Sałatka z kurczakiem i grzankami o smaku czosnkowym
36min
Łatwy
5 łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Pieprz
1 opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami
300 g
Pierś z kurczaka
2 plastrów
Chleb (kromki)
1 ząbek
Czosnek
4 liści
Sałata
1 łodyga
Seler naciowy
2
Pomidor
2 gałązek
Tymianek świeży
1 łyżka
Parmezan
1 trochę
Sól
1 paczka
Sos sałatkowy winegret
3 łyżek
Woda
1 ząbek
Czosnek
.
Wartości odżywcze
Białko
39.65 g
Węglowodany
20.06 g
Tłuszcze
40.84 g
Wartość energetyczna
603.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
36 min
Krok 1
1 min
Kromki chleba pokroić w kostkę.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Następnie dodać pokrojony chlebek i delikatnie podsmażyć na grzanki. Po kilku minutach zdjąć z patelni i przełożyć na papierowy ręcznik.
Krok 3
10 min
Pierś usmażyć w papirusie wg zaleceń producenta.
Krok 4
3 min
Schłodzone mięso rozdrobnić lub pokroić na małe kawałki.
Krok 5
7 min
Warzywa umyć. Pomidory pokroić na ósemki. Seler obrać i pokroić na małe kawałki. W misce lub salaterce rozłożyć liście sałatki.
Krok 6
3 min
Na sałacie ułożyć kawałki kurczaka i pokrojone warzywa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i polać sosem. Wierzch posypać grzankami. Na koniec dodać ćwiartki pomidora.
Krok 7
1 min
Sałatkę można także posypać startym parmezanem.
Krok 8
1 min
Zamiast sosu sałatkowego winegret można dodać sos jogurtowy. Dla amatorów pikantnych dań proponuję kawałek papryczki chilli. Sałatkę podawać schłodzoną. Można ja posypać dodatkowo listkami tymianku.
Sałatka z kurczakiem i grzankami o smaku czosnkowym to doskonałe samodzielne danie podawane w ramach obiadu. Jest to również świetna propozycja na kolację. Do usmażenia kurczaka będziesz potrzebować WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami, chleb, kilka warzyw i ziół. Zobacz, jak wykonać tę pyszną propozycję.
Komentarze 0