Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sernik z mlekiem skondensowanym
Dodaj do CookBook

Sernik z mlekiem skondensowanym

(0)
1 godz 48 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

14 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Ser twarogowy mielony
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
400  g
Mleko skondensowane słodzone
1 
Pomarańcza
2  łyżek
Mąka pszenna
5 
Jajko średniej wielkości
1 
Żółtko
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
125  ml
Śmietanka kremówka 36%
140  g
Herbatniki
90  g
Masło
50  g
Czekolada gorzka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.2 g
Wartość energetyczna
411 kcal
Tłuszcze
28.8 g
Białko
11.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sernik z mlekiem skondensowanym to uniwersalny przepis na pyszne, delikatne ciasto. Możesz podać je na Boże Narodzenie, na Wielkanoc lub bez szczególnej okazji - jako deser albo podwieczorek.

 

Chcąc przygotować sernik na mleku skondensowanym, należy zacząć od spodu. Powstaje on z rozdrobnionych herbatników. W zależności od własnych preferencji można drobno je pokruszyć lub zmielić na piasek. Do tego celu najlepiej użyć malaksera. Opcjonalnie można rozbić zawinięte w ściereczkę herbatniki za pomocą tłuczka albo wałka. Rozdrobnione ciasta łączy się z roztopionym masłem i taką mieszaniną wypełnia spód tortownicy. To dobry moment, żeby odstawić ciasto do lodówki, aby nieco stwardniało.

 

Kolejnym etapem jest wymieszanie twarogu z mlekiem skondensowanym, budyniem i mąką. Takie połączenie sprawia, że sernik doskonale wyrośnie i będzie się łatwo kroić. Natomiast smak ciasta wzbogaci cukier wanilinowy w połączeniu ze skórką pomarańczową i odrobiną soku z pomarańczy. Miksowanie wszystkich składników powinno zająć około dwóch minut. Po dodaniu do tej masy jaja i ponownym wymieszaniu można wlewać ciasto na przygotowany wcześniej herbatnikowy spód.

 

Przygotowując sernik z mleczkiem skondensowanym, trzeba starannie i uważnie podejść do pieczenia. Ważne jest, żeby stopniowo zmniejszać temperaturę w piekarniku. Pierwsze 15 minut sernik z mleka skondensowanego piecze się w temperaturze 180 stopni. Na kolejne 60 minut należy obniżyć temperaturę do 160 stopni. Gdy czas minie, należy wyłączyć piekarnik, ale nie wyjmować od razu ciasta. To częsty błąd, który może prowadzić do tego, że sernik opadnie. Jeśli chcesz, żeby przepis na dobry sernik z mlekiem skondensowanym wyszedł idealnie, pozostaw ciasto w stygnącym piekarniku jeszcze przez pół godziny.

 

Po całkowitym ostudzeniu pozostaje jeszcze dekoracja – prawdziwa kropka nad i. Idealny wygląd sernika zapewni ubita śmietanka z mlekiem skondensowanym oraz posypka ze startej gorzkiej czekolady!

Przygotowanie

108 min
  • Krok 1

    3 min
    Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj miękkim masłem. Dno oraz boki formy wyłóż papierem do pieczenia. Aby papier dobrze się trzymał, boki wysmaruj od wewnątrz miękkim masłem.
  • Krok 2

    15 min
    Herbatniki zmiksuj na „piasek” i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż masę herbatnikową na dno formy, wyrównaj i wstaw na 15 minut do lodówki.
  • Krok 3

    8 min
    Kilogram twarogu mielonego przełóż do miski. Dodaj 400 g mleka skondensowanego, budyń, mąkę pszenną, cukier wanilinowy, startą skórkę z pomarańczy i łyżkę soku z pomarańczy. Całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę.
  • Krok 4

    5 min
    Dodaj jaja i żółtko. Ponownie zmiksuj. Gotową masę wlej ostrożnie do formy na herbatnikowy spód. Możesz to zrobić chochelką.
  • Krok 5

    75 min
    Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie uchylaj drzwiczek przynajmniej przez 30 minut. Wyjmij sernik i wystudź zupełnie.
  • Krok 6

    2 min
    Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Na koniec dodaj resztę mleka skondensowanego i ubij jeszcze przez chwilę. Posyp startą gorzką czekoladą. Przepis na sernik z mlekiem skondensowanym jest gotowy. Smacznego!
Sernik z mlekiem skondensowanym

Krok 1 z 6

Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj miękkim masłem. Dno oraz boki formy wyłóż papierem do pieczenia. Aby papier dobrze się trzymał, boki wysmaruj od wewnątrz miękkim masłem.

Sernik z mlekiem skondensowanym

Krok 2 z 6

Herbatniki zmiksuj na „piasek” i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż masę herbatnikową na dno formy, wyrównaj i wstaw na 15 minut do lodówki.

Sernik z mlekiem skondensowanym

Krok 3 z 6

Kilogram twarogu mielonego przełóż do miski. Dodaj 400 g mleka skondensowanego, budyń, mąkę pszenną, cukier wanilinowy, startą skórkę z pomarańczy i łyżkę soku z pomarańczy. Całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę.

Sernik z mlekiem skondensowanym

Krok 4 z 6

Dodaj jaja i żółtko. Ponownie zmiksuj. Gotową masę wlej ostrożnie do formy na herbatnikowy spód. Możesz to zrobić chochelką.

Sernik z mlekiem skondensowanym

Krok 5 z 6

Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie uchylaj drzwiczek przynajmniej przez 30 minut. Wyjmij sernik i wystudź zupełnie.

Sernik z mlekiem skondensowanym

Krok 6 z 6

Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Na koniec dodaj resztę mleka skondensowanego i ubij jeszcze przez chwilę. Posyp startą gorzką czekoladą. Przepis na sernik z mlekiem skondensowanym jest gotowy. Smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce

    Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce

    6 godz 10 min Łatwy
  • Sernik bez sera

    Sernik bez sera

    1 godz 56 min Średni
  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy
  • Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka - bez pieczenia

    Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka - bez pieczenia

    3 godz 16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu