Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sernik z mlekiem skondensowanym to uniwersalny przepis na pyszne, delikatne ciasto. Możesz podać je na Boże Narodzenie, na Wielkanoc lub bez szczególnej okazji - jako deser albo podwieczorek.
Chcąc przygotować sernik na mleku skondensowanym, należy zacząć od spodu. Powstaje on z rozdrobnionych herbatników. W zależności od własnych preferencji można drobno je pokruszyć lub zmielić na piasek. Do tego celu najlepiej użyć malaksera. Opcjonalnie można rozbić zawinięte w ściereczkę herbatniki za pomocą tłuczka albo wałka. Rozdrobnione ciasta łączy się z roztopionym masłem i taką mieszaniną wypełnia spód tortownicy. To dobry moment, żeby odstawić ciasto do lodówki, aby nieco stwardniało.
Kolejnym etapem jest wymieszanie twarogu z mlekiem skondensowanym, budyniem i mąką. Takie połączenie sprawia, że sernik doskonale wyrośnie i będzie się łatwo kroić. Natomiast smak ciasta wzbogaci cukier wanilinowy w połączeniu ze skórką pomarańczową i odrobiną soku z pomarańczy. Miksowanie wszystkich składników powinno zająć około dwóch minut. Po dodaniu do tej masy jaja i ponownym wymieszaniu można wlewać ciasto na przygotowany wcześniej herbatnikowy spód.
Przygotowując sernik z mleczkiem skondensowanym, trzeba starannie i uważnie podejść do pieczenia. Ważne jest, żeby stopniowo zmniejszać temperaturę w piekarniku. Pierwsze 15 minut sernik z mleka skondensowanego piecze się w temperaturze 180 stopni. Na kolejne 60 minut należy obniżyć temperaturę do 160 stopni. Gdy czas minie, należy wyłączyć piekarnik, ale nie wyjmować od razu ciasta. To częsty błąd, który może prowadzić do tego, że sernik opadnie. Jeśli chcesz, żeby przepis na dobry sernik z mlekiem skondensowanym wyszedł idealnie, pozostaw ciasto w stygnącym piekarniku jeszcze przez pół godziny.
Po całkowitym ostudzeniu pozostaje jeszcze dekoracja – prawdziwa kropka nad i. Idealny wygląd sernika zapewni ubita śmietanka z mlekiem skondensowanym oraz posypka ze startej gorzkiej czekolady!
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj miękkim masłem. Dno oraz boki formy wyłóż papierem do pieczenia. Aby papier dobrze się trzymał, boki wysmaruj od wewnątrz miękkim masłem.
Herbatniki zmiksuj na „piasek” i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż masę herbatnikową na dno formy, wyrównaj i wstaw na 15 minut do lodówki.
Kilogram twarogu mielonego przełóż do miski. Dodaj 400 g mleka skondensowanego, budyń, mąkę pszenną, cukier wanilinowy, startą skórkę z pomarańczy i łyżkę soku z pomarańczy. Całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę.
Dodaj jaja i żółtko. Ponownie zmiksuj. Gotową masę wlej ostrożnie do formy na herbatnikowy spód. Możesz to zrobić chochelką.
Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie uchylaj drzwiczek przynajmniej przez 30 minut. Wyjmij sernik i wystudź zupełnie.
Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Na koniec dodaj resztę mleka skondensowanego i ubij jeszcze przez chwilę. Posyp startą gorzką czekoladą. Przepis na sernik z mlekiem skondensowanym jest gotowy. Smacznego!