóż wokół kurczaka.
Krok 23
1 min
Całość dekoruj świeżym tymiankiem i posyp posiekaną natką pietruszki.
Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 1 z 23

Ziemniaki i marchewkę pokrój w grubą kostkę.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 2 z 23

Boczek pokrój w kostkę o bokach około 1 cm.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 3 z 23

Pieczarki pokrój w „czosnek”.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 4 z 23

Wszystkie wymienione składniki obgotuj nie dłużej jak 1 minutę.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 5 z 23

Przed podaniem wszystko przesmaż na oleju.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 6 z 23

Obraną cebulkę, pieczarki i całe kurki sparz we wrzątku przez ok. 1-2 minuty, odcedź i odstaw w ciepłe miejsce.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 7 z 23

Drobno pokrojoną cebulę, listki świeżego tymianku, ziarenka białego pieprzu, listki laurowe zeszklij na oleju z dodatkiem masła.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 8 z 23

W rondelku odparuj czerwone wino do gęstości syropu.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 9 z 23

Do odparowanego wina wrzuć zeszklone szalotki z ziołami i przyprawami, bouquet garni, miód i Rosół drobiowy.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 10 z 23

Całość chwilę gotuj, dodaj sos pieczeniowy ciemny rozprowadzony w 150 ml wody i ponownie zagotuj.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 11 z 23

Tak przygotowany sos przecedź przez stalowe sito.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 12 z 23

Dopraw i podnieś na maśle (wrzuć trochę masła do gotującego się sosu kręcąc cały czas rondelkiem do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła – ciemnych sosów nie roztrzepuje się trzepaczką rózgową).

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 13 z 23

Tak przygotowany sos połącz z wcześniej przygotowanym garni z drobnych cebulek, pieczarek, kurek, marchewki i boczku.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 14 z 23

Na patelni z dodatkiem oleju i masła usmaż piersi kurczaka na ładny złoty kolor ze wszystkich stron.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 15 z 23

Skrop białym winem i zalej Rosołem drobiowym.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 16 z 23

Patelnię przykryj pokrywką lub folią aluminiową i gotuj na „wolnym ogniu” nie dłużej jak 10-12 minut.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 17 z 23

Po zdjęciu z patelni pokrój każdą pierś w ładne, ukośne plastry.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 18 z 23

Zielone liście kapusty włoskiej sparz i ostudź w zimnej wodzie z kostkami lodu.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 19 z 23

Tak przygotowaną kapustę rozdrobnij na mniejsze kawałki o średnicy 5–6 cm, usuwając wszystkie twarde łyka. Zostaw tylko zielone części każdego liścia.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 20 z 23

Przed podaniem smaż na maśle, nie rumieniąc, dopraw solą i pieprzem.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 21 z 23

Na środku każdego talerza ułóż przesmażoną kapustę, na niej - pokrojonego kurczaka, którego delikatnie polej sosem.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 22 z 23

Niewielką ilość sosu pozostaw i połącz z garniturem babuni, który ułóż wokół kurczaka.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 23 z 23

Całość dekoruj świeżym tymiankiem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika