Schab nadziewany w marynacie imbirowo-majonezowej
730min
Łatwy
3 łyżek
1.5 kg
Schab wieprzowy
2
Jabłka
20 g
Żurawina
30 g
Migdały
1 pęczek
Szczypiorek
1 łyżka
Imbir tarty
1 łyżka
Skórka z cytryny
1 ząbek
Czosnek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
44.13 g
Węglowodany
7.57 g
Tłuszcze
14.39 g
Wartość energetyczna
344.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
730 min
Krok 1
10 min
Schab oczyść z błon. Rozetnij wzdłuż tak, żeby uzyskać duży i cienki płat mięsa, w który później zawiniesz farsz.
Krok 2
5 min
Przygotuj marynatę. Połącz ze sobą majonez, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek i skórkę cytryny.
Krok 3
600 min
Mięso natrzyj solą i pieprzem, a następnie pokryj marynatą z obu stron. Zawiń w folię spożywczą i schowaj na noc do lodówki.
Krok 4
20 min
Przygotuj farsz. Zmiksuj ze sobą migdały i szczypiorek. Jabłka pokrój w drobną kostkę. Połącz ze sobą składniki farszu, mieszając, dodaj żurawinę. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
5 min
Rozłóż równomiernie farsz na schabie i zroluj. Zwiąż całość naturalnym sznurkiem.
Krok 6
90 min
Rozgrzej piekarnik do 230°C. Zapiekaj schab w naczyniu żaroodpornym przez pierwsze 15 minut bez przykrycia, lub do momentu, aż się zarumieni. Następnie przykryj i zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez 1 godzinę i 15 minut.
Nadziewany schab wieprzowy natarty na noc solą, pieprzem oraz marynatą imbirowo-majonezową z dodatkiem imbiru, czosnku i skórki cytryny zachwyca smakiem i zapachem. Pieczemy go z farszem z migdałów, szczypiorku, jabłek i żurawiny. Schab nadziewany z marynatą imbirowo-musztardową pieczemy godzinę w piekarniku, aż mięso zarumieni się. Tak przyrządzone mięso po prostu rozpływa się w ustach!
Komentarze 0