Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sałatka z figami może być ciekawym urozmaiceniem w Twoim jadłospisie, szczególnie jeśli przygotowując posiłki, po figi sięgasz rzadko albo wcale. Pochodzące z drzewa figowego owoce, zaliczanie do grona bakalii, to łatwo przyswajalna porcja energii. Często stosowane jako dodatek do ciast, znakomicie sprawdzą się także w sałatce. Przekonasz się, gdy wypróbujesz ten przepis.
Bazą naszego dania jest rukola albo miks kilku sałat - to na liściach sałaty kładzie się wszystkie pozostałe składniki. Umyte i osuszone figi kroi się na ćwiartki, a następnie łączy z innymi, drobno posiekanymi składnikami - ogórkiem, awokado, pomidorkami koktajlowymi i rzodkiewką. Kropką nad i jest garść orzechów oraz natka pietruszki dla ozdoby. Delikatny sos do tej sałatki to dressing winegret, którego głównym składnikiem jest oliwa. Opcjonalnie można dodać także sok z cytryny, jednak w rozsądnej ilości. Przepis na sałatkę z figami można też odrobinę urozmaicić, dodając kozi ser. Dzięki temu oprócz porcji warzyw do sałatki trafi także porcja nabiału.
Sałatka z figi to dobre źródło błonnika pokarmowego, a przy tym lekka przekąska, wnosząca powiew egzotyki do codziennego menu. Przepis na sałatkę z figami może być lunchem jedzonym w domu albo w pracy albo przystawką serwowaną na przyjęciu dla znajomych.
Spodobał ci się przepis? Zobacz również inne dania z figami, których warto spróbować:
Umyj figi, osusz je i pokrój w ćwiartki. Sałatę rozłóż na dużym talerzu lub półmisku.
Ogórek obierz i pokrój w dużą kostkę, awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz i pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, a rzodkiewki na cienkie plasterki.
Ułóż wszystkie pokrojone warzywa oraz figi na sałacie, dodaj garść orzechów włoskich i posiekaną natkę pietruszki.
Skrop całość dressingiem figowo-musztardowym WINIARY, octem balsamicznym oraz dopraw pieprzem do smaku. Sałatka ze świeżymi figami jest gotowa.