Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sałatka z pieczonymi burakami, kozim serem i truskawkami
Dodaj do CookBook

Sałatka z pieczonymi burakami, kozim serem i truskawkami

(0)
30 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Truskawki
4  łyżek
Dressing winegret z aromatycznymi ziołami i solą morską WINIARY
500  g
Buraki upieczone
200  g
Kozi ser
1 
Czerwona cebula
trochę
Rukola
trochę
Orzechy włoskie
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
23.1 g
Wartość energetyczna
368.1 kcal
Tłuszcze
24.6 g
Białko
15.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Buraki są powszechnie stosowane w polskiej kuchni. To w końcu z nich robi się barszcz - jedną z najpopularniejszych potraw wigilijnych. Można z ich przygotować także pyszny, wiosenny chłodnik, nie mówiąc już o surówce z buraczków, podawanej do mięs i ziemniaków - na ciepło lub na zimno. Mniej oczywisty wybór to sałatka z burakami pieczonymi. Jeśli chcesz wprowadzić w swoim jadłospisie trochę urozmaicenia, warto rozważyć ten nieszablonowy przepis!

 

Sałatka z buraczkami pieczonymi to dobry wybór na lunch w pracy, lekką kolację lub przystawkę przed daniem głównym. Oprócz buraków głównymi składnikami są ser kozi oraz truskawki.  To nieoczywiste połączenie uzupełnia jeszcze rukola, orzechy włoskie i cebula, a dopełnieniem oryginalnej receptury jest delikatny sos winegret.

 

W ten sposób do jednej miski trafia wszystko to, co jest potrzebne dla organizmu - warzywa, owoce, orzechy oraz nabiał. Dzięki temu sałatka z pieczonych buraków i sera koziego stanowi pełnowartościowy, a przy tym lekki posiłek.

 

Co ważne, przygotujesz potrawę bardzo szybko i prosto. Najlepiej zacząć od ugotowania buraków. Zanim ostygną, możesz zająć się pozostałymi składnikami - umyj i pokrój truskawki, obierz i cienko pokrój cebulę. Rozkładanie składników na półmisku należy zacząć od rukoli. Na warstwie sałaty kładzie się buraki pokrojone w plastry lub w kostkę a następnie truskawki i cebulę. Na sam szczyt powinien trafić pokrojony ser oraz orzechy. Sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też efektownie wygląda, dzięki temu, że miesza się tu wiele barw.

 

Na pewno warto spróbować tego przepisu, jeśli znudziły Ci się już sałatka grecka czy sałatka caprese. To ciekawe urozmaicenie diety i okazja do wzbogacenie jadłospisu o kilka nowych składników. Obecność buraków w sałatce sprawia, że danie ma także wiele właściwości prozdrowotnych.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    15 min
    Upieczone i obrane buraki pokrój w cienkie plasterki. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
  • Krok 2

    10 min
    Na dużym talerzu lub półmisku rozłóż garść rukoli jako bazę. Na niej ułóż plastry buraków, kawałki truskawek i pokrojoną cebulę. Dodaj pokruszony kozi ser, a całość posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
  • Krok 3

    5 min
    Skrop sałatkę dressingiem WINIARY oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Sałatka z pieczonymi buraczkami jest już gotowa. Smacznego!
Sałatka z pieczonymi burakami, kozim serem i truskawkami

Krok 1 z 3

Upieczone i obrane buraki pokrój w cienkie plasterki. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.

Sałatka z pieczonymi burakami, kozim serem i truskawkami

Krok 2 z 3

Na dużym talerzu lub półmisku rozłóż garść rukoli jako bazę. Na niej ułóż plastry buraków, kawałki truskawek i pokrojoną cebulę. Dodaj pokruszony kozi ser, a całość posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

Sałatka z pieczonymi burakami, kozim serem i truskawkami

Krok 3 z 3

Skrop sałatkę dressingiem WINIARY oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Sałatka z pieczonymi buraczkami jest już gotowa. Smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą

    Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą

    25 min Łatwy
  • Sałatka kalafiorowa z kukurydzą

    Sałatka kalafiorowa z kukurydzą

    13 min Łatwy
  • Sałatka z zupek chińskich

    Sałatka z zupek chińskich

    20 min Łatwy
  • Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

    Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

    49 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu