Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Schab nadziewany w marynacie imbirowo-majonezowej

0
730min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 kg
Schab wieprzowy
2 
Jabłka
20 g
Żurawina
30 g
Migdały
1 pęczek
Szczypiorek
1 łyżka
Imbir tarty
1 łyżka
Skórka z cytryny
1 ząbek
Czosnek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
44.13 g
Węglowodany
7.57 g
Tłuszcze
14.39 g
Wartość energetyczna
344.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

730 min
Krok 1
10 min
Schab oczyść z błon. Rozetnij wzdłuż tak, żeby uzyskać duży i cienki płat mięsa, w który później zawiniesz farsz.
Krok 2
5 min
Przygotuj marynatę. Połącz ze sobą majonez, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek i skórkę cytryny.
Krok 3
600 min
Mięso natrzyj solą i pieprzem, a następnie pokryj marynatą z obu stron. Zawiń w folię spożywczą i schowaj na noc do lodówki.
Krok 4
20 min
Przygotuj farsz. Zmiksuj ze sobą migdały i szczypiorek. Jabłka pokrój w drobną kostkę. Połącz ze sobą składniki farszu, mieszając, dodaj żurawinę. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
5 min
Rozłóż równomiernie farsz na schabie i zroluj. Zwiąż całość naturalnym sznurkiem.
Krok 6
90 min
Rozgrzej piekarnik do 230°C. Zapiekaj schab w naczyniu żaroodpornym przez pierwsze 15 minut bez przykrycia, lub do momentu, aż się zarumieni. Następnie przykryj i zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez 1 godzinę i 15 minut.
Schab nadziewany w marynacie imbirowo-majonezowej

Krok 1 z 6

Schab oczyść z błon. Rozetnij wzdłuż tak, żeby uzyskać duży i cienki płat mięsa, w który później zawiniesz farsz.

Schab nadziewany w marynacie imbirowo-majonezowej

Krok 2 z 6

Przygotuj marynatę. Połącz ze sobą majonez, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek i skórkę cytryny.

Schab nadziewany w marynacie imbirowo-majonezowej

Krok 3 z 6

Mięso natrzyj solą i pieprzem, a następnie pokryj marynatą z obu stron. Zawiń w folię spożywczą i schowaj na noc do lodówki.

Schab nadziewany w marynacie imbirowo-majonezowej

Krok 4 z 6

Przygotuj farsz. Zmiksuj ze sobą migdały i szczypiorek. Jabłka pokrój w drobną kostkę. Połącz ze sobą składniki farszu, mieszając, dodaj żurawinę. Dopraw solą i pieprzem.

Schab nadziewany w marynacie imbirowo-majonezowej

Krok 5 z 6

Rozłóż równomiernie farsz na schabie i zroluj. Zwiąż całość naturalnym sznurkiem.

Schab nadziewany w marynacie imbirowo-majonezowej

Krok 6 z 6

Rozgrzej piekarnik do 230°C. Zapiekaj schab w naczyniu żaroodpornym przez pierwsze 15 minut bez przykrycia, lub do momentu, aż się zarumieni. Następnie przykryj i zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez 1 godzinę i 15 minut.

Nadziewany schab wieprzowy natarty na noc solą, pieprzem oraz marynatą imbirowo-majonezową z dodatkiem imbiru, czosnku i skórki cytryny zachwyca smakiem i zapachem. Pieczemy go z farszem z migdałów, szczypiorku, jabłek i żurawiny. Schab nadziewany z marynatą imbirowo-musztardową pieczemy godzinę w piekarniku, aż mięso zarumieni się. Tak przyrządzone mięso po prostu rozpływa się w ustach!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika