Sałatka ziemniaczana z brokułami i fetą - z mikrofalówki!
15min
Łatwy
2 łyżek
4
Ziemniaki
200 g
Brokuł
2 łyżek
Jogurt naturalny
1 ząbek
Czosnek
1 szczypta
Cukier
100 g
Ser feta
2 łyżek
Pestki słonecznika prażone
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
15.53 g
Węglowodany
26.34 g
Tłuszcze
28.44 g
Wartość energetyczna
408 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
15 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki dobrze umyj. Nie osuszając umieść w pojemniku silikonowym (lub naczyniu żaroodpornym). Zamknij pojemnik, upewniając się, że wentyl pozostał otwarty. Wstaw do kuchenki mikrofalowej i gotuj na najwyższej mocy ok. 4 minuty.
Krok 2
5 min
Podobnie przyrządź różyczki brokułów, mikrofalując 3,5 minuty.
Krok 3
3 min
W międzyczasie wymieszaj majonez z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Krok 4
2 min
Ziemniaki pokrój na plastry, brokuły na różyczki. Dodaj fetę pokrojoną w kostkę. Polej sałatkę sosem czosnkowym i posyp uprażonymi wcześniej pestkami słonecznika.
Sałatki z brokułami w sosie czosnkowym robiłam już kilkukrotnie, ale nigdy nie tak błyskawicznie jak dziś. Tym razem posłużyłam się mikrofalówką by w dosłownie kilka minut ugotować warzywa (w pojemnikach silikonowych, ale można użyć naczynie żaroodporne). Ziemniaki (z łupinami) gotowały się 4 minuty. W tym czasie przygotowałam sos. Potem wrzuciłam do mikrofali brokuły na 3.5 minuty, jednocześnie krojąc ziemniaki i fetę. Po nie dłużej niż 10 minutach powstała pyszna sałatka – idealna na mega szybki wegetariański obiad! I do tego zdrowy bo przyrządzanie w mikrofalówce pozwala na zachowanie wewnątrz warzyw cennych witamin i składników odżywczych.
Komentarze 0