Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Risotto z cukinią i skórką z cytryny
Dodaj do CookBook

Risotto z cukinią i skórką z cytryny

(1)
30 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Ryż do risotto
1 
Cukinia
1 
Cebula szalotka
2  ząbków
Czosnek
0.5  szklanka
Ser typu parmezan tarty
1.5  łyżek
Bulion warzywny Winiary
30  g
Masło
trochę
Oliwa do smażenia
1  łyżeczka
Skórka starta z cytryny
1  łyżka
Sok z cytryny
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Opcja świeży tymianek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
47.2 g
Wartość energetyczna
433 kcal
Tłuszcze
19.7 g
Białko
16 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Risotto to popularne danie wywodzące się z północnej części Włoch. Pierwotnie było pierwszym daniem, podawanym zamiennie z zupą i makaronem, zanim zostanie zaserwowane danie główne. Obecnie jednak bywa traktowane jako pełnowartościowy, kompletny posiłek - zwłaszcza, jeśli porcja jest odpowiednio duża. Zazwyczaj risotto przygotowuje się z warzywami, mięsem lub grzybami. Poniżej zaprezentujemy wersję posiłku odpowiednią dla wegetarian. Sprawdź nasz przepis na risotto z cukinią!

Risotto cukinia - właściwości

Opis charakterystycznych cech opisywanej potrawy zacznijmy od risotto. Tym mianem określa się potrawę z gotowanego ryżu z dużą zawartością skrobi. Mowa o ziarnach, które mają skłonność do wchłaniania płynów w większym stopniu niż inne, dzięki czemu potrawa jest bardziej kleista. Tradycyjne włoskie risotto przygotowuje się z dodatkiem bulionu, masła i sera.

Drugi z głównych składników w naszym przepisie to cukinia. Warto po nią sięgać szczególnie w lecie, wówczas jest najtańsza. Możesz więc zrobić solidny jej zapas, który potem wykorzystasz także do przygotowania innych potraw, jak leczo albo krem serowo-cukiniowy.

Cukinia nie wymaga obierania ze skórki, łatwo ją pokroić, ponieważ jest miękka, a sama obróbka termiczna także nie zajmuje wiele czasu. Z tego powodu może stanowić bazę do wielu zdrowych dań.

Rissotto cukiniowe - podsumowanie

Jeśli cenisz kuchnię włoską, nasz przepis powinien przypaść Ci do gustu. To lekki i pożywny posiłek, idealny na lato jako obiad lub kolacja. Najlepiej smakuje świeżo po przygotowaniu. Nie ma jednak przeszkód, żeby zachować część porcji na później. Sprawdzi się także jako danie do odgrzania czy zabrania jako lunch do pracy. Jeśli chcesz urozmaicić smak pierwotnego przepisu, możesz zdecydować się na dodanie do niego odrobiny białego wina. W tej wersji risotto będzie mieć jeszcze bardziej wyrazisty smak. Alkohol wyparuje w trakcie gotowania, ale pozostawi wyrazisty smak i aromat, dzięki czemu potrawa będzie bardziej oryginalna niż bez tego składnika.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę posiekaj. Czosnek posiekaj. Cukinię pokrój w kostkę. Bulion wymieszaj z 1,5 l wody i zagotuj.
  • Krok 2

    5 min
    W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj ryż i smaż aż kasza stanie się perlista.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaj cukinię oraz czosnek i smaż je razem.
  • Krok 4

    15 min
    Całość podlej bulionem i gotuj do momentu aż płyn odparuje. Dodaj kolejną porcję bulionu i tak aż kasza będzie miękka. Kiedy ryż będzie al dente dodaj starty ser oraz masło. Dopraw solą oraz pieprzem, skórką i sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Dania z ryżu
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Ryż
  • Sezonowy
  • Z patelni
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Risotto z karczochem

    Risotto z karczochem

    33 min Łatwy
  • Pałki z kurczaka na pomidorowym risotto

    Pałki z kurczaka na pomidorowym risotto

    25 min Łatwy
  • Risotto z zielonym groszkiem

    Risotto z zielonym groszkiem

    50 min Łatwy
  • Risotto z suszonymi pomidorami, piersią z kurczaka i karczochami

    Risotto z suszonymi pomidorami, piersią z kurczaka i karczochami

    52 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu