Spaghetti inaczej: makaronowe foremki z pulpecikami i sosem pomidorowym
85min
Łatwy
1 opakowanie
Sos Boloński Italia WINIARY
400 g
Mięso mielone
1
Cebulka ze szczypiorkiem
1
Jajko
2 łyżek
Bułka tarta
2 łyżek
Mąka
1 łyżka
Natka pietruszki
1 trochę
Słodka papryka
1 trochę
Chilli
1
Jajko
350 g
Ugotowany i przestudzony makaron spaghetti
100 g
Starty twardy ser (np. parmezan)
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
40.88 g
Węglowodany
81.64 g
Tłuszcze
32.38 g
Wartość energetyczna
779.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
85 min
Krok 1
10 min
Przygotuj <b>pulpeciki</b>: Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i chilli jeśli lubisz. Wymieszaj.
Krok 2
7 min
Cebulkę ze szczypiorkiem pokrój i dodaj do mięsa, dokładnie wyrób. Uformuj małe kulki i obtocz je w mące.
Krok 3
30 min
Zagotuj 1-2 l wody, posól. Wrzucaj pojedynczo pulpeciki i gotuj na małym ogniu 30 minut.
Krok 4
6 min
Sos rozprowadź w 300 ml wody, stale mieszając, zagotuj. Dodaj odsączone pulpeciki i posiekaną natkę pietruszki. Duś razem przez 5 minut.
Krok 5
5 min
Teraz zajmij się <b>makaronowymi foremkami</b>: Do dużej miski wbij jajko, roztrzep. Dodaj ugotowane i przestudzone spaghetti, starty ser w stylu parmezan, 4-5 łyżek sosu pomidorowego. Wymieszaj dokładnie.
Krok 6
7 min
Przygotuj formę na muffinki, wysmaruj je dobrze olejem rzepakowym albo oliwą, w każdej foremce zrób wgniecenie w kształcie gniazdka.
Krok 7
15 min
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około kwadrans. Wyjmij z piekarnika i przestudź.
Krok 8
5 min
Wyjmij ostrożnie makaronowe foremki, na każdą z nich wyłóż pulpecika, polej sosem i posyp serem.
Przypominające wytrawne muffinki lub babeczki makaronowe foremki z pulpecikami i sosem pomidorowym są idealne na każdą okazję, na którą potrzebujesz sycących przekąsek: imprezę, spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinne przyjęcie. Posypane startym serem i udekorowane listkami natki pietruszki z pewnością zwrócą uwagę gości, którzy pochwalą Twój kulinarny talent. Makaronowe babeczki możesz podzielić na te mniej i bardziej ostre, różnicując ilość chili i słodkiej papryki w pulpecikach.
Komentarze 0