100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
66.4g / 27%
Węglowodany
129.9g / 53%
Tłuszcze
20.2g / 19%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ryba smażona z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

(2)
1 godz 5 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest dam809

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800  g
Filet rybny
1  dag
Pieprz czarny
4 
Jajko
400  g
Bułka tarta
trochę
Olej
600  g
Kapusta kiszona
1 
Marchewka
1  pęczek
Szczypiorek
trochę
Pieprz
2  łyżek
Olej
1 
Cebula
trochę
Cukier
1  kg
Ziemniaki
trochę
Sól
100  ml
Mleko
1  pęczek
Pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
66.4 g
Węglowodany
129.92 g
Tłuszcze
20.22 g
Wartość energetyczna
964.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ryba smażona z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty czyli klasyczny, przepyszny obiad dla całej rodziny. Ryba to przysmak w wielu domach i słusznie – jest bogata w różne substancje odżywcze i dużo lżejsza niż na przykład mięso wieprzowe. A do tego wybornie smakuje! Sami się przekonujcie. Smacznego!
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
25 min
Ziemniaki obrać i wrzucić do wody zimnej i opłukać, następnie znów zalewamy zimną wodą i dodajemy szczyptę soli i wstawiamy na ogień.
Krok 2
3 min
Przyrządzamy surówkę: kapustę kiszoną trochę można pokroić żeby nie była za długa.
Krok 3
5 min
Do kapusty dodajemy marchewkę, którą wcześniej opłukaliśmy, obraliśmy i starliśmy na tarce.
Krok 4
5 min
Dodajemy też cebulkę pokrojona w kosteczkę i posiekany szczypiorek.
Krok 5
2 min
Dodajemy przyprawy i olej, doprawiamy do smaku i surówkę już mamy gotową.
Krok 6
5 min
Teraz można się zabrać za rybki, które obsypujemy sola i pieprzem z obu stron.
Krok 7
10 min
Panierujemy je w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, a po usmażeniu odsączyć je musimy na papierowym ręczniki.
Krok 8
5 min
Teraz już ziemniaki odcedzamy i dusimy na gładką masę wraz z ciepłym mlekiem, doprawiamy jeszcze do smaku solą.
Krok 9
5 min
Na talerzu układamy kolejno ziemniaki, rybę i surówkę na końcu ponieważ jest zimna, a na ziemniaki posypujemy posiekaną drobno natkę pietruszki.
Ryba smażona z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

Krok 1 z 9

Ziemniaki obrać i wrzucić do wody zimnej i opłukać, następnie znów zalewamy zimną wodą i dodajemy szczyptę soli i wstawiamy na ogień.

Ryba smażona z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

Krok 2 z 9

Przyrządzamy surówkę: kapustę kiszoną trochę można pokroić żeby nie była za długa.

Ryba smażona z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

Krok 3 z 9

Do kapusty dodajemy marchewkę, którą wcześniej opłukaliśmy, obraliśmy i starliśmy na tarce.

Ryba smażona z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

Krok 4 z 9

Dodajemy też cebulkę pokrojona w kosteczkę i posiekany szczypiorek.

Ryba smażona z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

Krok 5 z 9

Dodajemy przyprawy i olej, doprawiamy do smaku i surówkę już mamy gotową.

Ryba smażona z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

Krok 6 z 9

Teraz można się zabrać za rybki, które obsypujemy sola i pieprzem z obu stron.

Ryba smażona z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

Krok 7 z 9

Panierujemy je w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, a po usmażeniu odsączyć je musimy na papierowym ręczniki.

Ryba smażona z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

Krok 8 z 9

Teraz już ziemniaki odcedzamy i dusimy na gładką masę wraz z ciepłym mlekiem, doprawiamy jeszcze do smaku solą.

Ryba smażona z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

Krok 9 z 9

Na talerzu układamy kolejno ziemniaki, rybę i surówkę na końcu ponieważ jest zimna, a na ziemniaki posypujemy posiekaną drobno natkę pietruszki.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika