Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

0
1 godz 30 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800  g
Wołowina
1 
Cebula
3  ząbków
2  łyżek
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Olej
200  g
Pieczarki
1 
Cebula
trochę
Tymianek świeży
1  łyżka
Masło
1  szklanka
Bulion Rybny
1  kg
Ziemniaki
100  g
Masło
200  ml
Zsiadłe mleko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
445.02 g
Węglowodany
617.25 g
Tłuszcze
267.94 g
Wartość energetyczna
6599.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
5 min
Mięso dokładnie umyj, osusz i oczyść, a następnie drobno posiekaj.
Krok 2
10 min
Dodaj posiekaną natkę pietruszki, czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość dopraw maggi i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj.
Krok 3
3 min
Z mięsa uformuj niewielkie płaskie kotlety i schowaj do lodówki na min. 30 min.
Krok 4
10 min
Po tym czasie smaż kotlety z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu aż będą rumiane.
Krok 5
18 min
Ziemniaki obierz i przekrój na mniejsze kawałki, ugotuj do miękkości.
Krok 6
10 min
Ugotowane i ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich masło, całość wymieszaj. Na końcu podgrzej dodając zsiadłe mleko oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 7
17 min
Na pozostałościach po smażeniu steków przygotuj sos. Posiekaną cebulę obsmaż na patelni. Dodaj poprzekrawane wzdłuż pieczarki i smaż chwilę aż się lekko zarumienią.
Krok 8
15 min
Dopraw Maggi oraz świeżym tymiankiem i zalej bulionem. Całość gotuj aż płyn zredukuje się o połowę.
Krok 9
2 min
Na końcu gotowania dodaj zimne masło.
Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 1 z 9

Mięso dokładnie umyj, osusz i oczyść, a następnie drobno posiekaj.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 2 z 9

Dodaj posiekaną natkę pietruszki, czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość dopraw maggi i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 3 z 9

Z mięsa uformuj niewielkie płaskie kotlety i schowaj do lodówki na min. 30 min.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 4 z 9

Po tym czasie smaż kotlety z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu aż będą rumiane.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 5 z 9

Ziemniaki obierz i przekrój na mniejsze kawałki, ugotuj do miękkości.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 6 z 9

Ugotowane i ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich masło, całość wymieszaj. Na końcu podgrzej dodając zsiadłe mleko oraz sól i pieprz do smaku.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 7 z 9

Na pozostałościach po smażeniu steków przygotuj sos. Posiekaną cebulę obsmaż na patelni. Dodaj poprzekrawane wzdłuż pieczarki i smaż chwilę aż się lekko zarumienią.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 8 z 9

Dopraw Maggi oraz świeżym tymiankiem i zalej bulionem. Całość gotuj aż płyn zredukuje się o połowę.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 9 z 9

Na końcu gotowania dodaj zimne masło.

Klasyczne obiadowe danie w nowoczesnej i nieco ulepszonej odsłonie. Zsiadłe mleko podkreśli smak ziemniaczanego puree i będzie idealnie pasować do mięsa i grzybowego sosu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
445g / 26%
Węglowodany
617.2g / 38%
Tłuszcze
267.9g / 36%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha