Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

0
164 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

60 porcji
Mięso z dzika
3 
Cebula
2 
Suszone borowiki
1 plaster
Chleb żytni
1 trochę
Sól
5 
Ziele angielskie mielone
1 szczypta
Rozmaryn
3 płaskich łyżek
Smalec
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

164 min
Krok 1
10 min
Schab z dzika kroimy w plasterki.
Krok 2
10 min
Borowiki oraz skórkę razowego chleba ścieram na proszek.
Krok 3
5 min
Na patelni rozgrzewam oliwę z łyżką smalcu. Wrzucam schab i rumienię z dwóch stron. Soki powinny zostać w mięsie, a nie wyciec na patelnię.
Krok 4
2 min
Usmażone mięso przekładam do naczynia żaroodpornego.
Krok 5
10 min
Na patelnię wrzucam smalec. Gdy się rozpuści dodaję pokrojoną w piórka cebulkę. Przyprawiam solą, utartym w moździerzu zielem angielskim oraz rozmarynem.
Krok 6
1 min
Duszę pod przykryciem kilkanaście minut od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Podduszoną cebulę dodaję do mięsa. Możemy ułożyć warstwowo.
Krok 7
5 min
Warstwę mięsa, następnie cebuli i ponownie mięso. Posypuję proszkiem borowikowym i skórką chleba. Zalewam wodą tak, aby poziom wody był na równi ostatniej warstwy mięsa.
Krok 8
1 min
Naczynie żaroodporne wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i zapiekam około 60 minut.
Krok 9
10 min
Młode ziemniaki parujemy z koperkiem.
Krok 10
2 min
Podałem z młodymi ziemniaczkami. Smacznego.
Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 1 z 10

Schab z dzika kroimy w plasterki.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 2 z 10

Borowiki oraz skórkę razowego chleba ścieram na proszek.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 3 z 10

Na patelni rozgrzewam oliwę z łyżką smalcu. Wrzucam schab i rumienię z dwóch stron. Soki powinny zostać w mięsie, a nie wyciec na patelnię.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 4 z 10

Usmażone mięso przekładam do naczynia żaroodpornego.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 5 z 10

Na patelnię wrzucam smalec. Gdy się rozpuści dodaję pokrojoną w piórka cebulkę. Przyprawiam solą, utartym w moździerzu zielem angielskim oraz rozmarynem.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 6 z 10

Duszę pod przykryciem kilkanaście minut od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Podduszoną cebulę dodaję do mięsa. Możemy ułożyć warstwowo.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 7 z 10

Warstwę mięsa, następnie cebuli i ponownie mięso. Posypuję proszkiem borowikowym i skórką chleba. Zalewam wodą tak, aby poziom wody był na równi ostatniej warstwy mięsa.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 8 z 10

Naczynie żaroodporne wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i zapiekam około 60 minut.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 9 z 10

Młode ziemniaki parujemy z koperkiem.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 10 z 10

Podałem z młodymi ziemniaczkami. Smacznego.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi to pomysł na smaczną i aromatyczną dziczyznę, która zawsze się udaje! Schab z dzika smakuje doskonale, bo mięso dusimy w towarzystwie świeżo utartego ziela angielskiego i rozmarynu.

Jak przygotować schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi ? Zacznij od pokrojenia porcji mięsa w plastry. Na rozgrzanej na patelni oliwie z dodatkiem łyżki smalcu przysmaż mięso, by zamknąć w nim soki. Następnie przełóż schab do naczynia żaroodpornego.

Dodaj smalec na patelnię, a kiedy się rozpuści, wrzuć na niego cebulę pokrojoną w piórka. Dopraw solą, rozmarynem oraz utartym w moździerzu zielem angielskim. Przykryj i duś przez kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy cebula będzie miękka, dodaj ją do schabu.

Dwa suszone borowiki oraz skórę z kromki razowego chleba zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach, by uzyskać konsystencję proszku. Posyp nim składniki ułożone w naczyniu żaroodpornym. Dodaj tyle wody, by zakryła mięso. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około godzinę. Po tym czasie schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi będzie gotowy. Pozwól mięsu „odpocząć” przez parę minut. Podawaj z młodymi ziemniakami przygotowanymi na parze z dodatkiem koperku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika