Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

(5)
2 godz 44 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest pacpaw
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

60  dag
Schab z dzika
3 
Cebula
2 
Suszone borowiki
1  plaster
Chleb razowy
trochę
Sól
5 
Ziele angielskie
1  szczypta
Rozmaryn
3  łyżek
Smalec
2  łyżek
Oliwa z czosnkiem

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
44.79 g
Węglowodany
11.51 g
Tłuszcze
28.96 g
Wartość energetyczna
494.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

164 min
Krok 1
15 min
Schab z dzika kroimy w plasterki.
Krok 2
15 min
Borowiki oraz skórkę razowego chleba ścieram na proszek.
Krok 3
15 min
Na patelni rozgrzewam oliwę z łyżką smalcu. Wrzucam schab i rumienię z dwóch stron. Soki powinny zostać w mięsie, a nie wyciec na patelnię.
Krok 4
6 min
Usmażone mięso przekładam do naczynia żaroodpornego.
Krok 5
20 min
Na patelnię wrzucam smalec. Gdy się rozpuści dodaję pokrojoną w piórka cebulkę. Przyprawiam solą, utartym w moździerzu zielem angielskim oraz rozmarynem.
Krok 6
16 min
Duszę pod przykryciem kilkanaście minut od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Podduszoną cebulę dodaję do mięsa. Możemy ułożyć warstwowo.
Krok 7
5 min
Warstwę mięsa, następnie cebuli i ponownie mięso. Posypuję proszkiem borowikowym i skórką chleba. Zalewam wodą tak, aby poziom wody był na równi ostatniej warstwy mięsa.
Krok 8
60 min
Naczynie żaroodporne wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i zapiekam około 60 minut.
Krok 9
10 min
Młode ziemniaki parujemy z koperkiem.
Krok 10
2 min
Podałem z młodymi ziemniaczkami. Smacznego.
Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 1 z 10

Schab z dzika kroimy w plasterki.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 2 z 10

Borowiki oraz skórkę razowego chleba ścieram na proszek.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 3 z 10

Na patelni rozgrzewam oliwę z łyżką smalcu. Wrzucam schab i rumienię z dwóch stron. Soki powinny zostać w mięsie, a nie wyciec na patelnię.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 4 z 10

Usmażone mięso przekładam do naczynia żaroodpornego.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 5 z 10

Na patelnię wrzucam smalec. Gdy się rozpuści dodaję pokrojoną w piórka cebulkę. Przyprawiam solą, utartym w moździerzu zielem angielskim oraz rozmarynem.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 6 z 10

Duszę pod przykryciem kilkanaście minut od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Podduszoną cebulę dodaję do mięsa. Możemy ułożyć warstwowo.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 7 z 10

Warstwę mięsa, następnie cebuli i ponownie mięso. Posypuję proszkiem borowikowym i skórką chleba. Zalewam wodą tak, aby poziom wody był na równi ostatniej warstwy mięsa.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 8 z 10

Naczynie żaroodporne wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i zapiekam około 60 minut.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 9 z 10

Młode ziemniaki parujemy z koperkiem.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 10 z 10

Podałem z młodymi ziemniaczkami. Smacznego.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi to pomysł na smaczną i aromatyczną dziczyznę, która zawsze się udaje! Schab z dzika smakuje doskonale, bo mięso dusimy w towarzystwie świeżo utartego ziela angielskiego i rozmarynu. Gotowy schab podawaj z młodymi ziemniakami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
44.8g / 36%
Węglowodany
11.5g / 9%
Tłuszcze
29g / 54%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
a aaiwka
.

Robiłam wielokrotnie, pycha😋

Winiary
.
Expert

Takie mięsko zawsze się udaje :) Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy