Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

0
135 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.75 szklanka
Mleko
2 
Jajko
50 g
Drożdże
120 g
Masło
4 szklanek
Mąka
5 łyżek
Cukier
0.5 łyżeczka
Sól
400 ml
Mleko
2 łyżek
Cukier
1 
Jajko
1 szklanka
Cukier puder
3 łyżek
Sok pomarańczowy
18 g
Skórka z pomarańczy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
53.05 g
Białko
18.44 g
Wartość energetyczna
731.12 kcal
Węglowodany
81.32 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

135 min
Krok 1
5 min
Mleko delikatnie podgrzej. Dodaj pokruszone drożdże i wsyp 5 łyżek cukru. Wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
Krok 2
15 min
Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Krok 3
10 min
Do miski wsyp mąkę. Dodaj sól, pokrojone miękkie masło i wbij jajka. Wlej wcześniej przygotowany zaczyn. Dokładnie wyrób ciasto, aż będzie elastyczne.
Krok 4
40 min
Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.
Krok 5
5 min
Przygotuj budyń. Z 0,5 litra mleka odlej 0,5 szklanki i wsyp zawartość saszetki oraz 2 łyżki cukru. Dokładnie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Do gorącego mleka wlej rozdrobniony proszek cały czas mieszając, aż budyń stanie się kremowy. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 6
10 min
Stolnicę posyp mąkę. Ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na kształt koła i podziel radełkiem na 8 części - trójkątów.
Krok 7
5 min
Na każdym trójkącie ułóż porcję czekoladowego budyniu Winiary i zwiń rogaliki. Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 8
20 min
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Krok 9
20 min
Wszystkie rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 20 - 25 minut.
Krok 10
3 min
Cukier puder energicznie wymieszaj z sokiem z pomarańczy.
Krok 11
2 min
Rogaliki posmaruj pomarańczowym lukrem i posyp drobno pokrojoną skórką z pomarańczy.
Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Krok 1 z 11

Mleko delikatnie podgrzej. Dodaj pokruszone drożdże i wsyp 5 łyżek cukru. Wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.

Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Krok 2 z 11

Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Krok 3 z 11

Do miski wsyp mąkę. Dodaj sól, pokrojone miękkie masło i wbij jajka. Wlej wcześniej przygotowany zaczyn. Dokładnie wyrób ciasto, aż będzie elastyczne.

Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Krok 4 z 11

Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.

Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Krok 5 z 11

Przygotuj budyń. Z 0,5 litra mleka odlej 0,5 szklanki i wsyp zawartość saszetki oraz 2 łyżki cukru. Dokładnie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Do gorącego mleka wlej rozdrobniony proszek cały czas mieszając, aż budyń stanie się kremowy. Odstaw do ostygnięcia.

Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Krok 6 z 11

Stolnicę posyp mąkę. Ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na kształt koła i podziel radełkiem na 8 części - trójkątów.

Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Krok 7 z 11

Na każdym trójkącie ułóż porcję czekoladowego budyniu Winiary i zwiń rogaliki. Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Krok 8 z 11

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Krok 9 z 11

Wszystkie rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 20 - 25 minut.

Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Krok 10 z 11

Cukier puder energicznie wymieszaj z sokiem z pomarańczy.

Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Krok 11 z 11

Rogaliki posmaruj pomarańczowym lukrem i posyp drobno pokrojoną skórką z pomarańczy.

Pyszne rogaliki z aksamitnym budyniem idealnie się komponują z pomarańczowym lukrem.
Pokochasz je !
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika