Dania z kurczaka cieszą się ogromną popularnością. Drób to dobre źródło białka cenione przez sportowców i ludzi na diecie. Nie dość, że jest zdrowy i smaczny to jeszcze znacznie łatwiejszy do przygotowania niż czerwone mięso, które często wymaga dłuższego smażenia lub pieczenia. Jeśli jadasz regularnie potrawy z kurczakiem, ale szukasz ciekawego urozmaicenia dla tego, co już znasz, ten przepis jest dla Ciebie! Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to potrawa, która w ciekawy sposób łączy smak mięsa z warzywami, a dzięki starannie dobranym przyprawom nabiera głębi. Subtelną kompozycję smaków i aromatów dopełnia ser mozzarella oraz surowy wędzony boczek.
Jeśli chcesz przygotować roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem, zacznij od dokładnego pokrojenia i rozbicia mięsa z kurczaka. Żeby roladki dobrze się zawijały, piersi powinny być przygotowane naprawdę cienkie płaty. Perfekcyjna grubość to około 7 mm. W następnej kolejności możesz zająć się szpinakiem. W przepisie używamy mrożonego, ale równie dobrze może być świeży. Szpinak dusi się na maśle razem z pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy szpinak jest miękki i pachnący, czas dodać ser mozzarella i pomidory. W ten sposób powstaje aromatyczny farsz, którym należy wypełnić sznycle z kurczaka, zanim zostaną zawinięte. Tak przygotowane roladki owija się jeszcze boczkiem. Jeśli boisz się, że się rozpadną, możesz dodatkowo je spiąć, korzystając z wykałaczek albo nitki.
Tak przygotowane roladki drobiowe piecze się w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli chcesz, żeby były bardziej chrupiące, możesz posmarować je odrobiną oleju.
Zazwyczaj rolady jada się z sosem, więc do takiego dania obiadowego możesz przygotować dodatkowo sos pieczeniowy lub inny - na przykład sos chrzanowy albo sos czosnkowy. Nie ma też obowiązku podawania mięsa z ziemniakami. Jeśli szukasz bardziej oryginalnych pomysłów na obiad, tradycyjne kartofle mogą zastąpić gnocchi - pyszne kluseczki inspirowane kuchnią włoską.
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem to pożywne danie dla całej rodziny. Przygotujesz je stosunkowo szybko, a smaku długo nie zapomnisz. Palce lizać!