Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni
25 godz 40 min
Łatwy
2
łyżek
250
ml
Ocet jabłkowy
500
g
Fasola "Piękny Jaś"
100
g
Miód
2
pęczków
Rzodkiewka
6
Jajko gotowane na twardo
50
g
Pestki dyni
1
pęczek
Mięta (w doniczce)
1
pęczek
Bazylia (w doniczce)
2
łyżek
Oliwa
trochę
Sól
trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
16.41 g
Węglowodany
33.98 g
Tłuszcze
13.22 g
Wartość energetyczna
320.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
1540 min
Krok 1
1440 min
Fasolę dzień wcześniej zalej wodą.
Krok 2
60 min
Na drugi dzień zmień wodę na świeżą i gotuj, aż fasola będzie miękka przez około 60 minut. Następnie ostudź.
Krok 3
15 min
Rzodkiewkę również przygotuj dzień wcześniej. Wymieszaj ocet z miodem i zalej nim rzodkiewki pocięte wzdłuż na cztery części. Myjąc rzodkiewki, możesz zachować około 1 cm zielonych ogonków.
Krok 4
7 min
Pestki dyni podpraż na suchej patelni.
Krok 5
2 min
Bazylię posiekaj razem z łodygami.
Krok 6
10 min
Jajka obierz i pokrój w kostkę.
Krok 7
3 min
Majonez wymieszaj z oliwą i posiekanymi listkami mięty.
Krok 8
1 min
Rzodkiewki odsącz.
Krok 9
2 min
Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki sałatki w misce, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Nasza sałatka z jajkiem, fasolą i rzodkiewką to pełnia zdrowia w jednej misce. Rzodkiewki zawierają witaminę C, kwas foliowy, żelazo i miedź. Fasola jest źródłem białka i witaminy B1, pozytywnie wpływającej na pamięć i koncentrację. Natomiast jajko, oprócz zawartości wzorcowego białka, dostarcza do naszego organizmu także kompletu witamin, szczególnie z grupy B, ale także A, D, E i K. Jest niezwykle cenne również z uwagi na zawartość luteiny, pozytywnie działającej na oczy.
Sałatka z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY może zostać wzbogacona o pestki dyni, które dodadzą nam m.in. magnezu i korzystnie wpłyną na nasz sen.
Sałatka z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY może zostać wzbogacona o pestki dyni, które dodadzą nam m.in. magnezu i korzystnie wpłyną na nasz sen.
Komentarze 0