Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

0
49 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

150 g
Kasza jaglana
400 g
Łosoś różowy
1 kostka
Masło
2 
Cebula
2 
Gruszki
1 
Papryka zielona
2 płaskich łyżek
Sok z cytryny
3 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.4 g
Tłuszcze
21.25 g
Wartość energetyczna
303.3 kcal
Białko
10.52 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

49 min
Krok 1
15 min
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zamiast soli dodaj do gotowania 1/2 kostkę bulionu. Ostudź.
Krok 2
10 min
Masło rozgrzej w małym rondlu z Ziarenkami smaku. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień do minimum.
Krok 3
7 min
Gotuj w maśle pokrojonego wcześniej łososia partiami. Sprawdź po około 5 minutach czy łosoś jest gotowy. Ostudź. Nie wylewaj masła.
Krok 4
10 min
Cebulę i paprykę pokrój w piórka. Gruszkę przekrój wzdłuż na pół, a następnie w plastry o grubości około 2 mm.
Krok 5
5 min
Przygotuj dressing. Wymieszaj w małym słoiczku oliwę, sok z cytryny, 4 łyżki masła z gotowania łososia i pieprzem.
Krok 6
2 min
Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki sałatki w misce. Podawaj z dodatkowymi plastrami gruszki.
Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

Krok 1 z 6

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zamiast soli dodaj do gotowania 1/2 kostkę bulionu. Ostudź.

Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

Krok 2 z 6

Masło rozgrzej w małym rondlu z Ziarenkami smaku. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień do minimum.

Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

Krok 3 z 6

Gotuj w maśle pokrojonego wcześniej łososia partiami. Sprawdź po około 5 minutach czy łosoś jest gotowy. Ostudź. Nie wylewaj masła.

Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

Krok 4 z 6

Cebulę i paprykę pokrój w piórka. Gruszkę przekrój wzdłuż na pół, a następnie w plastry o grubości około 2 mm.

Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

Krok 5 z 6

Przygotuj dressing. Wymieszaj w małym słoiczku oliwę, sok z cytryny, 4 łyżki masła z gotowania łososia i pieprzem.

Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

Krok 6 z 6

Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki sałatki w misce. Podawaj z dodatkowymi plastrami gruszki.

Kasza jaglana jest na tyle uniwersalna, że możesz ją łączyć z dowolnymi składnikami, aby uzyskać pyszną i wartościową sałatkę. Sprawdź przepis na sałatkę z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą i plastrami gruszki. Podawaj ją z dressingiem – dość nietypowym, bo zarówno z miodu, masła i pieprzu, jak i oliwy i z soku z cytryny. Wykładaj na talerze z dodatkowymi plastrami gruszki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika