Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem
1 godz 30 min
Średni
800
g
Wołowina
1
Cebula
3
ząbków
3
łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
2
łyżek
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Olej
200
g
Pieczarki
1
Cebula
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
trochę
Tymianek świeży
1
łyżka
Masło
1
szklanka
Bulion Rybny
1
kg
Ziemniaki
100
g
Masło
200
ml
Zsiadłe mleko
.
Wartości odżywcze
Białko
445.02 g
Węglowodany
617.25 g
Tłuszcze
267.94 g
Wartość energetyczna
6599.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
5 min
Mięso dokładnie umyj, osusz i oczyść, a następnie drobno posiekaj.
Krok 2
10 min
Dodaj posiekaną natkę pietruszki, czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość dopraw maggi i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj.
Krok 3
3 min
Z mięsa uformuj niewielkie płaskie kotlety i schowaj do lodówki na min. 30 min.
Krok 4
10 min
Po tym czasie smaż kotlety z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu aż będą rumiane.
Krok 5
18 min
Ziemniaki obierz i przekrój na mniejsze kawałki, ugotuj do miękkości.
Krok 6
10 min
Ugotowane i ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich masło, całość wymieszaj. Na końcu podgrzej dodając zsiadłe mleko oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 7
17 min
Na pozostałościach po smażeniu steków przygotuj sos. Posiekaną cebulę obsmaż na patelni. Dodaj poprzekrawane wzdłuż pieczarki i smaż chwilę aż się lekko zarumienią.
Krok 8
15 min
Dopraw Maggi oraz świeżym tymiankiem i zalej bulionem. Całość gotuj aż płyn zredukuje się o połowę.
Krok 9
2 min
Na końcu gotowania dodaj zimne masło.
Klasyczne obiadowe danie w nowoczesnej i nieco ulepszonej odsłonie. Zsiadłe mleko podkreśli smak ziemniaczanego puree i będzie idealnie pasować do mięsa i grzybowego sosu.
Komentarze 0