Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Dodaj do CookBook

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

(0)
55 min
Średni
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
800  g
Pierś z kurczaka
3  opakowań
Boczek surowy wędzony
120  g
Szpinak mrożony w liściach
150  g
Ser mozzarella
4 
Suszone pomidory w oleju
30  g
Masło
1  ząbek
Czosnek
2  łyżek
Olej rzepakowy
1  łyżeczka
Tymianek suszony
1  opakowanie
Sos pieczeniowy jasny WINIARY
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.9 g
Wartość energetyczna
1293.5 kcal
Tłuszcze
108.7 g
Białko
65.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dania z kurczaka cieszą się ogromną popularnością. Drób to dobre źródło białka cenione przez sportowców i ludzi na diecie. Nie dość, że jest zdrowy i smaczny to jeszcze znacznie łatwiejszy do przygotowania niż czerwone mięso, które często wymaga dłuższego smażenia lub pieczenia. Jeśli jadasz regularnie potrawy z kurczakiem, ale szukasz ciekawego urozmaicenia dla tego, co już znasz, ten przepis jest dla Ciebie! Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to potrawa, która w ciekawy sposób łączy smak mięsa z warzywami, a dzięki starannie dobranym przyprawom nabiera głębi. Subtelną kompozycję smaków i aromatów dopełnia ser mozzarella oraz surowy wędzony boczek.

 

Jeśli chcesz przygotować roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem, zacznij od dokładnego pokrojenia i rozbicia mięsa z kurczaka. Żeby roladki dobrze się zawijały, piersi powinny być przygotowane naprawdę cienkie płaty. Perfekcyjna grubość to około 7 mm. W następnej kolejności możesz zająć się szpinakiem. W przepisie używamy mrożonego, ale równie dobrze może być świeży. Szpinak dusi się na maśle razem z pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy szpinak jest miękki i pachnący, czas dodać ser mozzarella i pomidory. W ten sposób powstaje aromatyczny farsz, którym należy wypełnić sznycle z kurczaka, zanim zostaną zawinięte. Tak przygotowane roladki owija się jeszcze boczkiem. Jeśli boisz się, że się rozpadną, możesz dodatkowo je spiąć, korzystając z wykałaczek albo nitki.

 

Tak przygotowane roladki drobiowe piecze się w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli chcesz, żeby były bardziej chrupiące, możesz posmarować je odrobiną oleju.

 

Zazwyczaj rolady jada się z sosem, więc do takiego dania obiadowego możesz przygotować dodatkowo sos pieczeniowy lub inny - na przykład sos chrzanowy albo sos czosnkowy. Nie ma też obowiązku podawania mięsa z ziemniakami. Jeśli szukasz bardziej oryginalnych pomysłów na obiad, tradycyjne kartofle mogą zastąpić gnocchi - pyszne kluseczki inspirowane kuchnią włoską.

 

Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem to pożywne danie dla całej rodziny. Przygotujesz je stosunkowo szybko, a smaku długo nie zapomnisz. Palce lizać!

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    5 min
    Oczyść pierś z kurczaka i pokrój na kilka płaskich plastrów. Każdy plaster delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa do grubości 7 mm.
  • Krok 2

    5 min
    Szpinak uduś na maśle z czosnkiem, pieprzem i gałką muszkatołową. Wystudź i odciśnij nadmiar płynu.
  • Krok 3

    3 min
    Po przestudzeniu odciśnij nadmiar wywaru ze szpinaku. Dodaj 150 g sera mozzarella i wymieszaj. Pomidory posiekaj i dodaj do szpinaku i sera.
  • Krok 4

    5 min
    Na każdym powstałym po ubijaniu kotlecie z kurczaka połóż porcję farszu ze szpinaku, pomidorów i sera. Zwijaj kotlety w roladki.
  • Krok 5

    3 min
    Gotowe roladki owiń plasterkami boczku.
  • Krok 6

    1 min
    Roladki umieść w formie do pieczenia posmarowanej odrobiną oleju. Posmaruj roladki odrobiną oleju również od góry przy pomocy pędzelka.
  • Krok 7

    30 min
    Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez około 30 minut, aż boczek się zarumieni.
  • Krok 8

    3 min
    Przygotuj sos pieczeniowy jasny według przepisu na opakowaniu dodając do niego łyżeczkę suszonego tymianku. Gorącym sosem polej roladki i zapiecz jeszcze kilka minut. Podawaj z ziemniakami lub kluskami gnocchi i sałatami.
Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Krok 1 z 8

Oczyść pierś z kurczaka i pokrój na kilka płaskich plastrów. Każdy plaster delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa do grubości 7 mm.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Krok 2 z 8

Szpinak uduś na maśle z czosnkiem, pieprzem i gałką muszkatołową. Wystudź i odciśnij nadmiar płynu.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Krok 3 z 8

Po przestudzeniu odciśnij nadmiar wywaru ze szpinaku. Dodaj 150 g sera mozzarella i wymieszaj. Pomidory posiekaj i dodaj do szpinaku i sera.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Krok 4 z 8

Na każdym powstałym po ubijaniu kotlecie z kurczaka połóż porcję farszu ze szpinaku, pomidorów i sera. Zwijaj kotlety w roladki.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Krok 5 z 8

Gotowe roladki owiń plasterkami boczku.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Krok 6 z 8

Roladki umieść w formie do pieczenia posmarowanej odrobiną oleju. Posmaruj roladki odrobiną oleju również od góry przy pomocy pędzelka.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Krok 7 z 8

Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez około 30 minut, aż boczek się zarumieni.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Krok 8 z 8

Przygotuj sos pieczeniowy jasny według przepisu na opakowaniu dodając do niego łyżeczkę suszonego tymianku. Gorącym sosem polej roladki i zapiecz jeszcze kilka minut. Podawaj z ziemniakami lub kluskami gnocchi i sałatami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Roladki z tortilli z szynką i posypką z chipsów

    Roladki z tortilli z szynką i posypką z chipsów

    20 min Łatwy
  • Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

    Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

    33 min Łatwy
  • Grillowane szaszłyki - roladki z kurczaka

    Grillowane szaszłyki - roladki z kurczaka

    35 min Łatwy
  • Roladki z tortilli z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i ogórkiem

    Roladki z tortilli z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i ogórkiem

    23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu