Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

0
90 min
Średni

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800 g
Wołowina
1 
Cebula
3 ząbków
Czosnek
3 łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
2 łyżek
Natka pietruszki
1 trochę
Sól
1 trochę
Olej
200 g
Pieczarki
1 
Cebula
1 trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
1 trochę
Tymianek świeży
1 łyżka
Masło
1 szklanka
Bulion Rybny
1 kg
Ziemniaki
100 g
Masło
200 ml
Zsiadłe mleko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2670.11 g
Węglowodany
3703.48 g
Wartość energetyczna
39595.9 kcal
Tłuszcze
1607.62 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
5 min
Mięso dokładnie umyj, osusz i oczyść, a następnie drobno posiekaj.
Krok 2
10 min
Dodaj posiekaną natkę pietruszki, czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość dopraw maggi i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj.
Krok 3
3 min
Z mięsa uformuj niewielkie płaskie kotlety i schowaj do lodówki na min. 30 min.
Krok 4
10 min
Po tym czasie smaż kotlety z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu aż będą rumiane.
Krok 5
18 min
Ziemniaki obierz i przekrój na mniejsze kawałki, ugotuj do miękkości.
Krok 6
10 min
Ugotowane i ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich masło, całość wymieszaj. Na końcu podgrzej dodając zsiadłe mleko oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 7
17 min
Na pozostałościach po smażeniu steków przygotuj sos. Posiekaną cebulę obsmaż na patelni. Dodaj poprzekrawane wzdłuż pieczarki i smaż chwilę aż się lekko zarumienią.
Krok 8
15 min
Dopraw Maggi oraz świeżym tymiankiem i zalej bulionem. Całość gotuj aż płyn zredukuje się o połowę.
Krok 9
2 min
Na końcu gotowania dodaj zimne masło.
Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 1 z 9

Mięso dokładnie umyj, osusz i oczyść, a następnie drobno posiekaj.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 2 z 9

Dodaj posiekaną natkę pietruszki, czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość dopraw maggi i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 3 z 9

Z mięsa uformuj niewielkie płaskie kotlety i schowaj do lodówki na min. 30 min.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 4 z 9

Po tym czasie smaż kotlety z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu aż będą rumiane.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 5 z 9

Ziemniaki obierz i przekrój na mniejsze kawałki, ugotuj do miękkości.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 6 z 9

Ugotowane i ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich masło, całość wymieszaj. Na końcu podgrzej dodając zsiadłe mleko oraz sól i pieprz do smaku.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 7 z 9

Na pozostałościach po smażeniu steków przygotuj sos. Posiekaną cebulę obsmaż na patelni. Dodaj poprzekrawane wzdłuż pieczarki i smaż chwilę aż się lekko zarumienią.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 8 z 9

Dopraw Maggi oraz świeżym tymiankiem i zalej bulionem. Całość gotuj aż płyn zredukuje się o połowę.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 9 z 9

Na końcu gotowania dodaj zimne masło.

Klasyczne obiadowe danie w nowoczesnej i nieco ulepszonej odsłonie. Zsiadłe mleko podkreśli smak ziemniaczanego puree i będzie idealnie pasować do mięsa i grzybowego sosu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika