Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Spaghetti inaczej: makaronowe foremki z pulpecikami i sosem pomidorowym

0
98 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Sos Boloński Italia WINIARY
400 g
Mięso mielone
1 
Dymka ze szczypiorkiem
1 
Jajko
2 łyżek
Bułka tarta
2 łyżek
Mąka
1 łyżka
Natka pietruszki
1 trochę
Słodka papryka
1 trochę
Chili
1 
Jajko
350 g
Makaron spaghetti
100 g
Ser parmezan
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
779.91 kcal
Tłuszcze
32.38 g
Węglowodany
81.64 g
Białko
40.88 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

98 min
Krok 1
10 min
Przygotuj pulpeciki: Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i chilli jeśli lubisz. Wymieszaj.
Krok 2
10 min
Cebulkę ze szczypiorkiem pokrój i dodaj do mięsa, dokładnie wyrób. Uformuj małe kulki i obtocz je w mące.
Krok 3
30 min
Zagotuj 1-2 l wody, posól. Wrzucaj pojedynczo pulpeciki i gotuj na małym ogniu 30 minut.
Krok 4
6 min
Sos rozprowadź w 300 ml wody, stale mieszając, zagotuj. Dodaj odsączone pulpeciki i posiekaną natkę pietruszki. Duś razem przez 5 minut.
Krok 5
10 min
Ugotuj spaghetti według instrukcji na opakowaniu, a potem przestudź.
Krok 6
7 min
Teraz zajmij się makaronowymi foremkami: Do dużej miski wbij jajko, roztrzep. Dodaj ugotowane i przestudzone spaghetti, starty ser w stylu parmezan, 4-5 łyżek sosu pomidorowego. Wymieszaj dokładnie.
Krok 7
5 min
Przygotuj formę na muffinki, wysmaruj je dobrze olejem rzepakowym albo oliwą, w każdej foremce zrób wgniecenie w kształcie gniazdka.
Krok 8
15 min
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około kwadrans. Wyjmij z piekarnika i przestudź.
Krok 9
5 min
Wyjmij ostrożnie makaronowe foremki, na każdą z nich wyłóż pulpecika, polej sosem i posyp serem.
Spaghetti inaczej: makaronowe foremki z pulpecikami i sosem pomidorowym

Krok 1 z 9

Przygotuj pulpeciki: Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i chilli jeśli lubisz. Wymieszaj.

Spaghetti inaczej: makaronowe foremki z pulpecikami i sosem pomidorowym

Krok 2 z 9

Cebulkę ze szczypiorkiem pokrój i dodaj do mięsa, dokładnie wyrób. Uformuj małe kulki i obtocz je w mące.

Spaghetti inaczej: makaronowe foremki z pulpecikami i sosem pomidorowym

Krok 3 z 9

Zagotuj 1-2 l wody, posól. Wrzucaj pojedynczo pulpeciki i gotuj na małym ogniu 30 minut.

Spaghetti inaczej: makaronowe foremki z pulpecikami i sosem pomidorowym

Krok 4 z 9

Sos rozprowadź w 300 ml wody, stale mieszając, zagotuj. Dodaj odsączone pulpeciki i posiekaną natkę pietruszki. Duś razem przez 5 minut.

Spaghetti inaczej: makaronowe foremki z pulpecikami i sosem pomidorowym

Krok 5 z 9

Ugotuj spaghetti według instrukcji na opakowaniu, a potem przestudź.

Spaghetti inaczej: makaronowe foremki z pulpecikami i sosem pomidorowym

Krok 6 z 9

Teraz zajmij się makaronowymi foremkami: Do dużej miski wbij jajko, roztrzep. Dodaj ugotowane i przestudzone spaghetti, starty ser w stylu parmezan, 4-5 łyżek sosu pomidorowego. Wymieszaj dokładnie.

Spaghetti inaczej: makaronowe foremki z pulpecikami i sosem pomidorowym

Krok 7 z 9

Przygotuj formę na muffinki, wysmaruj je dobrze olejem rzepakowym albo oliwą, w każdej foremce zrób wgniecenie w kształcie gniazdka.

Spaghetti inaczej: makaronowe foremki z pulpecikami i sosem pomidorowym

Krok 8 z 9

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około kwadrans. Wyjmij z piekarnika i przestudź.

Spaghetti inaczej: makaronowe foremki z pulpecikami i sosem pomidorowym

Krok 9 z 9

Wyjmij ostrożnie makaronowe foremki, na każdą z nich wyłóż pulpecika, polej sosem i posyp serem.

Przypominające wytrawne muffinki lub babeczki makaronowe foremki z pulpecikami i sosem pomidorowym są idealne na każdą okazję, na którą potrzebujesz sycących przekąsek: imprezę, spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinne przyjęcie. Posypane startym serem i udekorowane listkami natki pietruszki z pewnością zwrócą uwagę gości, którzy pochwalą Twój kulinarny talent. Makaronowe babeczki możesz podzielić na te mniej i bardziej ostre, różnicując ilość chili i słodkiej papryki w pulpecikach.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika