Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i serem
Dodaj do CookBook

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i serem

(8)
28 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
5 
Jajko ugotowane na twardo
1  puszka
Groszek Konserwowy
1  puszka
Tuńczyk w sosie własnym
1  puszka
Kukurydza Konserwowa
200  g
Ser żółty starty
1 
Cebula ze szczypiorkiem
3  łyżek
Jogurt naturalny
2  łyżek
Natka pietruszki
1  łyżeczka
Musztarda
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.5 g
Wartość energetyczna
237.5 kcal
Tłuszcze
16.2 g
Białko
13.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Warstwowe sałatki mają to do siebie, że nie tylko niezwykle efektownie się prezentują, ale przede wszystkim rewelacyjnie smakują. Zaskakują bowiem niepowtarzalnym smakiem, a wszystko to dzięki harmonijnemu połączeniu wielu składników, często znacząco różniących się konsystencją, jak i walorami smakowymi. Tego rodzaju przekąska może być przyrządzona z rozmaitych produktów, ale najlepsza w smaku jest sałatka z tuńczykiem. Warto ją przygotować, wykorzystując nasz sprawdzony przepis.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem to przepyszna przekąska na różne okazje. Rewelacyjnie wygląda podana w dużej, szklanej misce, w której wyraźnie są widoczne poszczególne jej warstwy. Niezwykle atrakcyjnie prezentuje się również w pojedynczych porcjach, koniecznie podawana w wysokich szklanych naczyniach. W każdym wydaniu sałatka przekładana z tuńczykiem wygląda perfekcyjnie, a jeszcze lepiej smakuje. W takim razie jak zrobić to przepyszne danie? Okazuje się, że jej przyrządzenie nie jest zbyt kłopotliwe, a uzyskany efekt, wart jest pracy włożonej w jej przygotowanie.

Sałatka z tuńczyka to danie, które wymaga użycia wielu składników. Trzeba więc przygotować puszkę tuńczyka w sosie własnym, 5 ugotowanych jaj, groszek i kukurydzę konserwową, około 200 g startego sera żółtego, jedną cebulę ze szczypiorkiem oraz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Oczywiście sałatka z tuńczykiem musi być odpowiednio doprawiona. Sos przygotowany na bazie majonezu dekoracyjnego WINIARY, połączonego z jogurtem naturalnym i musztardą będzie idealnym dopełnieniem smaku tej wyjątkowej przekąski.

Aby przyrządzić szybką sałatkę z tuńczykiem, należy dokładnie odsączyć z zalewy konserwowe warzywa, a także tuńczyka. Ugotowane jajka obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, żółtka na drobnych, do osobnego naczynia. Cebulę ze szczypiorkiem należy drobno posiekać. Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, można zacząć układać kolejne warstwy sałatki. Na początek białka jaj, potem groszek, tuńczyk, cebula, kukurydza, warstwa żółtego sera, na niej sos majonezowy, a na koniec żółtka. Wierzch sałatki z tuńczyka udekorować natką pietruszki i tak przygotowaną podać na stół. Efekt murowany!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

28 min
  • Krok 1

    5 min
    Przygotuj sos: Majonez dekoracyjny WINIARY połącz z jogurtem i musztardą. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 2

    10 min
    Ugotowane jajka obierz i oddziel białka od żółtek.
  • Krok 3

    5 min
    Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Żółtka zetrzyj do oddzielnego naczynia - na tarce o drobnych oczkach.
  • Krok 4

    2 min
    Groszek, kukurydzę oraz tuńczyka odsącz z zalewy.
  • Krok 5

    3 min
    Posiekaj cebulę razem ze szczypiorkiem.
  • Krok 6

    3 min
    W przezroczystej salaterce (lub w małych, jednoporcjowych naczyniach)układaj składniki warstwami: białka jajek, groszek, tuńczyk, cebula ze szczypiorkiem, kukurydza, żółty ser, sos majonezowy i na koniec żółtka. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i serem

Krok 1 z 6

Przygotuj sos: Majonez dekoracyjny WINIARY połącz z jogurtem i musztardą. Dopraw solą i pieprzem.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i serem

Krok 2 z 6

Ugotowane jajka obierz i oddziel białka od żółtek.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i serem

Krok 3 z 6

Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Żółtka zetrzyj do oddzielnego naczynia - na tarce o drobnych oczkach.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i serem

Krok 4 z 6

Groszek, kukurydzę oraz tuńczyka odsącz z zalewy.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i serem

Krok 5 z 6

Posiekaj cebulę razem ze szczypiorkiem.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i serem

Krok 6 z 6

W przezroczystej salaterce (lub w małych, jednoporcjowych naczyniach)układaj składniki warstwami: białka jajek, groszek, tuńczyk, cebula ze szczypiorkiem, kukurydza, żółty ser, sos majonezowy i na koniec żółtka. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.7 z 5
4.7
Wszystkich ocen: 10
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
1010
77
33
00
00
00

Opinie

5

Ewelina

Czy można zrobić ją dzień przed imprezą?
Anonim (niezweryfikowany) 10/27/2023-11:26 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/15/2024-12:33 CET
Można, chociaż część składników może puścić wodę i nie będzie to tak ładnie wyglądało. Lepiej przygotować sobie wcześniej wszystkie składniki, a w dniu imprezy tylko ułożyć sałatkę w pucharkach lub szklankach.
4

Dorota

Kocham tę sałatkę i kolejny rok z rzędu ją robię :)
Anonim (niezweryfikowany) 04/03/2021-12:25 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/13/2021-11:24 CEST
Trzeba zdecydowanie powtarzać ją częściej niż raz do roku! :) Chociaż z drugiej strony na to, co dobre, miło się czeka... :)
4

Wiwianna

Sałatka wygląda pięknie. Na stole prezentuje się doskonale. W smaku jest rewelacyjna. Warto zrobić ją jako taką małą odskocznię od sałatek warzywnych często goszczących na naszych stołach. Polecam!
Anonim (niezweryfikowany) 03/04/2021-05:59 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/13/2021-11:23 CEST
My również polecamy!
4

Natasha

Super:)
Anonim (niezweryfikowany) 12/30/2020-07:50 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/02/2021-04:58 CET
Miło nam to słyszeć!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Brunch
  • Bufet
  • Danie główne
  • Danie z resztek
  • Dodatek
  • Grill
  • Inne
  • Inne
  • Inny
  • Jajka
  • Jesień
  • Karnawał
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • miska
  • Mniejsze danie
  • Na co dzień
  • Na zimno
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Owoce morza
  • Poniżej 300 kcal
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Sałatka
  • Sałatka
  • Ser
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • środek do polerowania kuchni
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Zima
  • Z jajkami
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą

    Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą

    25 min Łatwy
  • Sałatka kalafiorowa z kukurydzą

    Sałatka kalafiorowa z kukurydzą

    13 min Łatwy
  • Klasyczna sałatka jarzynowa

    Klasyczna sałatka jarzynowa

    2 godz 15 min Łatwy
  • Warstwowa sałatka gyros - przepis

    Warstwowa sałatka gyros - przepis

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu