Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Roladki z kurczaka w sezamowej panierce z musem jabłkowo - gruszkowym i młodymi ziemniaczkami.

0
95 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Ziemniaki młode
2 pęczków
Szpinak Baby
1 pęczek
Koperek
2 łyżek
Masło
1 
Pierś Z Kurczaka
2 łyżeczek
Starty ser bursztyn
2 
Szalotki
0.5 szklanka
Sezam
1 
Jajko
1 trochę
Olej
1 
Jabłka
1 
Gruszki
1 łyżeczka
Tymianek
2 łyżeczek
Ocet balsamiczny
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
25 min
Ziemniaczki dokładnie myjemy i usuwamy oczka. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzamy.
Krok 2
5 min
Do gorących wrzucamy masło i umyty, posiekany koperek. Całość dokładnie razem mieszamy.
Krok 3
10 min
Pierś z kury oczyszczamy, usuwamy kosteczki i błony. Dzielimy na 4 części. Każdą lekko rozbijamy tworząc płaty.
Krok 4
10 min
Szalotkę obieramy, kroimy na drobną kosteczkę i smażymy na złoty kolor.
Krok 5
10 min
Każdy płat mięsa smarujemy majonezem, solimy, pieprzymy, układamy na nim nieco szpinaku wymieszanego z podsmażoną szalotką i tartym serem. Całość zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami, aby się nie rozchodziły.
Krok 6
10 min
Każdą roladkę najpierw maczamy w roztrzepanym jajku i dokładnie obtaczamy w sezamie dobrze go wciskając w mięso, aby stworzyła się dość spójna otoczka.
Krok 7
10 min
Olej rozgrzewamy na gazie, na gorący wrzucamy nasze roladki i każdą smażymy po około 5 minut z każdej strony. Gdy już się usmażą należy pamiętać, aby przed podanie powyjmować z nich wykałaczki.
Krok 8
5 min
Jabłko i gruszkę obieramy ze skórki, usuwamy ogryzki i kroimy w kostkę.
Krok 9
10 min
Smażymy w rondelku na małym gazie, aż owoce się rozpadną. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy i ocet balsamiczny. Na gorącym musie układamy ziemniaczki i podajemy z roladkami.
Roladki z kurczaka w sezamowej panierce z musem jabłkowo - gruszkowym i młodymi ziemniaczkami.

Krok 1 z 9

Ziemniaczki dokładnie myjemy i usuwamy oczka. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzamy.

Roladki z kurczaka w sezamowej panierce z musem jabłkowo - gruszkowym i młodymi ziemniaczkami.

Krok 2 z 9

Do gorących wrzucamy masło i umyty, posiekany koperek. Całość dokładnie razem mieszamy.

Roladki z kurczaka w sezamowej panierce z musem jabłkowo - gruszkowym i młodymi ziemniaczkami.

Krok 3 z 9

Pierś z kury oczyszczamy, usuwamy kosteczki i błony. Dzielimy na 4 części. Każdą lekko rozbijamy tworząc płaty.

Roladki z kurczaka w sezamowej panierce z musem jabłkowo - gruszkowym i młodymi ziemniaczkami.

Krok 4 z 9

Szalotkę obieramy, kroimy na drobną kosteczkę i smażymy na złoty kolor.

Roladki z kurczaka w sezamowej panierce z musem jabłkowo - gruszkowym i młodymi ziemniaczkami.

Krok 5 z 9

Każdy płat mięsa smarujemy majonezem, solimy, pieprzymy, układamy na nim nieco szpinaku wymieszanego z podsmażoną szalotką i tartym serem. Całość zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami, aby się nie rozchodziły.

Roladki z kurczaka w sezamowej panierce z musem jabłkowo - gruszkowym i młodymi ziemniaczkami.

Krok 6 z 9

Każdą roladkę najpierw maczamy w roztrzepanym jajku i dokładnie obtaczamy w sezamie dobrze go wciskając w mięso, aby stworzyła się dość spójna otoczka.

Roladki z kurczaka w sezamowej panierce z musem jabłkowo - gruszkowym i młodymi ziemniaczkami.

Krok 7 z 9

Olej rozgrzewamy na gazie, na gorący wrzucamy nasze roladki i każdą smażymy po około 5 minut z każdej strony. Gdy już się usmażą należy pamiętać, aby przed podanie powyjmować z nich wykałaczki.

Roladki z kurczaka w sezamowej panierce z musem jabłkowo - gruszkowym i młodymi ziemniaczkami.

Krok 8 z 9

Jabłko i gruszkę obieramy ze skórki, usuwamy ogryzki i kroimy w kostkę.

Roladki z kurczaka w sezamowej panierce z musem jabłkowo - gruszkowym i młodymi ziemniaczkami.

Krok 9 z 9

Smażymy w rondelku na małym gazie, aż owoce się rozpadną. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy i ocet balsamiczny. Na gorącym musie układamy ziemniaczki i podajemy z roladkami.

Pyszny, soczysty kurczak ze szpinakiem w sezamowej panierce, a całość w towarzystwie młodych ziemniaczków i musu owocowo - balsamicznego.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika