Roladki z kurczaka w sezamowej panierce z musem jabłkowo-gruszkowym i młodymi ziemniaczkami
95min
Łatwy
2 łyżek
1 kg
Ziemniaki młode
2 pęczków
Szpinak Baby
1 pęczek
Koperek
2 łyżek
Masło
1
Pierś Z Kurczaka
2 łyżeczek
Starty ser bursztyn
2
Szalotki
0.5 szklanka
Sezam
1
Jajko
1 trochę
Olej
1
Jabłka
1
Gruszki
1 łyżeczka
Tymianek
2 łyżeczek
Ocet balsamiczny
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
95 min
Krok 1
25 min
Ziemniaczki dokładnie myjemy i usuwamy oczka. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzamy.
Krok 2
5 min
Do gorących wrzucamy masło i umyty, posiekany koperek. Całość dokładnie razem mieszamy.
Krok 3
10 min
Pierś z kury oczyszczamy, usuwamy kosteczki i błony. Dzielimy na 4 części. Każdą lekko rozbijamy tworząc płaty.
Krok 4
10 min
Szalotkę obieramy, kroimy na drobną kosteczkę i smażymy na złoty kolor.
Krok 5
10 min
Każdy płat mięsa smarujemy majonezem, solimy, pieprzymy, układamy na nim nieco szpinaku wymieszanego z podsmażoną szalotką i tartym serem. Całość zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami, aby się nie rozchodziły.
Krok 6
10 min
Każdą roladkę najpierw maczamy w roztrzepanym jajku i dokładnie obtaczamy w sezamie dobrze go wciskając w mięso, aby stworzyła się dość spójna otoczka.
Krok 7
10 min
Olej rozgrzewamy na gazie, na gorący wrzucamy nasze roladki i każdą smażymy po około 5 minut z każdej strony. Gdy już się usmażą należy pamiętać, aby przed podanie powyjmować z nich wykałaczki.
Krok 8
5 min
Jabłko i gruszkę obieramy ze skórki, usuwamy ogryzki i kroimy w kostkę.
Krok 9
10 min
Smażymy w rondelku na małym gazie, aż owoce się rozpadną. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy i ocet balsamiczny. Na gorącym musie układamy ziemniaczki i podajemy z roladkami.
Pyszny, soczysty kurczak ze szpinakiem w sezamowej panierce, a całość w towarzystwie młodych ziemniaczków i musu owocowo - balsamicznego.
Komentarze 0