Sernik budyniowo-kajmakowy z chmurką straciatella
165min
Łatwy
50 g
Mąka
50 g
Cukier puder
0.33 kostka
Masło
0.33 łyżeczka
Proszek do pieczenia
2
Żółtko
2 łyżek
Kakao
1 opakowanie
700 g
Ser Twarogowy
0.75 kostka
Masło
150 g
Cukier puder
1 puszka
Masa Kajmakowa
5
Jajko
1 łyżka
Mąka krupczatka
400 ml
Śmietanka 30%
4 łyżek
Cukier puder
2 łyżek
Żelatyna
0.5 tabliczka
Czekolada
0.5 tabliczka
Czekolada
1 trochę
Czekoladowe dodatki
.
Wartości odżywcze
Białko
15.35 g
Węglowodany
56.25 g
Tłuszcze
35.6 g
Wartość energetyczna
614.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
165 min
Krok 1
45 min
Wszystkie składniki na kakaowe kruche ciasto zagniatamy i umieszczamy w lodówce ( zawinięte w folie aluminiową) na pół godziny. Wylepiamy brytfannę posmarowaną masłem. Schładzamy ponownie.
Krok 2
90 min
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy sztywną masę.<br/>Ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser. Całość miksujemy, by masa była puszysta i jednolita. Dodajemy masę kajmakową. Gdy ta dobrze się połączy dodajemy mąkę połączoną z budyniem. Dodajemy pianę z białek z przygotowaną masą serową. Ser wylewamy to ciasto kruche. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 60 minut w 180°C. Studzimy
Krok 3
30 min
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy cukier do smaku i wlewamy żelatynę. Dodajemy płatki z połowy czekolady i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na sernik. Na wierzch ścieramy czekoladę i dekorujemy czekoladowymi kulami. Całość odstawiamy do lodówki by śmietanka zastygła
Sernik dla łasuchów i wielbicieli słodkości. Kajmakowy sernik na czekoladowym spodzie uwieńczony bitą śmietaną a la straciatella, wiórkami czekoladowymi i czekoladowymi kulami.
Komentarze 0