Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Spaghetti z mięsem wieprzowo-wołowym i sosem pomidorowym

0
36 min
Łatwy

Składniki

-
4 4 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Makaron spaghetti
500 g
Mięso mielone wołowo-wieprzowe
1 puszka
Pomidory z puszki krojone
100 g
Pomidory z puszki krojone
1 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
6 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Oregano
1 łyżeczka
Cukier
1 łyżeczka
Ocet balsamiczny
40 g
Ser parmezan

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
905.92 kcal
Białko
46.45 g
Tłuszcze
37.81 g
Węglowodany
105.39 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

36 min
Krok 1
5 min
Cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażam na 3 łyżkach oliwy.
Krok 2
10 min
Dodaję pomidory razem z zalewą. Mieszam i gotuję na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.
Krok 3
5 min
Do sosu dodaję koncentrat. Przyprawiam do smaku. Na końcu dodaję cukier i ocet.
Krok 4
7 min
Mięso podsmażam na łyżce oliwy przez ok. 7 minut (rozdrabniam je widelcem). Doprawiam solą i pieprzem.
Krok 5
5 min
Sos wlewam do mięsa, mieszam, gotuję na małym ogniu ok. 5 minut.
Krok 6
2 min
Makaron gotuję al dente w dużej ilości lekko osolonej wody z łyżką oliwy. Odcedzam na sicie, przelewam letnią wodą.
Krok 7
2 min
Makaron polewam sosem. Posypuję odrobiną sera.
Spaghetti z mięsem wieprzowo-wołowym i sosem pomidorowym

Krok 1 z 7

Cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażam na 3 łyżkach oliwy.

Spaghetti z mięsem wieprzowo-wołowym i sosem pomidorowym

Krok 2 z 7

Dodaję pomidory razem z zalewą. Mieszam i gotuję na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.

Spaghetti z mięsem wieprzowo-wołowym i sosem pomidorowym

Krok 3 z 7

Do sosu dodaję koncentrat. Przyprawiam do smaku. Na końcu dodaję cukier i ocet.

Spaghetti z mięsem wieprzowo-wołowym i sosem pomidorowym

Krok 4 z 7

Mięso podsmażam na łyżce oliwy przez ok. 7 minut (rozdrabniam je widelcem). Doprawiam solą i pieprzem.

Spaghetti z mięsem wieprzowo-wołowym i sosem pomidorowym

Krok 5 z 7

Sos wlewam do mięsa, mieszam, gotuję na małym ogniu ok. 5 minut.

Spaghetti z mięsem wieprzowo-wołowym i sosem pomidorowym

Krok 6 z 7

Makaron gotuję al dente w dużej ilości lekko osolonej wody z łyżką oliwy. Odcedzam na sicie, przelewam letnią wodą.

Spaghetti z mięsem wieprzowo-wołowym i sosem pomidorowym

Krok 7 z 7

Makaron polewam sosem. Posypuję odrobiną sera.

Spaghetti z mięsem wieprzowo-wołowym i sosem pomidorowym w smaku przypomina nieco spaghetti bolognese, jednak lekko słodkawy smak sosu nadaje temu daniu wyjątkowy charakter. Gotowe spaghetti z mięsem wieprzowo-wołowym i sosem pomidorowym posyp startym serem gratino.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika