Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

0
1 godz 37 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Kropaa

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Mięso mielone wołowo-wieprzowe
500  g
Pieczarki
1 
Cebula
2  opakowań
Ciasto francuskie
3  łyżek
Przecier pomidorowy
1 
Jajko
trochę
Bazylia
trochę
Oregano
50  g
Ser żółty
trochę
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.33 g
Węglowodany
13.95 g
Tłuszcze
15.66 g
Wartość energetyczna
227.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

97 min
Krok 1
15 min
Cebulę kroimy i podsmażamy na masełku.
Krok 2
15 min
Gdy cebula się zarumieni dodajemy, pokrojone pieczarki i smażymy około 15 minut.
Krok 3
10 min
Na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone.
Krok 4
5 min
Gdy pieczarki się podsmażą, dodajemy je do mięsa. Całość smażymy razem około 5 minut.
Krok 5
5 min
Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawiamy i smażymy jeszcze 5 minut.
Krok 6
5 min
Na stolnicę wykładamy ciasto francuskie i kroimy w prostokąty (wielkość zależy od własnych upodobań).
Krok 7
5 min
Na tarce ścieramy ser żółty.
Krok 8
10 min
Na wycięte z ciasta prostokąty nakładamy nasz farsz, posypujemy go żółtym serem, zawijamy na kształt rogalika i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Krok 9
25 min
Nasze rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Krok 10
2 min
Po upływie czasu wyciągamy jedną partię naszych rogalików i wsadzamy drugą (chyba, że zmieściliśmy na brytfannie wszystkie rogaliki). Rogaliki podajemy z czerwonym barszczykiem. Smacznego!
Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 1 z 10

Cebulę kroimy i podsmażamy na masełku.

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 2 z 10

Gdy cebula się zarumieni dodajemy, pokrojone pieczarki i smażymy około 15 minut.

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 3 z 10

Na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone.

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 4 z 10

Gdy pieczarki się podsmażą, dodajemy je do mięsa. Całość smażymy razem około 5 minut.

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 5 z 10

Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawiamy i smażymy jeszcze 5 minut.

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 6 z 10

Na stolnicę wykładamy ciasto francuskie i kroimy w prostokąty (wielkość zależy od własnych upodobań).

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 7 z 10

Na tarce ścieramy ser żółty.

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 8 z 10

Na wycięte z ciasta prostokąty nakładamy nasz farsz, posypujemy go żółtym serem, zawijamy na kształt rogalika i smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 9 z 10

Nasze rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 10 z 10

Po upływie czasu wyciągamy jedną partię naszych rogalików i wsadzamy drugą (chyba, że zmieściliśmy na brytfannie wszystkie rogaliki). Rogaliki podajemy z czerwonym barszczykiem. Smacznego!

Przepis na ciasto francuskie na słono, czyli w formie rogalików z mięsem mielonym, ciągnącym się serem żółtym i pieczarkami. Rogaliki z mięsem mielonym smakują doskonale, bo ich smak wzmacniamy dodatkami przecieru pomidorowego, bazylii i oregano. Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami idealnie sprawdzą się jako przekąska podczas imprezy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
8.3g / 14%
Węglowodany
14g / 24%
Tłuszcze
15.7g / 62%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika